Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκαναν το 3 στα 3 οι πωλητές

Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ 18 μηνών. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, βαρίδι και η ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση κόντρα στο κλίμα για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τα σινιάλα.

ΧΑ: Εκαναν το 3 στα 3 οι πωλητές

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., έρχονταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 2,51% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 3,59% και δεν ήταν λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που εκτιμούσαν ότι η αναβάθμιση του outlook για το Ελληνικό αξιόχρεο, από την S&P, θα διέκοπτε το πτωτικό σερί της Αγοράς που είχε ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook για το Ελληνικό αξιόχρεο η S&P, προαναγγέλλοντας νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος είχε αναβαθμίσει έκτακτα πριν από έναν μήνα την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "Β+".

Όπως αναφέρει, το θετικό outlook αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης εάν η Κυβέρνηση εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θέτοντας τις βάσεις για πιο ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

"Η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας είναι ενδεχόμενο να αποτελέσει καταλύτη για συναλλακτική βελτίωση στο Χ.Α., με πιθανή θετική επίπτωση και στον Γενικό Δείκτη. Την εβδομάδα που ξεκίνησε θα λάβουν χώρα σημαντικές γ.σ.,(της Ελλλάκτωρ με την αντιπαράθεση της πλευράς Καλλιτσάντση με την πλευρά Μπόμπολα στο τελικό στάδιο, της Εθνικής με την απόφαση για reverse split (10π/1ν) μεταξύ άλλων και της Τράπεζας Αττικής για την κρίσιμη Α.Μ.Κ. Παράλληλα, την Τρίτη 24/7 ξεκινά η δημόσια προσφορά για τη CNL Capital που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 26/7" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, έλειψαν οι βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, που προτίμησαν να κινηθούν με ελεγχόμενες απώλειες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του Εμπορικού πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των Μεγαλύτερων Οικονομιών του Κόσμου υπογράμμισαν από το Μπουένος Άιρες, όπου συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ότι "οι εμπορικές και οι γεωπολιτικές εντάσεις βάζουν σε αυξημένο κίνδυνο την Παγκόσμια ανάπτυξη".
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν Εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε Κινεζικές εισαγωγές αξίας $200 δισ., την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να ανεβάσει το νούμερο στα 500 δισ.

"Οι απειλές και ο εκφοβισμός στο Εμπόριο δεν θα πιάσουν ποτέ στην Κίνα", διαμήνυσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Χώρας, "απαντώντας" στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα Κινεζικά προϊόντα αξίας $500 δισ.

"Η Κίνα δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει την ανταγωνιστική υποτίμηση του Νομίσματός της για να βοηθήσει τις εξαγωγές της", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ουδετερότητας συνέχεια, όσον αφορά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, συνεχίζουν την πλάγια κίνησή τους (στο 3,81% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Με τα παραπάνω δεδομένα, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., όμως από το πρώτο ημίωρο είχαν έλθει τα μηνύματα για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, αυξάνοντας τις υφιστάμενες ανησυχίες στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης συμπληρώθηκε με τον τζίρο στα 0,5 εκατ., ενώ στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο τίτλος της ΕΕΕ παρέμενε με μηδενικές συναλλαγές και με τριψήφιο όγκο συναλλαγών οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ.

Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος έφθασε στο... εντυπωσιακό επίπεδο των 0,97 εκατ. ευρώ, η ΕΕΕ παρέμενε με μηδενικές συναλλαγές, ενώ με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παρέμεναν οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Στις 2 ώρες συνεδρίασης, η ΕΕΕ είχε διακινήσει 3 τεμ., ο ΟΛΠ 122, ο ΦΡΛΚ 849 τεμ., κάτω από 2000 τεμ. οι ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ και χαμηλότερα από 3000 τεν. οι ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ.

Να μην ξεχαστεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, χρειάστηκαν 62 λεπτά συνεδρίασης, ενώ ο συνολικός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 18 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2/1/2017 (9,8 εκατ. ευρώ).

Εννοείται ότι το σχόλιο θα μπορούσε να τελειώσει κάπου εδώ, καθώς τα συμπεράσματα για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις - προοπτικές του Χ.Α. έχουν εξαχθεί και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία.

Απλά, η παραπάνω αναφορά, απόλυτα πιστή στα όσα συνέβησαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α., φανερώνει με την πλέον εμφατικό τρόπο, όχι μόνο τον απόλυτο μηδενισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και τις "δύσκολες" συνεδριάσεις που ακολουθούν αν δεν προκύψει η εξέλιξη - καταλύτης, που θα αλλάξει κλίμα και διαθέσεις.

Ξεκινώντας, ως είθισται, την ημερήσια αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τις τελευταίες εντυπώσεις να "γέρνουν" εμφατικά υπέρ των πωλητών.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 837,06 μονάδες (+0,59%), όμως από εκεί και πέρα η τάση γύρισε σε πλαγιοκαθοδική και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 822,58 μονάδες (-1,15%), όπου και κοντοστάθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 819,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,51%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" στο "short" έχει κατέβει στις 866 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να δοκιμάζει και πάλι την στήριξη του 830 - 810. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 810 μονάδων, θα φέρει σημαντικό αριθμό από κινήσεις "stop long".

