Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από ρευστότητα και... ψυχολογία το ΧΑ

Εμφανής είναι η απουσία ενός ισχυρού καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει μια γρήγορη κίνηση στον Γενικό Δείκτη. Παραμένει η ζώνη στήριξης στις 735 μονάδες. Η εικόνα στις τράπεζες. Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Ξεμένει από ρευστότητα και... ψυχολογία το ΧΑ

Μπορεί με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης να διασώθηκε οριακά υψηλότερα των 750 μονάδων, όμως η "μεγάλη εικόνα" στην συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν τουλάχιστον απογοητευτική.

Με την καθαρή αξία συναλλαγών σημαντικά χαμηλότερα των 16 εκατ. ευρώ, τις πτωτικές μετοχές περίπου διπλάσιες των ανοδικών και τους εν δυνάμει πωλητές να δίνουν συνεχόμενες επιβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την τάση στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν έχουν λόγο επαναδραστηριοποίησης τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, έστω και αν διαθέτουν πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η απουσία σημαντικών ειδήσεων και το ιδιαίτερα μειωμένο volatility στον Τραπεζικό κλάδο, έχουν μειώσει τις κινήσεις των ημερήσιων traders και αυτό συνεχίζει να φαίνεται στον καθημερινό τζίρο.

Επίσης εμφανής η απουσία ισχυρού καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει μια γρήγορη κίνηση στον Γενικό Δείκτη.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ σχετίζεται με την επίλυση του θέματος των προβληματικών δανείων, αλλά και το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν οι φήμες για πιθανές κεφαλαιακές ενισχύσεις, ενώ οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πως όσο οδεύουμε προς την κορύφωση των Καλοκαιρινών διακοπών, ο τζίρος και οι ειδήσεις θα συνεχίσουν να περιορίζονται.

Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους αλλά και η μεταρρυθμιστική πορεία που θα ακολουθήσει η Χώρα στην επερχόμενη μεταπρογραμματική εποχή.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Παρόλο που οι διαφορές ανάμεσα στους Θεσμούς για τις μακροχρόνιες προοπτικές του χρέους παραμένουν ανοιχτές, η Ευρωπαϊκή Πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί ανάγκη για την περίοδο μετά το 2032. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές ότι η στενή συνεργασία ΔΝΤ - Ευρώπης θα συνεχιστεί και στη περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζεται η αργή διολίσθηση του Ελληνικού 10ετους, πλησιάζοντας τις τιμές της τελευταίας εξόδου μας στις Αγορές, με το Χρηματιστήριο να είναι εν υπνώσει, χωρίς τζίρο και χωρίς κατεύθυνση. Ουσιαστικά έχει διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες Αγορές που πλησιάζουν και πάλι στα υψηλά τους. Η κίνηση του 10ετους γίνεται χωρίς την συμμετοχή μας στο 'QE' μιας και το απέκλεισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο FTSE25 συνεχίζει να στηρίζεται στην ζώνη του 1985 και μόνο κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει συνέχιση. Μία κατοχύρωση του 2014, μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στο μεγάλο ημερήσιο "stop" μας, που δεν είναι άλλο από τις 2055 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Το 2015, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό τον Ιούλιο, λόγω 'capital controls' και υποχρεωτικής Τραπεζικής αργίας. Φέτος τον Ιούλιο, φαίνεται να αποφάσισε να 'τιμήσει' την επέτειο και να παραμείνει 'ωσεί κλειστό" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος, της Versal AEΠΕΥ.

Ο τζίρος έχει μηδενίσει και οι διακυμάνσεις έχουν μειωθεί.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγκεντρώνει την παντελή αδιαφορία από μέρους των Ελλήνων, αλλά τελευταία και των Διεθνών Επενδυτών, σε μια περίοδο που η Χώρα "βγαίνει από τα μνημόνια", την ίδια στιγμή που τα spreads των Ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής περιόδου με νέο ρεκόρ Τουριστών και την ίδια στιγμή που η Κτηματαγορά ξανακινείται.
Για τους Έλληνες να μην μιλήσουμε, γιατί εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει ότι λεφτά στην Ελλάδα είναι λεφτά που θα σου πάρει η Εφορία. Οπότε ακόμα και αν επενδύουν στην Ελλάδα, προτιμούν να το κάνουν μέσω Ξένων funds.

Για τους Ξένους τώρα. Κάθε τόσο οι Κυβερνήσεις καλλιεργούν ελπίδες και τους πείθουν να διατηρούν ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Όταν όμως η ιστορία με τη Follie τους θύμισε ότι το Φθινόπωρο του 2015, αγόρασαν τις Τράπεζες τζάμπα (σε σχέση ακόμα και με την Άνοιξη του 2015) και ακόμα χάνουν.

Όταν θυμούνται ότι το Καλοκαίρι του 2015 η παρούσα Κυβέρνηση πειραματιζόταν. Όταν βλέπουν ότι και σήμερα η Κυβέρνηση πειραματίζεται. Όταν επίσης βλέπουν και ότι κανείς δεν τους διαβεβαιώνει ότι τα νούμερα των Ελληνικών Επιχειρήσεων είναι σωστά (μετά το σκάνδαλο της Follie).

