Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό «καρέ» στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στην αγορά, καθώς παρά τα πρωινά κέρδη, ο τελευταίος λόγος παρέμεινε στους πωλητές. Στα χαμηλά ημέρας Πειραιώς και Alpha Bank. Κέρδη για ΔΕΗ, Εθνική, ΓΕΚΤέρνα.

Πτωτικό «καρέ» στο Χρηματιστήριο

Το τριήμερο πτωτικό σερί, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αθροίζει απώλειες 2,88% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 5,05%, επεχείρησαν να διακόψουν σήμερα οι λίγοι αγοραστές, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, εκμεταλλευόμενοι τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όλα τα παραπάνω, μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, που γινόταν όλο και βαρύτερο όσο αυξανόταν ο κατάλογος των θυμάτων από το μέτωπο των καταστροφικών πυρκαγιών.

Στην "θέση του οδηγού", εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο που ερχόταν από τις μεγαλύτερες απώλειες, "έβαλαν" και τον τίτλο της ΔΕΗ, που επίσης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,95%.

Τα ζητούμενα των αγοραστών ήταν το "κλείσιμο" των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο και ει δυνατόν, η σχετική αύξηση του τζίρου, που ίσως δημιουργούσε σχετικό προβληματισμό στα χαρτοφυλάκια που παραμένουν σε ρόλο θεατή και με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα.

Δυστυχώς η "επιχείρηση αύξηση του τζίρου" στέφθηκε από αποτυχία, ενώ το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη "παίχτηκε" κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, με τελικούς νικητές τους εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι για άλλη μία συνεδρίαση έκαναν "αισθητή" την παρουσία τους προς το τέλος των συναλλαγών.

"Η συναλλακτική αδυναμία, σε συνδυασμό με την αδυναμία ανταπόκρισης του Χ.Α. σε ανακοινώσεις Οίκων πιστοληπτικής ικανότητας, με αισιόδοξο περιεχόμενο, εγείρει εύλογο σκεπτικισμό στην Επενδυτική Κοινότητα. Παράλληλα, η τεχνική ανάλυση επανέρχεται με δυσοίωνα σενάρια για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Ανοικτά επομένως παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, με το διεθνές περιβάλλον, Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street, να διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της αποεπένδυσης από τις Αναδυόμενες Αγορές" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση, απλά, ήλθε να επιβεβαιώσει τους φόβους των επαγγελματιών του χώρου, σύμφωνα με τους οποίους "το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, δεν 'διαβλέπει' τίποτα θετικό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να προεξοφλήσει, τίποτα δεν δείχνει αλλαγή του συναλλακτικού σκηνικού, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει εξαιρετικά αδύναμος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως είναι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά".

Παίρνοντας την συνεδρίαση με την χρονική της σειρά, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο στα 1,3 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑ), με την ΕΕΕ να μένει σε μηδενικές συναλλαγές, ο ΟΛΠ να έχει διακινήσει 5 τεμάχια και με τριψήφιο όγκο συναλλαγών οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ.

Στην πρώτη ώρα συναλλαγών, ο τζίρος έφθασε στα 2,2 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), η ΕΕΕ είχε διακινήσει 1 τεμάχιο και με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παρέμεναν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ.

Ερχόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλό, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της Eurobank (+0,86%) που δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο", όλες οι άλλες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο Τραπεζικός δείκτης, με τις Alpha Bank (-1,65%) και Πειραιώς (-3,25%) να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Ο ΔΤΡ μπορεί να ξεκίνησε διστακτικά, όμως ακολούθησε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 831,54 μονάδες (+1,46%). Κάπου εκεί οι αγοραστές "έμειναν από καύσιμα", με αποτέλεσμα την πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 814,03 μονάδες (-0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 818,79 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 815,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο ΔΤΡ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα η, μέχρι πρότινος, ζώνη στήριξης των 838 - 830 μονάδων έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση και απαιτείται άμεση υπέρβασή της, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία το "gap" στις 800 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 852 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 865 και 894 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων, αναμένεται "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "καταλυτικός μήνας αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος για την Ελληνική Τραπεζική Αγορά καθώς έρχονται εξελίξεις στο μέτωπο των δύο μικρών Τραπεζών, της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος αλλά και της Praxia Bank.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, στην "επιχείρηση αντίδρασης" σημαντικό ρόλο κλήθηκε να παίξει ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,50%), μιας και ερχόταν από "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων. Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως παρά τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί, υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,84 ευρώ (+2,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,9550 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του Fourli (+1,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Όμως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,91 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,10 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €5,600.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Viohalco (-0,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 3,16 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, συμπλήρωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (-0,42%). Το ημερήσιο "stop long" στα 27,82 ευρώ.

