Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο... φινάλε για το Χρηματιστήριο

Στις 755 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μικρή άνοδο που «κλείδωσε» στις τελικές δημοπρασίες. Ξεχώρισαν Τιτάνας, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Προβληματίζει ο τζίρος. Οι πρωινές πωλήσεις και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Ανοδος στο... φινάλε για το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που διέψευσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο όλους τους εγχώριους αναλυτές που θεωρούσαν εύκολη την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε χθες, ποντάροντας και στο θετικό διεθνές κλίμα, ήταν η σημερινή.

Όμως υπήρξαν κάποιες ενδείξεις, που "πρόδωσαν" τους πωλητές στα πρωινά υψηλά, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν με προσοχή τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α.

Έτσι, για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν μόλις εννέα λεπτά και όχι περισσότερο από 60 λεπτά που χρειάστηκαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ένδειξη ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, κάποια χαρτοφυλάκια, εκμεταλλευόμενα την "ανοδική ουρά", προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις θέσεων.

Στην ώρα, ο τζίρος έφθασε στα 3,2 εκατ. που ήταν τζίρος τριών ωρών κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όμως από εκεί και μετά οι συναλλαγές κατέβασαν αισθητά στροφές.

"Όπως αναφέραμε και στα προηγούμενα σχόλιά μας, όσο ο τζίρος παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα θα θεωρούσαμε πιο πιθανό το σενάριο νέας συσσώρευσης με το κάτω όριο να βρίσκεται στις 745 μονάδες και το πάνω όριο στην περιοχή των 780 - 790 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά ως τις 775 μονάδες και δοκιμάζει πλέον το κάτω όριο της συσσώρευσης. Υπενθυμίζουμε ότι, η κύρια τάση παραμένει πτωτική και το επίπεδο αντίστασης των 790 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά.

Ο δείκτης Τραπεζών υποαπέδωσε και αυτή την εβδομάδα χωρίς να καταφέρει να διασπάσει τις 860 μονάδες όπου κινείται ο ΚΜΟ-220. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πτωτική διάσπαση των 835 μονάδων φαίνεται να οδηγεί τον ΔΤΡ προς τις 800 μονάδες όπου θα διαπιστώσουμε την δυναμική του" αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

"Η επίσκεψη Γιούνκερ στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παραχωρήσεις τέτοιες που να αποτρέψουν την κλιμάκωση Εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Έτσι, η Wall Street οδηγήθηκε σε θετικές επιδόσεις που είναι πιθανό να ευεργετήσουν όλες τις Αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στην παραπάνω συγκρατημένη αισιοδοξία και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη έφθασε να "παίζεται" μέχρι τέλους και να κρίνεται στις τελικές δημοπρασίες, σε μία συνεδρίαση, όπου ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των έξι μονάδων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank () ήταν ο μοναδικός από τις Δεικτοβαρείς μετοχές που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η μετοχή της Εθνικής.

Για τον τίτλο της τελευταίας, συνεχίζει να συσσωρεύει πέριξ των 0,26 ευρώ και θα ήθελε επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 0,266 ευρώ (ημερήσιο "stop short). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 0,255 - 0,252 οδηγεί προς τα 0,2380 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 836,92 (+1,10%) και 822,5 μονάδων (-0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 825,12 (-0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%. Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 838 μονάδων, ο χρόνος μετρά υπέρ των "sellers".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στις 26 Ιουλίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Από την άλλη, τέλος στις προσδοκίες για συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έβαλε ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καλωσορίζει τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως τα Ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόνο αν υπάρχει το "waiver" (η εξαίρεση), το οποίο ισχύει μόνο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης. "Χωρίς πρόγραμμα δεν έχει 'waiver", υπογράμμισε.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,92%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 8,30 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), είναι στο "κάδρο" οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,85, 9,12 και 9,45 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, καλό θα ήταν να μην διασπαστεί η στήριξη στα 8,30 - 8,00 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+0,81%). Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 3,16 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Ταχεία επιστροφή των αγοραστών για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,12%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην δύσκολη ζώνη 5,30 - 5,60 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,955 ευρώ.

Συνεχίζουν να "υποφέρουν" από έλλειψη αγοραστών οι περισσότεροι τίτλοι από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+5,14%) και Άβαξ (+2,09%), τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις αθροίζει ο Κέκροπας (-2,52%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-5,56%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Ικτίνος (+1,75%).

Τεχνικά και σε περίπτωση που αγοραστές συνεχίσουν να έχουν τον τελευταίο λόγο, για τον Γενικό Δείκτη και για την σχετική βελτίωση της εικόνας, σαν πρώτη "απαίτηση" δείχνει η υπέρβαση της ζώνης 762 - 764, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης πρώτη αντίσταση στις 2011 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2023 μονάδες.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,71%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,74%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 και έφτασαν τις 217.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά το χαμηλό 48 ετών.