Τι κάνουν; Τίποτε. Περιμένουν να δουν που το πάμε οι Έλληνες. Αυτό απαξιώνει το Χρηματιστήριο (από κάθε άποψη) και κάνει την ανάκαμψη, ακόμα πιο δύσκολη.

Μπροστά μας έχουμε τα αποτελέσματα του εξαμήνου για τους θεσμικούς και η ζώνη των 750 με 735 μονάδων, κράτησε στην πτώση, με αντίσταση στις 767 μονάδες. Όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Θα ήθελα επίσης να δώσω Θερμά Συλλυπητήρια στις Οικογένειες των Θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι (δίπλα στη Ραφήνα όπου πέρασα τα παιδικά μου Καλοκαίρια) και σε όσους έχασαν τους κόπους μιας ζωής" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Για μια ακόμη εβδομάδα η Εγχώρια Αγορά παρουσίασε χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, κινούμενη από την δύναμη της αδράνειας. Όλη η κίνηση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε σε 10 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά, μετά τον Αύγουστο του 2016, παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη από τα 20 εκατ. ευρώ" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οπως αναφέρει, στην εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε η 5η χειρότερη επίδοση συναλλαγών σε μία συνεδρίαση (12,4 εκατ. ευρώ στις 23/7), ενώ καμία συνεδρίαση δεν πέρασε τον πήχη των 20 εκατ. ευρώ. Και άλλες φορές στο παρελθόν η Αγορά είχε παρουσιάσει φαινόμενα συναλλακτικής άπνοιας, οι οποία παρουσιάζει την συνήθη εποχικότητα σε όλες τις Χρηματιστηριακές Αγορές του Πλανήτη. Όχι όμως για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και όχι από τόσο νωρίς.

Πέρα από την ρευστότητα, η Αγορά δείχνει να ξεμένει σταδιακά και από ψυχολογία. Οι Ξένες Αγορές έχουν κινηθεί πολύ πιο πειστικά ανοδικά αυτό το διάστημα, ενώ η αδυναμία των "σηματωρών", εγχώριων, μετοχών να ακολουθήσουν, έχει να κάνει και με την πολύμηνη ψυχολογική κόπωση που έχει καταβάλει τους Εμπλεκόμενους.

Αν και οι απώλειες της Αγοράς δεν είναι ομοιόμορφες, η αναποτελεσματική αντίδραση από την πλειονότητα των μετοχών ακόμα και σε καλά νέα, έχει προβληματίσει ως προς την δυνατότητα του Χ.Α. να κεφαλαιοποιήσει, στην παρούσα φάση, κάποιο καλό νέο, σε μάκρο, είτε σε μίκρο επίπεδο.

Η υπόθεση ότι η Εγχώρια Αγορά αναζητά κάποιο νέο καταλύτη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Ενδεχομένως ο καταλύτης αυτός συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, με τις πυρκαγιές, στην Αττική, φαίνεται να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο εύρος 740 – 760 μονάδων χωρίς να προβληματίσει αγοραστές και πωλητές για κάποια απότομη μεταβολή των δεδομένων της τάσης. Οι τζίροι δεν είναι τέτοιοι που να δημιουργούν προϋποθέσεις κάποιας έντονης εκτόνωσης , προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ το σύστημα των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων συγκλίνει προς την περιοχή των 760 μονάδων. Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν ουδετερότητα και όλη η διαγραμματική εικόνα από το Μάιο και μετά, δεν είναι παρά μια παρατεταμένη συσσώρευση τιμών και όγκων που παραπέμπει σε αναμονή, όπως την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου του 2017, όταν η Αγορά είχε βηματισμό στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών.

Η ζώνη στήριξης παραμένει στις 735 μονάδες, ενώ ανοδικά η περιοχή των 780 μονάδων σίγουρα θα απαιτήσει "φρέσκο" τζίρο και συναλλαγές αισθητά υψηλότερες για να διασπασθεί.

Δεδομένου του ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες στερούνται νέων και θεωρούνται η επιτομή της εποχικής συρρίκνωσης του ενδιαφέροντος, το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει διατηρώντας την υποτονική εικόνα πλάγιων διακυμάνσεων στην Εγχώρια Αγορά.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων β’ τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα σε ένα τρίμηνο το οποίο έτρεξε με 63 εκατ. ευρώ, σχεδόν 16% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Την Τρίτη 31/7 είναι η σειρά της Grivalia Properties να ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές. Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει και η διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL Capital η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών με εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά το 2014.

Τo "ticker" της εταιρείας θα είναι με λατινικούς χαρακτήρες το "CNLCAP". Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 24,2 εκατ. νέων μετοχών της Attica Group οι οποίες προέκυψαν από την εξαγορά της HSW. Την Παρασκευή 3 Αυγούστου η Παπουτσάνης θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου.

"Την 1η Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία θα αποφασίσει για την δόση των 15 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της 4η αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αξίζει υπενθύμισης ότι την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Φεβρουαρίου 2019.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v