Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το stock picking και οι... «μπαλαντέρ»

Δύο γενικές συνελεύσεις, μία δημόσια εγγραφή για νέα είσοδο εταιρείας και ένα reverse split «χρωματίζουν» τις επόμενες συνεδριάσεις. Η νέα αναβάθμιση από S&P, τα σενάρια για τις τράπεζες και οι κινήσεις στα blue chips.

ΧΑ: Το stock picking και οι... «μπαλαντέρ»

Εβδομάδα κρίσιμων γενικών συνελεύσεων αυτή που ξεκινά αύριο με τον Γενικό Δείκτη στην "κόψη" των 754 μονάδων (*). 

Μετά τη συνεδρίαση...γενικευμένης διόρθωσης της Παρασκευής (**) με την Coca Cola να δίνει από την Πέμπτη το σήμα για διόρθωση οι short ξεκινούν με εμφανές προβάδισμα. 

Στις 754,36 μονάδες με οριακές απώλειες ο ΓΔ, στις 832,13 ο Δείκτης Τραπεζών με 1,87% και με απώλειες 1,02% ο FTSE25 που διαμορφώνεται στις 1.999,33 μονάδες. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδος ο χαμηλός τζίρος, για δεύτερο συνεχόμενο κύκλο συνεδριάσεων χαμηλότερα των 30 εκατ. ευρώ. 

Από αύριο Δευτέρα, κιόλας, θα κριθεί κατά πόσον οι 754 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για μία δεύτερη βραχύβια ανοδική διόρθωση προς τις 775 ή περαιτέρω διόρθωση προς τις 745 και χαμηλότερα με τις 754 να μετατρέπονται εκ νέου σε αντίσταση.

Ολα θα κριθούν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι "κόψη" για τον ΓΔ με τους long να πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο. 

Η κίνηση της Standard & Poor's να αναβαθμίσει σε θετικό από σταθερό το outlook, διατηρώντας το Β+ θεωρείται προπομπός νέας αναβάθμισης από τον οίκο αλλά και τα άλλα 2+1 σπίτια αξιολόγησης που προσεκτικά (υπό) στηρίζουν το αφήγημα της εξόδου στις αγορές. Μίας εξόδου, που όπως σημείωνε ο Γιώργος Φλώκας αναφερόμενος στην έκθεση της Credit Suisse έχει-μεταξύ άλλων- και τον αποχαιρετισμό στο waiver (συνακόλουθα στο QE) με τον οίκο όμως να βλέπει ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης που κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,5% το 2019. 

Με αυτά συνεπώς, το ξεκίνημα της εβδομάδος (με οριακή διόρθωση την Παρασκευή το βράδυ ο S&P στις 2.801 μον.) βρίσκει short vs long με τους πρώτους να έχουν ευδιάκριτο πλεονέκτημα και τους δεύτερους να χρειάζεται να κάνουν την υπέρβαση. 

Ωστόσο πέραν των...δεικτών η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από δύο γενικές συνελεύσεις, μία δημόσια εγγραφή για νέα είσοδο εταιρείας στην Κύρια Αγορά και ένα reverse split. Εκτίμηση μας, πως εκτός θεαματικού απροόπτου κυρίως αυτά θα κυριαρχήσουν στις επόμενες 5 συνεδριάσεις. 

Ημέρα "φωτιά" η Τετάρτη, καθώς θα διεξαχθεί η D-Day γ.σ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατά γενική εκτίμηση θα κρίνει την "επόμενη ημέρα" του μεγαλύτερου κατασκευαστικού (και όχι μόνο) ομίλου της χώρας με τα δύο "στρατόπεδα" να προσέρχονται για μία τελική (;) "μάχη" που ενδεχομένως να κρίνει και τον "πόλεμο". Θα ξέρουμε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης. Την ίδια μέρα κρίσιμη συνέλευση για την Attica Bank που θα καθορίσει την αμκ και την έκδοση ομολόγου. Στην γ.σ της Εθνικής- με διευθύνοντα σύμβουλο και τυπικά τον Παύλο Μυλωνά και αναβαθμισμένη την Νέλλη Τζάκου- βασικό θέμα είναι το r/s της μετοχής (στο 10/1 η αναλογία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου). 

Οι εξελίξεις θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών, θυμίζοντας πως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι στα 1,982 ευρώ με εβδομαδιαίες απώλειες 2,36%, η ΕΛΤΕΧ Ανεμος στα 1,91 ευρώ επίσης με απώλειες 0,26%. Εμμεσα συνεκτιμώνται οι άλλοι του κλάδου, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,28 ευρώ και θετική απόδοση 1,54%, η Τέρνα Ενεργειακή στα 5,44 ευρώ με 4,62% και η J&P Αβαξ στα 0,435 ευρώ με άνοδο 1,99% σε εβδομαδιαίο. 

