Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σώθηκαν στο φινάλε οι 750 μονάδες

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ, με τους πωλητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις στο τέλος της συνεδρίασης. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Ξεχώρισαν ανοδικά ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, Φουρλής.

ΧΑ: Σώθηκαν στο φινάλε οι 750 μονάδες

Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με τους ενεργούς παίκτες να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής περιμένοντας κάποιες ενδείξεις από την αναμενόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και κατέληξε με τους εν δυνάμει πωλητές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με αρνητικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να διασώζεται υψηλότερα των 750 μονάδων, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω θετικών προσήμων για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 3,79% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

"Στο 'μενού' της ημέρας περιλαμβάνεται η Γ.Σ. της MIG, με την προσδοκία για ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της, αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ (DSA-Debt Sustainability Agreement) για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, με το θετικό momentum να συντηρείται στις Διεθνείς αγορές. Με τα παρόντα ωστόσο συναλλακτικά δεδομένα, δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις μεταβολές του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το μόνο που δείχνει να παραμένει σταθερά "φτωχό" και χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης, είναι ο ημερήσιος τζίρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 1,4 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΤΕΝΕΡΓ) και η πρώτη ώρα με 2,2 εκατ. Στα πρώτα 60 λεπτά συνεδρίασης, με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παρέμεναν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές "είδαν" και τα δύο πρόσημα στην εξέλιξη της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με διαθέσεις συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 835,97 μονάδες (+0,68%), όμως αργά αλλά σταθερά οι πωλητές πήραν τα "ηνία" της τάσης, ο εν λόγω δείκτης γύρισε στο "κόκκινο", βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 811,59 μονάδες (-2,26%), στις 17.00 είχε ανακάμψει σχετικά στις 815,34 (-1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,35%.

Από προηγούμενα, μετασυνεδριακά σχόλια η στήλη είχε επισημάνει ότι όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 838 μονάδων, ο χρόνος μετράει υπέρ των πωλητών. Σε κάθε περίπτωση, κίνηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα φέρει "νηοπομπή" από κλείσιμο θέσεων.

Τραπεζικούς λογαριασμούς, περιεχόμενο θυρίδων, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα μπορεί πλέον να δεσμεύει και το ΣΔΟΕ (εκτός από την ΑΑΔΕ), κάθε φορά που εντοπίζει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Τα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ λύνει διάταξη της πολυσέλιδης τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε κλίμα και ψυχολογία και επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι η Εγχώρια Αγορά είναι περισσότερο "ευαίσθητη" στις αρνητικές ειδήσεις και φημολογίες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο ήταν αυτός της Motor Oil (+0,78%), ο οποίος μετά από 6 συνεδριάσεις επέστρεψε ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 18,00 ευρώ. Έχει μπροστά του την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 18,80 - 19,10 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" είναι στα 17,34 ευρώ, μέχρι νεωτέρας.

Δείχνει ότι έχει ισχυροποιήσει την ζώνη στήριξης 1,80 - 1,75 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (-0,66%), όμως για να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 1,9550 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση στα 2,11 ευρώ.

Στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, "ταλαιπωρείται" μεταξύ 7,02 και 7,27 ευρώ ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+0,28%), που έχει μπροστά του την ισχυρή ζώνη αντίστασης 7,60 - 7,70 ευρώ. Σε περίπτωση υποχώρησης, πρώτη στήριξη στα 7,07 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 6,81 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξιοπρόσεκτες πιέσεις στην MIG (-8,15%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε την αξίωση αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την επένδυση της εταιρίας στην Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.. Η εταιρεία μελετά την εκ 363 σελίδων απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και θα αξιολογήσει το σκεπτικό της". Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή γ.σ. ανεβλήθη για τις 25/8, κατόπιν αιτήματος Μετόχου με ποσοστό άνω του 5%.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μόνο λίγες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για τον τίτλο της Intralot (-10,49%). Σήμερα οι πωλητές εμφανίστηκαν με περισσότερο επιθετικές διαθέσεις, με αποτέλεσμα ο τίτλος να φθάσει να υποχωρεί μέχρι και τα 0,651 ευρώ (-16,75%), ενώ σημαντικές πωλήσεις σημειώθηκαν και στα ομόλογα της εν λόγω εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες δέκα, αθροίζει ο τίτλος της Ιντρακόμ (-4,03%).

