ΧΑ: Προσγείωση στις 800 μονάδες μετά… τζίρου

Στο ψυχολογικό όριο πλέον ο Γενικός Δείκτης που τρέχει σερί επτά συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων. Τι κρύβει η αύξηση των συναλλαγών και τα «πακέτα». Νέες ισχυρές πιέσεις για την Πειραιώς. Ανοδος για τη ΔΕΗ.

ΧΑ: Προσγείωση στις 800 μονάδες μετά… τζίρου

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,15% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με το ίδιο αρνητικό σερί κατάγραφε απώλειες 9,01% και νέα χαμηλά τριμήνου.

Έτσι με "βατήρα" το χθεσινοβραδινό, θετικό, κλείσιμο στην Wall Street και τα μικρά, αρχικά, κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο Τραπεζικός, να αυξήσουν την "απόσταση ασφαλείας" από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων.

Όμως ο τζίρος της πρώτης ώρας, "πρόδωσε" τις κινήσεις των "short" και αυτό ήλθε να προστεθεί στα αρνητικά μηνύματα που ξεκίνησαν από χθες και από την Αγορά Παραγώγων.

Στην πορεία, το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών διευκόλυναν το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό πρόσημο και τα επιφυλακτικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο της συνεδρίασης να αναλωθεί στην προσπάθεια οι δύο δείκτες να μην δώσουν κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων, κάτι που πέτυχε, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης, ενώ στην ίδια προσπάθεια απέτυχε ο Τραπεζικός που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας!

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από την Αγορά Παραγώγων, δύο κινήσεις ήταν αυτές που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για νέα δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να αποτελεί το "μαλακό υπογάστριο" της Εγχώριας Αγοράς. Πρώτο, αρνητικό, μήνυμα, ήταν η σημαντική αύξηση του δανεισμού στον τίτλο της Eurobank (από 21.241.586 τεμ., χθες εκτοξεύτηκε στα 40.741.586 τεμ.), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο δανεισμός στον τίτλο της Εθνικής επέστρεψε υψηλότερα των 100 εκατ. τεμαχίων και δεύτερο η "short" εμφάνιση της "Marshall Wace LLP" στον τίτλο της Eurobank που ξεπερνώντας το 0,5% του συνόλου των μετοχών, έφθασε το 0,52%), την ίδια ώρα που όλες οι άλλες καθαρές αρνητικές θέσεις, παραμένουν ανοιχτές και αμετακίνητες (!)

Το επόμενο αρνητικό, για τα "διορατικά" χαρτοφυλάκια μήνυμα, ήλθε από τον, σημερινό, πρωινό τζίρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 13,4 εκατ. και η πρώτη ώρα τα 25,5 εκατ., όταν κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τζίρος του πρώτου ημιώρου ήταν 4,6 εκατ. και της πρώτης ώρας στα 10,3 εκατ. Τρανταχτή ένδειξη ότι κάποια "short" χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύτηκαν το ανοδικό ξεκίνημα και τις σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις και προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις.

Επιφυλακτικά τα μηνύματα και από τις Αγορές ομολόγων, όπου σημειώθηκαν αυξητικές διαθέσεις των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά (στο 4,21% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), αλλά και σε όλες τις λήξεις των Αμερικανικών ομολόγων (στο 2,90% η απόδοση του 10ετους, στο 3,13% η απόδοση του 30ετους) και όλα αυτά όταν το σύνολο των Αγορών περιμένει, σήμερα, τους "χρησμούς" της Fed (αύριο ακολουθεί η BoE).

"Στη σημερινή συνεδρίαση όλα τα βλέμματα θα κοιτούν προς τις ΗΠΑ, καθώς από τον τρόπο που θα μιλήσει ο νέος πρόεδρος της Federal Τζέρομ Πάουελ, οι Αγορές θα κρίνουν για τον αριθμό των μελλοντικών κινήσεων των Αμερικανικών επιτοκίων. Όσον αφορά το Χ.Α., η τεχνική εικόνα συνεχίζει να προϊδεάζει για την πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη ως πιθανότερο ενδεχόμενο" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καμία ουσιαστική διαφορά δεν είχαμε στην εικόνα της Αγοράς, αν και τουλάχιστον, το κλείσιμο χθες ήταν ψηλότερο του ανοίγματος. Καθοριστική, για το Χ.Α. θα είναι η βραχυπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλησιάζει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα (800 - 750), εντός των οποίων έχει αλλάξει χέρια μεγάλος αριθμός μετοχών. Η ΑΛΦΑ ξεχωρίζει σε όρους κεφαλαίων. Στο επίκεντρο σήμερα η συνεδρίαση της Fed υπό τον νέο πρόεδρο" ήταν οι πρωινές επισημάνσεις της Merit Investment Sec.

Ελάχιστες ήταν, ως συνήθως, οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης,
Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για το αν θα παραμείνει ή όχι. Θέλουμε το Ταμείο να μείνει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει για το χρέος και τις προβλέψεις, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπεφταν έξω συνεχώς. Το Ταμείο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι αν και είναι επιθυμητό να ξεκινήσει πρόγραμμα με την Ελλάδα, δεν είναι πλέον απαραίτητο" ανέφερε Αξιωματούχος της Κομισιόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

"Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής έδωσε 'πράσινο φως' για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την Ελλάδα", όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων. "Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίστηκε το 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μπορεί πλέον να πει το 'ναι' για την εκταμίευση στη συνεδρίαση του Eurogroup", όπως αναφέρει το Γερμανικό πρακτορείο.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "έτοιμη να παραχωρήσει εκ νέου κίνητρα για αποχώρηση προσωπικού είναι η Alpha Bank, επιδιώκοντας να ευθυγραμμισθεί με τις εποπτικές οδηγίες για ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους των εργασιών της και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους. Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, η Τράπεζα προχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης στον σχηματισμό πρόσθετης πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού ύψους 92,7 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της σχετικής πρόβλεψης ανήλθε σε 103,3 εκατ. ευρώ".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 826,15 μονάδες (+1,57%), όμως από εκεί και πέρα ήταν εμφανής η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών, που είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο, με πρώτο χαμηλό ημέρας τις 804,51 μονάδες (-1,09%).

