Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ηπια ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδο καταγράφουν Πειραιώς, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Εθνική, OΠΑΠ. Aπώλειες για Eurobank, Σαράντη, Motor Oil, EΛΠΕ.

Αδύναμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σε ισχυρή ανοδική διόρθωση παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η φορά στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις 2.631 μονάδες, με ανοδικό «άνοιγμα» 1,30% τα συμβόλαια του αντιπροσωπευτικότερου δείκτη της «αγοράς των αγορών», δημιουργώντας κλίμα και τάση από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με την Αθήνα να ακολουθεί.

Μέτριες οι συναλλαγές/ο τζίρος, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του αυξημένου μέσου ημερήσιου τζίρου της προηγούμενης εβδομάδας (72,3 εκατ.) αλλά και του μ.η.τ. των τριών εβδομάδων που είχαν προηγηθεί (στα 50-55 εκατ.), ένδειξη πως πρόκειται για μία ξεκάθαρη προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, μετά την προηγηθείσα υποχώρηση και το αρνητικό σερί των 9 συνεδριάσεων.

Στις 788 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε εύρος διακύμανσης 785,47-791,93 μονάδων, με ελάχιστο ζητούμενο -για την υποστήριξη του ενδεχομένου της ανάσχεσης της υποχώρησης-, το «κλείσιμο» τουλάχιστον στις 786/789 μονάδες. Το σενάριο της ανάσχεσης (δηλαδή της μη άμεσης περαιτέρω υποχώρησης προς τις 770 και χαμηλότερα) προϋποθέτει την αντίδραση του κλάδου-κλειδί με την παράλληλη ενεργοποίηση long θέσεων σε blue chips.

Στις 792 μονάδες ο ΔΤΡ, με ποσοστό 0,42% αλλά με αδυναμία υπέρβασης έστω των 800, με ζητούμενη την κίνησή του προς την (ελάχιστη) περιοχή των 810/820 μονάδων.

Στις 2.027 μονάδες ο FTSE25 με ποσοστό 0,59%, αλλά με αδυναμία υπέρβασης των 2.040 μονάδων, με τις αναφερόμενες τιμές να θεωρούνται ως οι κοντινότερες αντιστάσεις για τους δύο βασικούς δείκτες.

Το 38% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μετά στην Alpha Bank, με μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Συγκριτικά ικανοποιητική η αξία των συναλλαγών στα blue chips: ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Autohellas, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και σε MIG, ΥΓΕΙΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Viohalco, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, Coca Cola, ΔΕΗ, FF Group κ.α.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως εάν όντως από τη Νέα Υόρκη «βγει» σήμα ότι η αγορά μπορεί να δώσει μία ανοδική διόρθωση -με επαναφορά του S&P 500 υψηλότερα των 2.645/2.650 μονάδων- και ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τότε και μόνον τότε θα ήταν δυνατή μία κίνηση και του ΧΑ προς τις 820 μονάδες. Περιοχή που -πλέον- υπολογίζεται ως αντίσταση (από στήριξη, μέχρι πρόσφατα).

Προσώρας η αγορά είναι στο πρώτο από μία σειρά βημάτων που απαιτούνται να γίνουν ώστε η τεχνική αντίδραση να αποκτήσει πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Από τα blue chips, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ενθαρρυντικές ενδείξεις είναι: η αντίδραση των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, με την πρώτη στο εύρος των 10,96-11,20 και τη δεύτερη μεταξύ 9,665 και 9,815 ευρώ. Συναλλαγές αξίας 1,9 και 1,3 εκατ. αντίστοιχα (σε σύνολο 21,8 εκατ.), δείχνοντας πως με συγκριτικά χαμηλότερους τζίρους μπορεί να βγει ανοδική διόρθωση. Σημειωτέον πως σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή του ΟΤΕ έχει οριακά αρνητική μεταβολή και του ΟΠΑΠ οριακά θετική.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις είχαμε προσμετρήσει την προσπάθεια επαναφοράς που καταβάλλεται σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil κ.α., μετοχές που «πληγώθηκαν» στην υποχώρηση της τελευταίας εβδομάδας.

Μεγαλύτερη αντίδραση, έως τα 5,30 ευρώ, για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στον ρυθμό της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν οι τίτλοι των MIG, ΥΓΕΙΑ, αλλά και των J&P Αβαξ, Intralot, ΟΛΘ, Νηρέα, Πλαστικών Θράκης. Για τη μετοχή της τελευταίας να σημειωθεί πως από σήμερα η ειδική διαπραγμάτευση (για ένα έτος) είναι στα χέρια των Alpha Finance και Eurobank Equities.

Στις 58/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, από τον αρχικό λόγο 2/1 στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης. Τζιρακιάν, Παπουτσάνης, Profile, Ιατρικό και Quest κ.α. με το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου.

* Η συσχέτιση του ΧΑ με τη Νέα Υόρκη και τη Φρανκφούρτη έχει «ανέβει» με τη μορφή διαγραμμάτων στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v