H Εθνική (-1,54%) συνεχίζει το "φλερτ" της ζώνης 0,2560 - 0,2520 ευρώ, με το 0,2720 να είναι το "stop" στο "short".

Για μία ακόμα συνεδρίαση, η εικόνα δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips και οι βασικοί δείκτες θα είχαν "αυξημένες δυσκολίες" αν οι ΟΠΑΠ (+1,47%) και ΟΤΕ (+1,80%) δεν "επέλεγαν" την κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο (οι μοναδικοί τίτλοι από όλον τον FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο").

Για την περίπτωση του ΟΤΕ, αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αποτυγχάνοντας να δώσει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,0 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, αυξημένη προσοχή χρειάζεται η στήριξη των 10,35 ευρώ που είναι και το ημερήσιο "stop long".

Με συνεχείς εναλλαγές, τελικών, προσήμων ο ΟΠΑΠ, δείχνει να "κοντοστέκεται" μπροστά στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Σημαντική η στήριξη της ζώνη 9,40 - 9,30 ευρώ, με το κάτω άκρο να είναι και το "stop long" σε ημερήσιο κλείσιμο.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (-2,70%), με τον τίτλο να παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,9550 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Καρέλια ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €9,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €7,82 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Κανάκης (+1,01%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ (+1,02%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για τα Πλ. Κρήτης (+1,42%, πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή η Mermeren (+6,63%), αν συνεχιστεί το διακριτικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Από την άλλη πλευρά, έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για MIG (-0,20%), Ιντρακόμ (-1,67%), πέντε για Newsphone (-10%), τέσσερις για Τεχν. Ολυμπιακή (-3,37%), τρεις για Τρ. Αττικής (-3,59%) και Αλουμύλ (-5,36%) και δύο συνεχόμενες πτωτικές για την Intralot (-4,71%).

Τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για Ιντρακάτ 9-3,15%) και Profile (-4,58%), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές σε Σφακιανάκη (-11,16%) και Πλ. Θράκης (-0,86%).

Δεν είναι στα καλύτερά της η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση μέσα στην ζώνη στήριξης 752 - 736, ενώ καθοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τις 710 μονάδες. Κύρια αντίσταση στις 773 - 792 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,32%), η ζώνη 2055 - 2071 είναι κύρια αντίσταση. Το 1990 - 1982 είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο 1950.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 756,95 (+0,34%) και 751,21 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 751,43 (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 751,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο τζίρος στα 12,8 εκατ., ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,07%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,33%).

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Γερμανική Οικονομία πιθανότατα ανακτά κάποιο από το χαμένο momentum το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, παίρνοντας υποστήριξη από την Ιδιωτική κατανάλωση, τη Μεταποίηση και τις Εξαγωγές που ανακάμπτουν", σύμφωνα με τη Bundesbank και τη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη από τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε στις -0,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο -0,7.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.

Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,6% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,38 εκατ. μονάδων. Τον Μάιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών είχαν διολισθήσει κατά 0,7%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διολισθήσουν στις 5,44 εκατ. μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

"Παρακολουθούμε μία Αγορά που περιμένει κάποιο γεγονός για να αποκτήσει τάση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τα όποια νέα να κινούν πολύ βραχυπρόθεσμα την Αγορά. Ο S&P αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook του Ελληνικού αξιόχρεου, ενώ προανήγγειλε και νέα κίνηση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Προβλέπει πως την επόμενη τριετία η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2% με 2,5%.

Από την άλλη, το Χ.Α. είναι σε μία φάση στάσης αναμονής, περιμένοντας κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει τάση.

Ζητούμενο, εν μέσω Καλοκαιρινών διακοπών, η είδηση - εξέλιξη που θα δώσει αύξηση τζίρου και ενδιαφέρον στην Αγορά, μιας και τον τελευταίο μήνα βλέπουμε την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα πολλών ετών. "Ουσιαστικά, το Χ.Α. χρειάζεται και πάλι να καταφέρει να μπει στην ζώνη των 800 μονάδων για να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Διατηρήθηκε premium στα ΣΜΕ του FT 25

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.
Σημαντική η υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.310 συμβόλαια).

Στα 7.475 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 493, 440 για τον Αύγουστο και 53 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.001,75) κινήθηκε μεταξύ 1.993,25 και 2.010 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 ΕΕΕ, 5.500 Fourlis, 8.000 Jumbo, 10.860 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.495), Εθνική (4.085), Alpha Bank (509), Πειραιώς (791), ΔΕΗ (172), ΟΤΕ (167), Ελλάκτωρα (154), MIG (526).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.251, Eurobank 34.905, Εθνική 198.306, Alpha Bank 22.759, ΔΕΗ 15.586, ΑΔΜΗΕ 10.240, Πειραιώς 25.431.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.701.207 τεμ., (από 16.701.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.047.774 τεμ. (16.047.774), ΔΕΗ 5.234.548 τεμ. (5.254.548), Eurobank 21.618.547 τεμ. (21.618.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v