Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες η προσπάθεια αντίδρασης

Προς τις 755 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο στα γνωστά καλοκαιρινά επίπεδα και τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Ξεχωρίζει η Εθνική, αλλά και οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Fourlis. Κίνηση χαμηλότερα για Coca Cola, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Με τράπεζες η προσπάθεια αντίδρασης

Μπορεί να παραμένουν ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όμως οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους και αυτό επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι οποίοι προσπαθούν να διακόψουν το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Έτσι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχει αντιπαρέλθει την πρωινή επιφυλακτικότητα και τις μικρές απώλειες, αλλά κινείται κοντά στα μέχρι στιγμής υψηλά, δοκιμάζοντας τιμές υψηλότερα των 755 μονάδων.

Δυστυχώς η εν λόγω κίνηση δεν συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του τζίρου, ο οποίος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα 6 εκατ., από τα οποία το 1,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ).

Με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζουν οι Εθνική (+2,27%), Πειραιώς (+1,01%) και Eurobank (+1,36%), ενώ από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, με οριακές απώλειες κινούνται μόνο οι ΕΕΕ (-0,32%), Ελ. Πετρέλαια (-0,42%), ΟΠΑΠ (-0,21%), ΟΛΠ (-0,12%) και Τιτάν (-0,73%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,39%), Fourlis (+1,43%) και ΕΥΔΑΠ (+1,59%), ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, κινούνται με θετικό πρόσημο αλλά τα κέρδη είναι μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Με τις Τραπεζικές μετοχές να οδηγούν την προσπάθεια αντίδρασης και λίγες βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25άρη, ασφαλώς και δεν έχει κριθεί το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Όμως η θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και οι τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί, δίνουν μικρό προβάδισμα στους λίγους αγοραστές, έστω και αν το Χ.Α. μάς έχει συνηθίσει στις αρνητικές εκπλήξεις...

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v