ΧΑ: «Βγήκαν» οι άμυνες στις 800 μονάδες

Στα όρια των 810 μονάδων επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης. Ποιες μετοχές επωμίσθηκαν το θεαματικό γύρισμα. Οι τράπεζες, τα θετικά σινιάλα και η υπεραπόδοση στα mid caps. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

ΧΑ: «Βγήκαν» οι άμυνες στις 800 μονάδες

Θεαματικό «γύρισμα» στο ΧΑ, σε μία καθαρά τεχνική διόρθωση στην τελευταία υποχώρηση.

Από το... ναδίρ των 796,86 μονάδων, επαναφορά πάνω από το όριο των 800, με κίνηση προς τις 812 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με ανατροπή από τα χαμηλά ημέρας των 795,76, με αιχμή την Πειραιώς και βοήθειες από Εθνική και Eurobank.

Στοιχεία που διαφοροποιούν την εικόνα της αγοράς εδώ και μία ώρα είναι η απορρόφηση της φειδωλής προσφοράς σε τιμές πάνω από το επίπεδο των 790 μονάδων, η επιτάχυνση της εκτέλεσης εντολών, η ενίσχυση της συναλλακτικότητας και του τζίρου, με τις κινήσεις (κυρίως) των traders να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο.

Σχεδόν παράλληλα με την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου ενεργοποιήθηκαν εντολές ισχυρών χεριών σε πολλές μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ η κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας συνέβαλε στη δημιουργία μόχλευσης.

Στη μεγάλη κατηγορία, το τραπεζικό «γύρισμα» στάθηκε αφορμή για τη βελτίωση του κλίματος, κατ' αρχάς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο θέμα συζήτησης σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία είναι η ισχυρή κίνηση με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρο σε μετοχές του ομίλου MIG.

Πάνω από τις 810 μονάδες ο ΓΔ, μετά τις 14:00, επαναφορά προς τις 2.080 ο FTSE25, ανοδική διόρθωση προς τις 825 μονάδες ο ΔΤΡ, αλλά με τον FT Mid Cap να υπεραποδίδει για πολλοστή συνεδρίαση, με 2,80% στις 1.315 μονάδες.

Σταθερή η ενίσχυση των συναλλαγών/τζίρου με περισσότερες από 34 εκατ. μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια και πάνω από 28 εκατ. ευρώ, με το 47% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και συγκριτικά σημαντικό μέρος σε τηλεπικοινωνίες, ταξίδια-αναψυχή, βιομηχανικά προϊόντα κ.λπ.

Τεχνικά η εικόνα της αγοράς άφησε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη στιγμή που η αντίδραση σηματοδοτήθηκε από τιμές πάνω από το επίπεδο των 790 μονάδων, όπως και την τελευταία φορά στο 3ήμερο 5-7 Μαρτίου. Το γεγονός πως και αυτή τη φορά η αγορά αντιδρά από τιμές πάνω από το επίπεδο των 790 μον., σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών είναι ενθαρρυντικό, αν και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι 2.084 μονάδες είναι ένα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί. Και από τους μεν/short και από τους δε/long.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως οι τελευταίες εξελίξεις από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο σε συνδυασμό με επιμέρους κινήσεις διευκολύνουν μία -κατ' αρχάς τεχνικής μορφής- αντίδραση της αγοράς, μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση. Θυμίζουμε πως σε διάστημα εβδομάδος ο ΓΔ υποχωρεί 2,38%, με τον ΔΤΡ να «μετρά» απώλειες 7,25% στον ίδιο χρόνο.

Από τη μεγάλη κατηγορία, με θετικό πρόσημο οι μετοχές των: ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Grivalia, ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Sarantis.

Εκτός από τα... αντανακλαστικά που έδειξαν οι traders στον τραπεζικό κλάδο, ενθαρρυντική είναι και η κίνηση σε μετοχές των ΔΕΗ, Μυτιληναίου και ΟΠΑΠ, καθώς ευνοούνται από θετικές εξελίξεις που αφορούν σε επιμέρους ζητήματα.

Από τη μεσαία κατηγορία, το επίκεντρο στον όμιλο MIG, με τη μετοχή έως το 0,1694, τον τίτλο του Υγεία έως το 0,805 ευρώ, με συνολικό τζίρο που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως κατά 2,41% ενισχύεται και η μετοχή του Attica Group, στο 1,70 ευρώ.

Κινητικότητα με σημαντική απόδοση οι μετοχές των Ιντρακόμ, Ικτίνου, Attica Bank, Νηρέας, Fourlis.

Στις 58/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v