Η άνοδος των αιτήσεων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 215.000 και είναι στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

"Η Αγορά είναι παραδομένη στη Θερινή ραστώνη, η οποία εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα από το σύνηθες στα τερματικά για το Καλοκαίρι" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Χαμηλοί τζίροι και για να ξεπεράσει η αξία συναλλαγών το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορεί να περάσει και μία ώρα συνεδρίασης. Σε προηγούμενη αρθρογραφία είχαμε αναφέρει πώς θα μπορούσε να επανέλθει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πάμε να δούμε τώρα κάποιες περιπτώσεις μετοχών που αξίζει να προσεχθούν, χωρίς να είναι προτροπή για αγοραπωλησίες.

Αθόρυβα και με χαμηλούς τζίρους σχετικά, ΔΕΗ και Πειραιώς έχουν χάσει 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν. Επιθετικές, αγαπημένες των traders, με μεγάλο beta και χαμηλά P/BV χρωστάνε κίνηση σε μια Αγορά που είναι στις 752 μονάδες.

Ενδιαφέρον έχει πως θα συμπεριφερθούν γενικότερα οι Τράπεζες μετά το reverse split της Εθνικής, το οποίο αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο ώστε να περάσει και όσο πιο ανώδυνα και ελέγξιμα γίνεται.

Οι "short" θέσεις των funds στα Πιστωτικά Ιδρύματα δεν έχουν αλλάξει σε σημαντικό ποσοστό και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί μια ανοδική αφορμή να προκαλέσει "short squeeze", όχι απαραίτητα μέσα στον Αύγουστο που είναι και δυσκολότερο.

Μέσα στον Αύγουστο πρέπει βάσει χρονοδιαγραμμάτων να αποχωρήσουν οι Φορείς του Δημοσίου από το Ελληνικό ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. Η Lamda Development και η Grivalia, η οποία επεκτείνει αθόρυβα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, έχουν αποδείξει ότι κινούνται και σε μια οριζόντια Αγορά, ίσως και καλύτερα από μια ανοδική.

Σε μια Αγορά που είναι στις 752 μονάδες με την Coca Cola 3Ε στα 31 ευρώ και τον ΟΤΕ πέριξ των 11, πιο πιθανό είναι η επόμενη ανοδική κίνηση αν και όταν έρθει να τις "δει" να υποαποδίδουν.

Η αποτίμηση της 3Ε, χωρίς να ανακοινώσει την εξαγορά στην Αφρική, φαντάζει απαιτητική (αν γίνει, τότε αλλάζουν τα μεγέθη). Στην περίπτωση του ΟΤΕ που λόγω αναπροσαρμογής κινδύνου Χώρας ανέβηκε η τιμή του και δικαίως.

Όμως γιατί να μην ισχύει η αναπροσαρμογή αυτή και σε μετοχές που δεν ακολούθησαν την ίδια άνοδο όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ (100% έσοδα από Ελλάδα και με καλό τρίμηνο λόγω Μουντιάλ).

Στη σύγχρονη διαχείριση χαρτοφυλακίων, η ύπαρξη "long" και "short" θέσεων προστατεύει χαρτοφυλάκια.
"Προϋπόθεση για μια ανοδική κίνηση είναι να μην χαλάσει το κλίμα στο εξωτερικό, στο οποίο αθόρυβα ο S&P 500 προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του και το ΧΑ είναι σχεδόν στο -10% από αρχή του έτους" τονίζει ο αναλυτής της Wealth fund services.

Μικρό discount στα ΣΜΕ του FT 25

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.148 συμβόλαια).

Στα 7.434 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.339 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 574, 554 για τον Αύγουστο και 20 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.995,5) κινήθηκε μεταξύ 1.993 και 2.009 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.287), Εθνική (3.270), Alpha Bank (385), Πειραιώς (878), ΔΕΗ (125), ΟΤΕ (125), Ελλάκτωρα (479), MIG (2.301), Μυτιληναίο (113), Τέρνα Ενεργειακή (485), Intralot (224).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.742, Eurobank 33.864, Εθνική 195.437, Alpha Bank 22.727, ΔΕΗ 15.449, ΑΔΜΗΕ 10.269, Πειραιώς 25.941.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 17.022.207 τεμ., (από 17.002.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 17.997.274 τεμ. (17.997.298), ΔΕΗ 5.208.747 τεμ. (5.215.548), Eurobank 21.498.613 τεμ. (21.618.547), Folli Follie Group 1.397.946 τεμ. (1.397.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v