Εβδομάδα με... προίκα τη σημαντική υποχώρηση δεικτών και μετοχών, το αρνητικό σερί των 9 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και τις ανησυχίες για την κλίση που έχει λάβει η Wall Street.
Από τις 785,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,5%, από τις 2.016,58 ο FTSE25 μείον 4,5%, με αποθαρρυντική ένδειξη την αύξηση των συναλλαγών/τζίρου στη διάρκεια των 9 πτωτικών συνεδριάσεων. Γεγονός που παραπέμπει σε ελεγχόμενη -ακόμη- αλλά εντεινόμενη μείωση θέσεων τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από τα blue chips.
Στο τελευταίο σχόλιό μας, εστιάζαμε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Wall Street, παρασύροντας χαμηλότερα την πλειονότητα των ξένων αγορών, δημιουργώντας αναταράξεις από τα συναλλαγματικά μέχρι το πετρέλαιο. Η υποχώρηση του Nikkei, στο Τόκιο, στα χαμηλά 6 μηνών, κυρίως λόγω πετρελαίου, είναι άλλη μία ένδειξη του κλίματος που δημιουργείται διεθνώς.
Συνεπώς κατ' αρχάς ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση του κλίματος στη Wall Street, δηλαδή εάν η «αγορά των αγορών» έχει ολοκληρώσει τον μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο της και επίκειται η είσοδος σε έναν επόμενο πτωτικό. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνέπειες προφανώς και θα πλήξουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (και) το ΧΑ.
Ωστόσο, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη εικόνα, εύλογο είναι το ερώτημα εάν στο ΧΑ είναι εφικτή η εκδήλωση μίας -έστω- τεχνικής ανοδικής διόρθωσης, ως αποτέλεσμα του αρνητικού σερί, της υποχώρησης από τις τελευταίες «κορυφές» της αγοράς.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που «ξεκίνησε» τον πτωτικό κύκλο, είναι αυτός που «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες και αυτός που μπορεί να ηγηθεί αυτής της -τεχνικά δικαιολογούμενης- ανοδικής διόρθωσης, δηλαδή επαναφοράς προς την περιοχή των 800 μονάδων. Το 1,58% της Παρασκευής για τον ΔΤΡ στις 788,93 μονάδες άφησε λίγες υποσχέσεις πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφικτό. Με τις προϋποθέσεις, όμως, πως θα αναστραφεί -έστω και πρόσκαιρα- η εικόνα στις διεθνείς αγορές, προφανώς η αρχή, το έναυσμα θα γίνει από τη Νέα Υόρκη και ότι θα υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων από την πλευρά των αγοραστών στο ΧΑ.
Η εβδομαδιαία υποχώρηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά 4,5% αφήνει ένα περιθώριο αντίδρασης στο 1/3 της προηγηθείσας διόρθωσης του FTSE25, με το stop να έχει διαμορφωθεί στις 2.157 μονάδες. Θυμίζοντας πως η εβδομάδα έχει τέσσερις συνεδριάσεις (αργία η Παρασκευή, λόγω του Πάσχα των Καθολικών), μένει να δούμε εάν funds με short θέσεις (ιδιαίτερα αυξημένες στον τραπεζικό κλάδο) θα μειώσουν τα ρίσκα τους ή θα ενισχύσουν κι άλλο τις θέσεις τους.
Προσεκτικό αναμένεται το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με τη Φρανκφούρτη να έχει προϊδεάσει για τη φορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους αγοραστές να θέλουν (μένει να φανεί εάν μπορούν...), με τους πωλητές να έχουν λόγους να κλείσουν μέρος των θέσεών τους (ούτως ή άλλως η τάση είναι με το μέρος τους, δεδομένου ότι ο ΓΔ υποχωρεί 2,08% από την αρχή του έτους...) και τους traders να μην έχουν και πολλές επιλογές πέραν του stock picking.
Από αυτή την άποψη, συνεκτιμούμε πως η μεσαία κατηγορία είναι αυτή που και από την αρχή του έτους και σε διαστήματα τριμήνου, μηνός, έχει τη συγκριτικά καλύτερη απόδοση, μάλιστα ο FT Mid Cap έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο και την τελευταία εβδομάδα (κυρίως λόγω MIG και ΥΓΕΙΑ), ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα κάνει (εάν θα κάνει...) τη διαφορά και πως επιμέρους μετοχές θα είναι στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι μία παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει τη στάση των παικτών και αυτή την εβδομάδα είναι αρκετές οι εισηγμένες που ανακοινώνουν τη χρήση του 2017. Θυμίζω ότι σήμερα ανακοινώνουν ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Χρηματιστήρια. Επονται Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Εθνική, Πειραιώς, Lamda Development κ.α., αύριο ξεκινούν οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ/Τέρνα (η διαδικασία είναι μέχρι και την Πέμπτη).
Από τις μετοχές του δείκτη, η ΔΕΗ και λόγω του πειράματος της Qualco (όπως αναλύει ο Χρήστος Κολώνας) παρουσιάζει ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι η μετοχή της Επιχείρησης είναι στο συν από την αρχή του έτους.
Στο σχετικό διάγραμμα του FTSE25 έχουμε μία καθαρή εικόνα των σημαντικών τεχνικών σημείων, τόσο προς τα άνω όσο προς τα κάτω όρια.
Ζητούμενη η αυστηρή τήρηση των stop losses, τόσο από τους short όσο από τους long. Με τους πρώτους να έχουν λόγους να αφήσουν τους δεύτερους να πάρουν... 1-2 ανάσες.