"Κατεβαίνοντας τα σκαλιά" των κεφαλαιοποιήσεων, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Σφακιανάκης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 15.828.960 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,32. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/07/2018 έως και 10/08/2018 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 27/07/2018 έως και 07/08/2018.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 24/07/2018, ορίζονται ως εξής: +20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (23/07/2018): €0,4300 και –20% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3560.

Από εκεί και πέρα, έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την MIG (-0,7%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Άβακα (-2,19%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για την Forthnet (-12,61%), ενώ η Profile (+1,60%) αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,365 ευρώ (κλείσιμο 17/7).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση η Newsphone (+8,50%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο Ικτίνος (+2,59%).

Τα πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, η προάσπιση των 731 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) παραμένει το πρώτο μέλημα των αγοραστών, καθώς ενδεχόμενη παραβίαση, με κλείσιμο, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην μεσοπρόθεσμη τάση. Για την σχετική βελτίωση της εικόνας, σαν πρώτη "απαίτηση" δείχνει η υπέρβαση της ζώνης 762 - 764.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,19%), η σημερινή καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1992 μονάδων, βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1986 μονάδες. Νέα "νότια" κίνηση, θα ανοίξει την "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 1815 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πρώτη αντίσταση στις 2011 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2023 μονάδες.

"Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 γίνεται σε μια περίοδο πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη και έτσι η αντίδραση των Αγορών είναι αμφίβολη", αναφέρει η VRS σε έκθεσή της για την Ελληνική Οικονομία.

Τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρεί η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 14,1, από 14 ευρώ και σημειώνει ότι αναμένει ισχυρά αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, οι επιδόσεις της μετοχής, που παραμένει στάσιμη από την αρχή του έτους, δεν αντανακλούν τα ισχυρά δεδομένα της εταιρείας. Η JP Morgan αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να εμφανίζει αύξηση μεγεθών στην Ελληνική Σταθερή Τηλεφωνία, κερδίζοντας μερίδια στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Παράλληλα, αναμένει αύξηση άνω του 3% στα έσοδα από Υπηρεσίες Κινητής Τηλεφωνίας, αλλά και καλύτερες επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 755,55 (+0,54%) και 747,24 μονάδων (-0,57%), στις 17.00 βρέθηκε στις 751,71 (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 750,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Ο τζίρος στα 17,5 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος του Τιτάνα. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Fourlis, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Τιτάν.
Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή μέρα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,61%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ήπια κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με την IHS Markit, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο PMI δείχνουν ότι υποχώρησε τον Ιούλιο στις 54,3 μονάδες, από 54,9 τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters.

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στο επίπεδο των 63, από 63,4, στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη του 2016.

Καλύτερα τα πράγματα στη μεταποίηση με τον ΡΜΙ να ενισχύεται στις 55,1 μονάδες, από 54,9, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 54,6.

"Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις απειλές των ΗΠΑ στην εμπορική διαμάχη και θέλει να την επιλύσει μέσω διαπραγμάτευσης", δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, πριν μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για συνομιλίες στο θέμα αυτό.

"Είναι καλό που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται αύριο στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει και να επιδιώξει μια λύση, αλλά δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν νομίζω ότι οι απειλές μας φέρνουν πιο κοντά σε μία λύση", δήλωσε ο Μάας.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο τομέας της Μεταποίησης και Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Ο δείκτης Μεταποίησης κινήθηκε υψηλότερα στις 55,5 μονάδες, από 55,4 προηγουμένως. Ο δείκτης Υπηρεσιών διολίσθησε στις 56,2 μονάδες, από τις 56,5.