Από εκεί και πέρα, στα 0,25 ευρώ άλλαξαν περισσότερα από 500000 τεμ. (όχι "πακέτο") στην Q&R (+6,4%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με λίγες συναλλαγές για τον Κυριακούλη (+9,8%), αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές ο Λύκος (+2,17%), εμφάνιση επιθετικού πωλητή στην Εβροφάρμα (-7,02%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης (-1,72%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την ΑΝΕΚ (-4%), αλλά και για την Κορδέλου (-7,41%), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Ικτίνος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 7.914.480 δικαιώματα της εταιρείας Σφακιανάκης συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/07/2018 έως και 07/08/2018, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0720. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/07/2018 έως και 10/08/2018.
Επίσης, κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 26/07/2018, οι μετοχές της εταιρείας Τζιρακιάν (+30%), από σήμερα διαπραγματεύθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,39%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 1,56%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,35% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,51%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 757,88 (+0,33%) και 748,16 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 749,27 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 751,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο τζίρος στα 18,3 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ), ενώ ΤΙΤΚ και ΤΕΝΕΡΓ απέσπασαν το 18,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Lamda Development και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Μόνο ο Shanghai Composite (-0,30%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Sensex (+0,95%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικτά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε την δεύτερη παρέμβασή της σε διάστημα μιας εβδομάδας για να στηρίξει την Εγχώρια Αγορά ομολόγων, μετά την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς Κρατικού ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε την Παρασκευή μια ειδική επιχείρηση αγοράς ομολόγων για να πιέσει τις αποδόσεις χαμηλότερα, κάτω από το επίπεδο του 0,1%.
Οι επενδυτές είχαν επιδοθεί σε μπαράζ πωλήσεων εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης την επόμενη εβδομάδα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία παρέμεινε στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, στο ίδιο ποσοστό που ήταν και τους πρώτους τρεις μήνες του 2018. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που μεταδίδουν οι Financial Times, οι δαπάνες των Νοικοκυριών υποχώρησαν 0,1% ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές αυξήθηκαν, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα, μετά την πτώση που είχαν το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, το Εξωτερικό Εμπόριο συνέχισε να συμβάλλει αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ, μετά από ένα ουδέτερο πρώτο τρίμηνο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα περίπου 4 ετών έτρεξε η Αμερικανική Οικονομία το β΄ τρίμηνο. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 4,1%, έναντι 2,2% το α΄ τρίμηνο. Η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 4%, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Μικρότερη ήταν η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.  Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, από 97,1 που είχε μετρηθεί αρχικά και από 98,2 τον Ιούνιο.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες, από 113,9 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 87,3 μονάδες, από 86,3 μονάδες.

Διατηρήθηκε το discount στα ΣΜΕ του FT 25

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.139 συμβόλαια).

Στα 7.505 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.434 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 369, 302 για τον Αύγουστο και 697 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.987,75) κινήθηκε μεταξύ 1.983 και 2.005 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (910), Εθνική (2.932), Alpha Bank (834), Πειραιώς (516), ΔΕΗ (104), ΟΤΕ (282), Ελλάκτωρα (224), MIG (3.737), Ελ. Πετρέλαια (113), Τέρνα Ενεργειακή (164), Intralot (1.824), ΑΔΜΗΕ (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.949, Eurobank 33.427, Εθνική 193.442, Alpha Bank 22.517, ΔΕΗ 15.507, ΑΔΜΗΕ 10.334, Πειραιώς 25.733.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.877.339 τεμ., (από 17.002.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.938.731 τεμ. (17.997.274), ΔΕΗ 5.208.747 τεμ. (5.208.747), Eurobank 21.565.613 τεμ. (21.498.613), Folli Follie Group 1.397.946 τεμ. (1.397.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v