Με την προσοχή στη Fed, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν λίγο χαμηλότερα και τα futures του S&P 500 διαμορφώνονται προς τις 2.718 μονάδες.
Από την όποια απόφαση της Fed θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση από Νέα Υόρκη και Τόκιο μέχρι Φρανκφούρτη, με τις «αγορές» να έχουν προεξοφλήσει άνοδο των επιτοκίων στο 1,75% (από το 1,50%).
Η τάση στις διεθνείς αγορές είναι ο ένας ρυθμιστής της στάσης των traders που ενεργούν στο ΧΑ, ο άλλος είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα (από τα εθνικά μέχρι τα τραπεζικά).
Στη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, παρότι οι κινήσεις των traders είναι προσεκτικές -όπως εδώ και μέρες, εβδομάδες-, διακρίνονται σήμερα από ταχύτερη ροή, περισσότερη συναλλακτικότητα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα και περισσότερες λιγότερο επιφυλακτικές ενέργειες σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.
Σε στενό εύρος η διακύμανση για τον ΓΔ -μεταξύ 802,97 και 810,74 μονάδων-, αρχικά με θετικό πρόσημο αλλά σταδιακά, μετά τις 12:25, σταθερά σε αρνητικό με μικρό πρόσημο, διασφαλίζοντας έτσι τη γραμμή άμυνας στο όριο των 800 μονάδων.
Πιο ενεργητικό το ξεκίνημα και το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης λόγω της εκποίησης 750.000 μετοχών της Motor Oil και της ανακοίνωσης για την αγορά του 5% του μ.κ. του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, με τον γερμανικό όμιλο να ελέγχει πλέον το 45% του Οργανισμού.
Για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,60 ευρώ είναι η τιμή/σημείο make or break, πάνω από τα 11,64 δίνεται σήμα long, ενώ στηρίξεις διαμορφώνονται στα 11,40 και 11,20 ευρώ.
Σημαντική η συνεισφορά και της ΔΕΗ, που με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις περνά εκ νέου στο προσκήνιο, με ενθαρρυντική ένδειξη την ενεργοποίηση εντολών αγοράς κυρίως από ισχυρά ξένα χέρια, με αποτέλεσμα την κατά 4,13% αντίδραση της μετοχής προς τα 2,772 ευρώ, με συναλλαγές αξίας μεγαλύτερες του μισού εκατ. ευρώ.
Το 56% του αυξημένου σήμερα τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο (με πολλά πακέτα), με μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική και Eurobank.
Στις 807,65-826,15 μονάδες ο ΔΤΡ, τουλάχιστον, προσώρας, δεν δείχνει να απειλείται με υποχώρηση χαμηλότερα των 800 μονάδων.
Συγκριτικά ικανοποιητική η εικόνα στα blue chips, με κατ' αρχάς ενθαρρυντικό το ότι στη μετοχή της Motor Oil, μετά την αρχική εκποίηση (στα χαμηλά των 18,74 ), έγιναν αγορές έως τα 18,92 ευρώ.
Κινητικότητα σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, πωλήσεις σε Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Lamda Development, ΕΧΑΕ κ.α.
Στο μείον 0,47% στις 1.311 μονάδες ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, λόγω της υποχώρησης της μετοχής της MIG, του Fourlis, του Πλαισίου και των Πλαστικών Θράκης.
Στις 54/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες να καταγράφουν άνοδο πάνω από 3%.
Ο τζίρος στα 70+ εκατ. ευρώ, στις 15:10.