Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκινά καθοριστική εβδομάδα για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Την αναβάθμιση του outlook από την S&P καλείται να τιμολογήσει η εγχώρια αγορά, που έρχεται από δύο συνεχόμενες πτώσεις. Η προσοχή και στα ξένα χρηματιστήρια. Ζητούμενο παραμένει η αύξηση του τζίρου συναλλαγών.

ΧΑ: Ξεκινά καθοριστική εβδομάδα για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Μπορεί η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street να ολοκληρώθηκε με οριακές μεταβολές, όπως και η εβδομάδα που έληξε, όμως το γενικότερο κλίμα στις Διεθνείς Αγορές παραμένει επιφυλακτικό, κάτι που διαφαίνεται σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα «επόμενα επεισόδια του σίριαλ» που έχει σχέση με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με τους εταίρους τους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουκίντο Κουρόντα απηύθυνε έκκληση το Σάββατο προς τους ηγέτες των Μεγάλων Οικονομιών να απομακρυνθούν από τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς, επισημαίνοντας από τη συνάντηση των χωρών G20 ότι «οι σταθερές αγορές συναλλάγματος είναι προς όφελος όλων».

«Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Καλώ τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στη λογική, στους παγκόσμιους κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους», πρόσθεσε, από τη Σύνοδο των G20 -υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών- που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και το πότε θα αρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Και οι δύο συμφωνούν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, με την κατάργηση των δασμών».

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των Μεγαλύτερων Οικονομιών του Κόσμου υπογράμμισαν από το Μπουένος Άιρες, όπου συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ότι «οι εμπορικές και οι γεωπολιτικές εντάσεις βάζουν σε αυξημένο κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $200 δισ., την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να ανεβάσει το νούμερο στα 500 δισ.

Όπως μεταδίδει το CNBC, «παρά τα παραπάνω γεγονότα, η Κίνα φαίνεται να έχει 'κρυμμένα όπλα'. Έχει στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα ύψους ενός $τρισ. Αν σταματήσει τις αγορές νέων ομολόγων, ή προχωρήσει σε πώληση, θα τροφοδοτήσει αύξηση των αποδόσεων, ενισχύοντας την πίεση στο αμερικανικό χρέος. Την ίδια ώρα, η υποτίμηση του γουάν είναι ακόμη ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει την αμερικανική πρόκληση. Μέχρι στιγμής, από τα μέσα Μαρτίου έχει χάσει 8%».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι οι βασικοί του δείκτες έρχονται από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 2,51% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 3,59% και οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που ξεκινά καλούνται να δείξουν αν θα έχει συνέχεια η διόρθωση που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, ενώ η Αγορά καλείται να τιμολογήσει και την αναβάθμιση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο, από την S&P.

Πιο συγκεκριμένα, σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook για το ελληνικό αξιόχρεο η S&P, προαναγγέλλοντας νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε αναβαθμίσει έκτακτα πριν από ένα μήνα την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "Β+".
Όπως αναφέρει, το θετικό outlook αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θέτοντας τις βάσεις για πιο ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Ενδεχόμενος καταλύτης μιας αναβάθμισης θα ήταν επίσης η βελτίωση στον τραπεζικό τομέα, με αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με άρση των capital controls, κάτι που θα επέτρεπε στις τράπεζες να παράσχουν δάνεια στον κρίσιμο κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε "δεύτερη μοίρα", καθώς εκείνο που συνεχίζει να αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα του Χ.Α. είναι η παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση.

Σύμφωνα με την Beta Sec. «ξεκινά εβδομάδα αποφασιστικών γενικών συνελεύσεων, όπου δεσπόζουν η επαναληπτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (Τετάρτη 25 Ιουλίου) και οι γενικές συνελεύσεις των Τράπεζα Αττικής (την ίδια μέρα) και Εθνική Τράπεζα (26/7). Στη συνέλευση της Εθνικής το βασικό θέμα είναι η συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιές για μία νέα μετοχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναβληθείσα συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την έκδοση ομολόγου.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας Καρέλια είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €9,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €7,82 ανά μετοχή).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v