Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανακάμπτει από τα χαμηλά ο Γενικός Δείκτης

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Χρηματιστήριο, μετά και τον περιορισμό των απωλειών στις ευρωαγορές. Πτώση καταγράφουν Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Aegean. Eνισχύονται Coca Cola, Τιτάνας. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

XA: Ανακάμπτει από τα χαμηλά ο Γενικός Δείκτης

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση στο ΧΑ, υπό την σκιά των πιέσεων που εκδηλώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και της αρνητικής εικόνας που έχουν τα futures στη Wall Street.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βαθαίνει η υποχώρηση μετά τις ανησυχίες για πιο αυστηρούς ελέγχους στον τομέα της τεχνολογίας (υπόθεση FaceBook - Cambridge Analytica), αν και το τελευταίο ημίωρο καταβάλλεται προσπάθεια να περιορισθούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX από το χαμηλό ημέρας των 11.770 είχε ανακάμψει νωρίτερα προς τις 11.897 μονάδες. Ωστόσο η τάση παραμένει πτωτική σε εβδομαδιαία (3,35%) και μηνιαία (4,33%) μέτρηση.

Με τις απώλειες να περιορίζονται στην Ευρώπη, στο ΧΑ διαμορφώνεται ανάλογη τάση, με τους αγοραστές να ανακάμπτουν ελαφρώς μετά τις 14:45, με τον Γενικό Δείκτη στις 789,75 (από τις 782,79 μονάδες). Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, με το 48% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο σε μετοχές των ΟΠΑΠ (*), Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Jumbo, TITAN, Coca Cola, FF Group, αλλά και Πετρόπουλο, Motor Oil, Viohalco, ΑΔΜΗΕ κ.α.

Η προσπάθεια ανάκαμψης από τα χαμηλά ημέρας είναι σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένη με την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον FTSE25 στις 2.035 (από τις 2.104) και τον ΔΤΡ στις 791 (από τις 778 μονάδες).

Ωστόσο από την τεχνική πλευρά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως το χαμηλό που σημειώθηκε νωρίτερα είναι χαμηλότερο των προηγούμενων που είχαν καταγραφεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και σε εκείνες στο 3ήμερο 6-9 Μαρτίου. Εμφανής η κλίση των κύριων δεικτών, που μόνο ενδιάμεσες... αναλαμπές παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας το σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης του ΧΑ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που δέχεται και το κύριο μέρος των πωλήσεων/πιέσεων στη... σκιά του συνεχούς short από συγκεκριμένα ισχυρά ξένα σπίτια, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υποχωρεί στις 778 από τις 910 μονάδες πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (έχουν αλλάξει χέρια περί τα 13 εκατ. σε σύνολο 28 εκατ. μετοχών) και μεγαλύτερο τζίρο στη Eurobank (τα 5,9 από τα 30,1 εκατ. ευρώ).

Σε... ομηρία ο κλάδος, με συνέπεια να βαραίνει και στα blue chips, που το τελευταίο διάστημα χάνουν μικρότερο έδαφος μεν αλλά με σταθερό ρυθμό και συνεχή ροή πωλήσεων. Γεγονός που αποτυπώνεται στην εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση των 21 μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη.

Κατά 2,92% χαμηλότερα, στα 9,63 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ, με επιδεινούμενη την τεχνική εικόνα, στα 11,12 ευρώ με απώλειες 1,42% και η μετοχή του ΟΤΕ. Στις δύο μετοχές έχει πραγματοποιηθεί συνολικά τζίρος 4,8 εκατ. ευρώ, που είναι μάλλον αρκετός (για τα δεδομένα της σημερινής συνεδρίασης).

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές με θετικό πρόσημο, η δεικτοβαρής Coca Cola (στα 29,14 ευρώ), η Lamda Development (στα 6,46), η Motor Oil (στα 18,66), ο ΤΙΤΑΝας (στα 20,55) και το FF Group (στα 16,44).

Στις 42/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο-κόντρα στο ρεύμα οι μετοχές των ΑΝΕΚ, Τζιρακιάν, Καρέλια και μία ομάδα 14 μετοχών της μεσαίας-κυρίως χαμηλότερης κατηγορίας, αλλά με αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 1.000 ευρώ. Οπότε θεωρείται... μη γενόμενη (από συναλλακτικής πλευράς).


(*) Σχετική μέτρηση στον Εκηβόλο

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v