Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητούνται οι... επενδυτές

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 755 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ, Eurobank, Αlpha Bank, Aegean, Πειραιώς. Απώλειες για ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Αναζητούνται οι... επενδυτές

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε αυτά που βλέπουν κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης όσοι έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. "day by day", δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα, κυριολεκτικά, στα τάρταρα και το ενδιαφέρον ακόμα και στο ταμπλό των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης περίπου μηδενικό, ασφαλώς και δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος τη συναλλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση και κυρίως η συναλλακτική δραστηριότητα που τη διακρίνει, έρχεται να διαψεύσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις αρχικές εκτιμήσεις πολλών από τους εγχώριους αναλυτές, που θεωρούσαν ως πιθανότερο σενάριο, για τη σημερινή συνεδρίαση, αυτό της ανάκτησης μέρους των απωλειών της περασμένης Παρασκευής, με «καύσιμα» από τη θετική έκθεση της S&P’s αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και με σχετικά «τσιμπημένες» συναλλαγές.

Αντ' αυτού, η εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη, παρακολουθώντας τις μικρές απώλειες των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ενώ συνεχίζει να «βυθίζεται στον βάλτο της συναλλακτικής απαξίωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέλευση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί σε ένα μικρό εύρος, λίγο μεγαλύτερο των δύο μονάδων, με χαμηλό τις 754,44 (+0,01%) και υψηλό τις 756,95 μονάδες (+0,34%), ενώ ο «εντυπωσιακός» τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολές που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,20%), ΕΥΔΑΠ (+1,05%), ΟΠΑΠ (+1,74%) και ΟΛΠ (-1,72%).
Όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και αυτό δυσκολεύει σημαντικά όσον αφορά την πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζει θετικά η μετοχή της Attica Group (+1,85%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v