Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κρατάνε το «κλειδί»

Σταθεροποιητική κίνηση πέριξ των 800 μονάδων για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Η χθεσινή αύξηση των συναλλαγών και η αναζήτηση αντίδρασης για τον δοκιμαζόμενο τραπεζικό κλάδο. Ποια blue chips δίνουν μάχες αντίδρασης. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κρατάνε το «κλειδί»

H Fed αύξησε τα επιτόκια στο 1,75%, με τους αξιωματούχους της να βλέπουν ταχύτερη αύξησή τους το 2019 και το 2020.

Σήμερα ο Τραμπ θα αναγγείλει την επιβολή δασμών στην Κίνα, με στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί το Πεκίνο. 

Οι αγορές (και όχι μόνο) είναι ήδη σε μία «νέα εποχή», κάτι που καθίσταται εμφανές από τις αρχές Φεβρουαρίου και σε εμάς, τους μικρούς και αδαείς. Και στις συνθήκες αυτής της new era προσαρμόζονται, εξοικειώνονται όλοι, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο. 

Θυμίζουμε και το τελευταίο άρθρο/παρέμβαση του Wolfgang Munchau στους Financial Times, με το οποίο χαρακτήριζε τη Γερμανία ως τον αδύναμο κρίκο σε έναν εμπορικό πόλεμο

Αυτά για τα εκτός, με τον S&P 500 λίγο χαμηλότερα αλλά να... ακροβατεί στο όριο των 2.710 μονάδων. Πιθανότατα σήμερα το βράδυ να έχει διαφανεί κατ' αρχάς η βραχυπρόθεσμη τάση για τον δείκτη, μέχρι και την Παρασκευή. 

Στα καθ' ημάς, λεκτική μεν, σημαντική δε, η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να βαρύνει σε αυτή τη συγκυρία. Θυμίζοντας πως για τους Ευρωπαίους η τουριστική περίοδος ξεκινάει λίγο πρώιμα, από την προσεχή εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους καθολικούς. 

Για προσγείωση στις 800 μονάδες, μετά... τζίρου, έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση όπου σημειώθηκαν έστω και οριακά τιμές χαμηλότερες του ορίου των 800 μονάδων. Πλέον, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, κατέστη ακόμη πιο σαφές πως είτε σε αυτή τη φάση είτε σε επόμενη, δύσκολα θα αποφευχθεί η δοκιμασία της αγοράς πέριξ του χαμηλού των 788 μονάδων. Περιοχή άμυνας, όπου θα αναμετρηθούν πωλητές/αγοραστές και βλέπουμε. 

Διαφοροποιό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης οι αυξημένες συναλλαγές, στα 113,6 εκατ. μετοχές, ο υψηλός τζίρος, στα 94,6 εκατ. ευρώ, με πάμπολλα πακέτα, με εκποίηση μετοχών και με το 54% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. 

Μετά... τζίρου το μείον 8,45% για τη μετοχή της Πειραιώς, μετά... τζίρου και το μείον 0,83% της Alpha Bank, με την αγορά να προσπερνά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2017, όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν και όπως είχε συμβεί και με τη Eurobank. 

Το πρόβλημα της αγοράς είναι, και σε αυτή τη φάση, τραπεζικό, όπως καταδείχθηκε και χθες. Κλείσιμο του ΔΤΡ οριακά χαμηλότερα και του ορίου των 800 μονάδων, πίεση και στις 4 συστημικές, με μόνη διασωθείσα την Εθνική στο 0,27, αλλά για πόσο, και τα ερωτήματα για τη συνέχεια να δίνουν επιπλέον πόντους στους short, που «βλέπουν» τον κλάδο ακόμη χαμηλότερα. 

Αν μη τι άλλο, ενθαρρυντική η μόχλευση στη μετοχή της ΔΕΗ, η αντίδραση του ΟΤΕ με 1,78%, η προσπάθεια επαναφοράς του ΟΠΑΠ στα 10 ευρώ, αλλά αρκούν για να αποφευχθεί η κλίση του FTSE25 χαμηλότερα των 2.040 και σε δεύτερο χρόνο προς την περιοχή τιμών των 1.999 και κάτω μονάδων, όπως σημειώναμε και χθες, στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Δύσκολα, όσο δεν βλέπουμε λόγους και αφορμές για μία πειστική απαγκίστρωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από την... κινούμενη άμμο των τραπεζών. 

Αρα, συνέπεια,  ίσως η μόνη τακτική που μπορεί να κρατά εντός παιδιάς τους traders. Stock picking μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρις ότου γίνει το πρώτο πειστικό βήμα αναστροφής, που πρακτικά θέλει τον ΓΔ πάνω από τις 825 και τον ΔΤΡ υψηλότερα των 860 μονάδων. 

Στις 47/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, για ακόμη μία φορά, με αρκετές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδουν. ΥΓΕΙΑ, Ικτίνος από τον FT Mid Cap, ΙΑΣΩ, ΓΕΒΚΑ κ.α. από τη χαμηλότερη κατηγορία. 

Για σήμερα, μένει να φανεί κατά πόσον η ευρύτερη περιοχή των 790-800 μονάδων θα μπορούσε να βγάλει μία ανοδική διόρθωση (με μέγιστο περιθώριο τις 820, στην καλύτερη περίπτωση έως τις 825 μονάδες) για σήμερα-Παρασκευή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κερδηθεί ακόμη λίγος χρόνος και μερικοί πόντοι, απομακρύνοντας προσώρας τον κίνδυνο της δοκιμασίας των χαμηλών στις 788 μονάδες. 

Σήμερα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Viohalco, Cenergy.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v