Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Mικρά κέρδη για το Γενικό Δείκτη

Συνεχίζει να προβληματίζει η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά και ο μηδενισμός του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Η προσοχή σήμερα σε τράπεζες και κατασκευαστικό κλάδο.

ΧΑ: Mικρά κέρδη για το Γενικό Δείκτη

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Oι Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν υψηλότερα, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να είναι καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 25.241,94 μονάδες, βάζοντας τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί. Ο Nasdaq έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 7.840,77 μονάδες, διαγράφοντας κέρδη 1%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,48% στις 2.820,4 μονάδες.

Μικτά τα πρόσημα, μέχρι στιγμής, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τα εμπορικά ζητήματα να εκτιμάται πως θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε χθες την επιβολή τελωνειακών δασμών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, εκμεταλλευτεί προς όφελός της την όλη κατάσταση.

«Αυτό που μας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίστευτο (…). Φαίνονται ευγενικοί, όμως είναι σκληροί», σημείωσε από το Κάνσας Σίτι στο Μιζούρι, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ερχόμενοι «εντός των τειχών» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, «σήμερα το απόγευμα θα γνωρίζουμε, εκτός απροόπτου, ποια στρατηγική θα εφαρμοστεί για την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της Ελλάκτωρ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας. Το μεσημέρι πραγματοποιείται η επαναληπτική γενική συνέλευση στην οποία θα κριθεί ποια από τις δύο πλευρές των μετόχων (αδελφοί Καλλιτσάντση ή Δημ. Κούτρας - Λεων. Μπόμπολας) θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως με ένα μπαράζ αγορών κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, η πλευρά των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, που ηγείται της πρωτοβουλίας 'Change4Ellaktor', υπερδιπλασίασε το ποσοστό που ελέγχει στον κατασκευαστικό όμιλο. Σήμερα κατέχει άμεσα άνω του 27%, με την πλευρά Κούτρα - Μπόμπολα κοντά στο 21%».

Υπενθυμίζεται ότι αναβολή για σήμερα έχει πάρει και η επαναληπτική γενική συνέλευση των Μετόχων της Τρ. Αττικής, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Rothschild, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αλλά και αγοραστή για το πακέτο NPLs ύψους 700 εκατ. ευρώ της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις επενδυτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του προς πώληση τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας και πρόκειται για το fund Aldridge, το οποίο είχε εξαγοράσει το πρώτο πακέτο κόκκινων δανείων της τράπεζας ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το μικτό σχήμα Pimco-Qualco-Oaktree και το βρετανικό fund Duet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναζητά στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διαμορφωθούν τα ποσοστά όλα των μετόχων μέχρι το 32,9%.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έρχονται από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,04% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,54% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών και δείχνει περίπου αναγκαία η προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης.

Συνεχίζουν να προβληματίζουν, η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ο μηδενισμός του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και η εντυπωσιακή αδυναμία ανοδικής αντίδρασης για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, που λόγω των απωλειών που έχουν προηγηθεί, θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής από τους ενεργούς traders.

Αντίθετα, σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, έστω και αν κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους προς το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, αξίζει υπενθύμισης ότι, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το τελευταίο «οχυρό» των «buyers» εντοπίζεται στις 731 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v