Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με τις ξένες αγορές «ευθυγραμμίζεται» το Χρηματιστήριο που κινείται πτωτικά στη ζώνη των 780 μονάδων. Απώλειες για Alpha, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μυτιληναίο. Κέρδη σημειώνουν ΕΛΠΕ, Coca Cola, EXAE. Πακέτα στον ΟΛΘ.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό του χθεσινοβραδυνού sell off στην Wall Street (και) οι ευρωπαικές αγορές, με αναπόφευκτη την περαιτέρω υποχώρηση και του ΧΑ. Απώλειες σε όλα τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερες στην Φρανκφούρτη (*) και ενδεικτικό το μείον 1,48% του DAX προς τις 11.900 μονάδες.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,73% στις 781 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών κλίνει 0,90% χαμηλότερα στις 770, ο FTSE25 με 0,65% στις 2.005 και ο FT Mid Cap με απώλειες 0,74% στις 1.279 μονάδες.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον ΓΔ να υποχωρεί στα πρώτα 20΄ έως τις 777,66 μονάδες, χαμηλό σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγορές με αποτέλεσμα να μειωθούν κάπως οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ στις 777,66 έως 785,91 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και για τους άλλους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με ενθαρρυντική ένδειξη την ελεγχόμενη- μέχρι πριν λίγο- την σχέση πωλήσεων/αγορών. Στα 242 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, ωστόσο τα 232 εκατ. αφορούν στα δύο μεγάλα πακέτα που πέρασαν στη μετοχή του ΟΛΘ. Στα 34,30 αμφότερα και αφορούν στη μεταβίβαση του 67% του μ.κ του Οργανισμού στην κοινοπραξία SEGT. Πρακτικά ο καθαρός τζίρος, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, διαμορφώνεται στα λίγο ως πολύ μέσα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Σημειωτέον, πως μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση η μέση ημερήσια αξία διαμορφωνόταν στα 72 εκατ. ευρώ-έναντι 50-55 εκατ. των αμέσως προηγούμενων 2-3 εβδομάδων.

Συνεπώς οι πωλητές παραμένουν ψύχραιμοι, προσέχοντας τις τιμές που βγάζουν τις εντολές τους οι δε αγοραστές από χαμηλότερα επίπεδα ενεργοποιούν τις δικές τους εντολές. Δεδομένου, ότι σε διάστημα εβδομάδος οι απώλειες για τον ΓΔ είναι 4,15% και για τον ΔΤΡ στο 8,74% εύλογα ορισμένοι intraday traders να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης. Αλλωστε και σήμερα, όπως και εχθές, η μεταβλητότητα για δείκτες και συγκεκριμένες μετοχές είναι αυξημένη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές (ή το πολύ όσων γίνονται στο περιθώριο του Τ+2).

Στο κόκκινο οι 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με μόλις 4 στο συν. Επιστράτευση, και σήμερα, της δεικτοβαρούς Coca Cola, με συναλλαγές στα 28,23-28,52 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο διαμορφώνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,95 ευρώ, η Viohalco στα 3,425 (η πορεία της μετοχής στο διάγραμμα) και των ΕΧΑΕ στα 4,66 ευρώ.

Αν και νωρίς, ακόμη, καθώς το κύριο μέρος των εντολών των ξένων (και...ξένων) ενεργοποιείται σταδιακά μετά τις 14.00΄-14.30΄ , η μέχρι τώρα εικόνα στο ταμπλώ αφήνει ενθαρρυντικές ενδείξεις στην περίπτωση των της ΓΕΚ/Τέρνα, της Eurobank αλλά και των ΟΛΠ, FF Group, Lamda Development, Motor Oil.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, καθώς από τις 20 μετοχές του δείκτη κόντρα πηγαίνουν Cenergy, ΕΥΑΘ και MLS. Στα 27,80 με απώλειες 1,07% η μετοχή του ΟΛΘ.

Στις 11.40΄η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 25/57 μετοχές (σχέση ικανοποιητική δεδομένης της συγκυρίας, και της εικόνας των ευρωπαικών χρηματιστηρίων) με τις ΙΑΣΩ, Attica Συμμετοχών, ΕλβάλΧαλκόρ, Αλουμύλ και Quality, F G Europe κ.α.



* Κατατοπιστικότατο το τελευταίο άρθρο παρέμβαση του Wolfgang Munchau στους Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v