Στα 0,26 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με οριακή- 0,08%- υποχώρηση, στα 0,223 της Attica Bank (παραμένει χαμηλότερα των 0,30 ευρώ) με άνοδο 2,29% σε διάστημα εβδομάδος. 

Στο διάστημα 24-26 θα "τρέξει" η δημόσια εγγραφή για την αμκ ύψους έως 4 εκατ. της CNL Capital και την είσοδο της στο ΧΑ, με πρώτη μέρα την 31 η Ιουλίου. Η είσοδος της CNL Capital είναι η πρώτη στην Κ.Α από το ΄14 και την ΕΛΤΕΧ Ανεμος. 

Στο τέλος της εβδομάδος άλλη μία πολύ κρίσιμη γ.σ της MIG όπου θα επισημοποιηθεί η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΥΓΕΙΑ στο CVC και ενδεχομένως να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της διοίκησης για την Attica Συμμετοχών. Στα 0,10 η μετοχή της MIG, στα 0,904 του ΥΓΕΙΑ, στα 1,62 της Attica Συμμετοχών και άνοδο 10,20% σε διάστημα εβδομάδος. 

Αυτά στα επί μέρους, καθώς το stock picking αποτελεί μονόδρομο για τους περισσότερους σε μία συγκυρία που άλλοι θεωρούν ότι η ιδιότυπη συσσώρευση της αγοράς οδηγεί σε άνοδο πάνω από τις 800 μονάδες και άλλοι ότι επίκειται περαιτέρω διόρθωση προς τις 700 μονάδες. Η τάση θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές- προφανώς η Wall Street είναι αυτή, που δίνει τον ρυθμό- αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό στον δρόμο προς την 20 η Αυγούστου. 

Οι υπέρμαχοι του πρώτου ενδεχομένου, του ανοδικού, θεωρούν πως οι εξελίξεις θα (ξανά) φέρουν στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο που θα λειτουργήσει ως μοχλός για την υπέρβαση των 865 και σε δεύτερο χρόνο των 894 μονάδων, κίνηση που θα παρασύρει και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προς τις 2.023 (κατ΄ αρχήν). 

Οι θιασώτες του δεύτερου εστιάζοντας στα blue chips θεωρούν πως η μακροχρόνια ανοδική πορεία τους έχει κάνει τις "κορυφές" της προς το τέλος Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου και ότι έκτοτε τα ισχυρά χέρια είναι σε μία φάση διακριτικής διαχείρισης της μερικής μείωσης θέσεων τους, που σταδιακά θα οδηγήσει πολλά blue chips ακόμη χαμηλότερα. 

Ομως ας μείνουμε στην εβδομαδιαία προσέγγιση μας, για τον προσεχή κύκλο 5 συνεδριάσεων που ξεκινά αύριο και κατά το πως φαίνεται δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. 

Οσον αφορά στην τελευταία εβδομάδα από τον FTSE25 με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν οι μετοχές των: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,54%), ΕΛΠΕ (3,19%), ΕΥΔΑΠ (3,07%), ΕΧΑΕ (1,10%), Motor Oil (0,68%), Μυτιληναίος (1,78%), ΤΕΝΕΡΓ (4,62%). Από τον FT Mid Cap ξεχώρισε ο ΙΚΤΙΝΟΣ (με 10%, ανάρτηση μας για τον ρόλο του Amiral Gestion στον Εκηβόλο της 13/7) αλλά και των Πλαίσιου, Νηρέα, ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot, Cenergy που το "πάλεψαν".  

(*) σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή- την γνώμη του οποίου έχω σαν...ευαγγέλιο- οι 754 μονάδες είναι σημείο "κόψη" με τον ίδιο να σημειώνει από την Πέμπτη πως "...το αν θα έχει συνέχεια η ανοδική αντίδραση θα εξαρτηθεί από το εύρος της διόρθωσης που θα ακολουθήσει και απ΄ ότι φαίνεται δεν θα αργήσει, καθώς τα επίπεδα των 773-5 μονάδων αποτελούν μία ισχυρή αντίσταση, όπως αναφερόταν από την Τετάρτη". Στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχαμε θεωρήσει την αντίδραση του FTSE25 έως τις 2.055 μον. ως ολύ πιθανή κορύφωση της κίνησης που είχε ξεκινήσει λίγο χαμηλότερα από τις 1.950 μονάδες. 

(**) λεπτομερής σχολιασμός και ανάλυση για την συνεδρίαση της Παρασκευής στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου.     

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v