Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου

Ζητούμενο παραμένει για το Χρηματιστήριο η άνοδος του τζίρου. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στη συνέντευξη Ντράγκι για το waiver και το QE. Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street χθες το βράδυ, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, διευρύνοντας τα κέρδη στο τέλος της συνεδρίασης εν μέσω προσδοκιών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου.

Σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοίνωσαν ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα εργαστούν για τον εκμηδενισμό των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με έμφαση στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων, των κρατικών ενισχύσεων και της υπερπαραγωγής, θα ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού, με την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν διάλογο για τον εναρμονισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων, ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τις ΗΠΑ περισσότερη σόγια.

Όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ που θα περιλαμβάνει και ένα κομμάτι των υπηρεσιών, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τους υφιστάμενους δασμούς στο αλουμίνιο και το ατσάλι από την ΕΕ, ενώ και η ΕΕ θα αποσύρει τα δικά της αντίμετρα.

Σαφώς επιφυλακτικότερη του NYSE η εικόνα σήμερα το πρωί για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου δείχνουν να επικρατούν τα μικτά πρόσημα.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχει ως ζητούμενο τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και ει δυνατόν τη σχετική αύξηση του τζίρου, μετά από αρκετό καιρό η Εγχώρια Αγορά περιμένει αρκετές ειδήσεις, που μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Κατ' αρχάς, τα αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινώσει η Τιτάν σήμερα Πέμπτη 26 Ιουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ λήγει η δημόσια προσφορά μετοχών της CNL Capital. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή γ.σ. συνέλευση, όπου η Αγορά θα πληροφορηθεί επίσημα τους όρους του επικείμενου reverse split και όχι μόνο.

Επίσης, σήμερα η Αθήνα περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα και ειδικότερα τη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το QE και το waiver, που δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να καταθέτουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και να αντλούν ρευστότητα από τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της Ευρωτράπεζας. Η άρση του waiver έχει ήδη προεξοφληθεί, καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρησή του για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους (τουλάχιστον αξιολόγηση "ΒΒΒ-").

Για το Χ.Α., «άγνωστος Χ» παραμένει η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και βέβαια τα επίπεδα που θα κινηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 774 μονάδων, έστω και αν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς διατηρούν τον πήχη των προσδοκιών ιδιαίτερα χαμηλά.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v