"Οι Εμπορικοί πόλεμοι που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Τραμπ, μπορεί να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. O ίδιος τόνισε πως "πολλά από τα ζητήματα που έχει θίξει ο Τραμπ είναι σωστά, αλλά προσπαθεί να τα λύσει με τον λάθος τρόπο".

Τι περιμένουν οι αναλυτές

"Το 'έργο' της συναλλακτικής καθίζησης συνεχίζεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να είναι ακόμη και κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνοντας την εμφανή αποχή της Επενδυτικής Κοινότητας" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η στάση αυτή, μάλιστα, έρχεται μετά από την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της Ελληνικής Οικονομίας σε θετική από την S&P με το σκεπτικό της προβλεψιμότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Είναι επομένως φανερό ότι οι Αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για να επανεξετάσουν τη στάση τους για τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ήδη η Αγορά των ομολόγων έχει δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης, με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σταθερά κάτω από το 4%.

Οι άλλου είδους καταλύτες οφείλουν πλέον να αναζητηθούν στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρηματικών δράσεων. Με δεδομένους τους περιορισμούς, λόγω των "capital controls" των Τραπεζών και του δημοσιονομικού "κορσέ" που έχει συνομολογηθεί με τους Δανειστές, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (π.χ. παραχωρήσεις ακινήτων Δημοσίου και άλλων Φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων.

Και όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικά πτωχές επιδόσεις των Κυβερνήσεων σε αυτά τα πεδία, με τη δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης να αποτελεί βασικό εμπόδιο, για τη βελτίωση του αφηγήματος της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη αυξημένη ραστώνη που παραδοσιακά φέρνει ο Αύγουστος, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστεί. Μάλιστα, η προβληματική κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος διαμορφώνει συνθήκες αυξημένης αποστροφής για τοποθετήσεις στις Αναδυόμενες Αγορές, αν όχι κλιμάκωσης των ρευστοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το χαμηλό βαθμό συμμετοχής των Ξένων σε Ελληνικούς τίτλους, το σενάριο της αναμονής είναι μάλλον πιθανότερο σε σχέση με εκείνο της αποεπένδυσης. Επομένως, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τις 759 μονάδες να είναι το εγγύτερο επίπεδο αντίστασης και τις 750 μονάδες το εγγύτερο επίπεδο στήριξης.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι απειλές Trump για κλιμάκωση των δασμών σε νέα εισαγόμενα από την Κίνα Προϊόντα ύψους $0,5 τρισ., λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από αρκετούς, σε σχέση με το ενδεχόμενο να αποτελέσει την απαρχή για είσοδο της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, λόγω κλιμάκωσης του Εμπορικού πολέμου. Ανάμεσά τους είναι ο επικεφαλής της J.P. Morgan Jamie Dimon αλλά και ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini που είχε προβλέψει την κρίση του 2007 - 2008. Επιπλέον, οι εξελίξεις περί το "Brexit" αφήνουν ανοικτά πολλά ενδεχόμενα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος.

Έτσι, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "οι Αγορές να βιώνουν σκηνικό που δεν διαμορφώνει, πλέον, θετικές προσδοκίες για τα μελλοντικά εταιρικά μεγέθη, με τα βελτιωμένα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου για τις Αμερικανικές εταιρείες να αποδίδονται στη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού Προέδρου".

Σε μικρό discount «γύρισε» το ΣΜΕ του FT 25

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.742 συμβόλαια).

Στα 7.321 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.475 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 889, 792 για τον Αύγουστο και 97 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.987,25) κινήθηκε μεταξύ 1.980 και 2.007,5 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.694), Εθνική (3.245), Alpha Bank (908), Πειραιώς (1.629), ΔΕΗ (637), ΟΤΕ (233), Ελλάκτωρα (127), MIG (440), Μυτιληναίο (222), Τέρνα Ενεργειακή (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.101, Eurobank 33.840, Εθνική 197.354, Alpha Bank 22.606, ΔΕΗ 15.327, ΑΔΜΗΕ 10.220, Πειραιώς 25.639.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.701.207 τεμ., (από 16.701.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 18.047.774 τεμ. (16.047.774), ΔΕΗ 5.234.548 τεμ. (5.254.548), Eurobank 21.618.547 τεμ. (21.618.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v