Στις 17.00 ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε στις 805,39 (-0,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 799,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,67%, που είναι και νέο χαμηλό τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/12/2017 (785,1 μονάδες).

Όλα τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα δείχνουν ότι οι 848 μονάδες έχουν μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, θα πυκνώσει, από αύριο κιόλας τις κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η καταγραφή και έβδομης συνεχόμενη πτωτικής συνεδρίασης, παραπέμπει σε αρνητικό ρεκόρ 21 μηνών, καθώς επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 8 έως και 16/6/2016 (τότε οι αθροιστικές απώλειες έφθασαν στο 12,98%).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε η είδηση που αφορούσε το 5% του ΟΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως, σε συνέχεια της από 16/03/2018 ειδοποίησης, η Deutsche Telekom AG άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την απόκτηση 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του ΟΤΕ, σύμφωνα με τους όρους 8.4 και 8.6 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG στην οποία έχει προσχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Η Deutsche Telekom απέστειλε στις 20/03/2018 σχετική επιβεβαίωση προς το ΤΑΙΠΕΔ. Κατόπιν αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ και η Deutsche Telekom AG θα συνεργαστούν για την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής, της οποίας το ύψος διαμορφώνεται σε 284.051.959,81 ευρώ (11,59 ευρώ ανά μετοχή).

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,78%) συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές), ενώ σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 11,60 ευρώ (+3,20%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" εντοπίζεται στα 11,64 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, σημαντική η ζώνη στήριξης 11,20 - 10,90 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (-2,69%), συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά ανέκαμψε, σχετικά, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 18,74 ευρώ (-3%). Πιθανότατα η μετοχή "πήγε να βρει" την μέση τιμή, στην οποία σήμερα εκποιήθηκαν 750000 τίτλοι, με εύρος τιμής από 18,50 έως και 18,80 ευρώ. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, σημαντική η στήριξη στα 18,50 ευρώ και το "stop long" στα 18,00. Σε περίπτωση που ο τίτλος επιστρέψει, με κλείσιμο, υψηλότερα των 19,30 ευρώ, θα δώσει σήμα κίνησης προς τα υψηλά πολυετίας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Jumbo (+0,52%), έστω αν και αυτός υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 15,68 ευρώ (+1,95%). Κοντινή στήριξη στα 15,34 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 15,10 ευρώ. Αν συνεχίσουν να δηλώνουν παρουσία οι αγοραστές, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη ζώνη αντίστασης 15,80 - 16,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,43%). Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η εν λόγω κίνηση είναι στο πλαίσιο της πλαγιοανοδικής αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, ή η Αγορά τιμολόγησε με "χρονοκαθυστέρηση" τις πρόσφατες ανακοινώσεις - απαντήσεις που έδωσαν οι κ.κ. Σταθάκης και Παναγιωτάκης, σύμφωνα με τις οποίες "η ένεση ρευστότητας σχεδόν ύψους 1 δισ. ευρώ από τις πληρωμές ΥΚΩ και τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο κράτησαν όρθια τη ΔΕH, αλλά θα της δώσουν και κέρδη για τη χρήση του 2017".

Τεχνικά, το 2,66 είναι το επίπεδο εκείνο που κατοχύρωση, στο κλείσιμο, μπορεί να μας δώσει υποχώρηση προς το 2,43 με ενδιάμεση στήριξη τα 2,54 ευρώ. Αντίστοιχα τα 2,86 ευρώ είναι κύρια αντίσταση στο γράφημα, που διάσπαση, σε κλείσιμο, μπορεί να μας δώσει και πάλι ανοδική διέξοδο.

Δεν ήταν πολλά τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Τζιρακιάν (+16,78%) μετά την εντυπωσιακή και αναμενόμενη "κούρσα" που ξεκίνησε από τα 0,016 ευρώ (κλείσιμο 10/7/2017), σήμερα ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 εκατ. ευρώ (1104900 ευρώ), συνεχίζονται τα "πακέτα" στα 5,60 ευρώ για τον Πετρόπουλο (0%), ενώ η Mermeren (0%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο οριακά ψηλότερα από την δημόσια πρόταση των 18,70 ευρώ (18,75).

Επέτρεψαν οι αγοραστές στην Euromedica (+3,97%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΔ (+8,11%), με λίγες συναλλαγές οδεύουν προς νέα ιστορικά υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+0,75%), ενώ στα τρέχοντα χαμηλά "μαζεύεται" ο Περσέας (+0,58%).

Συνεχίζουν, για διαφορετικούς λόγους, να έχουν αγοραστές οι Ικτίνος (+3,38%), Profile (+0,41%), Αλουμύλ (+0,47%), Υγεία (+4,54%), Ιασώ (+1,93%) και Ιατρικό Αθ. (+0,67%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά δείχνει να συνεχίζει το πτωτικό σερί, το οποίο την ξαναοδήγησε στα χαμηλά του τρέχοντος έτους, προφανώς και εκδηλώνει την ανησυχία της για το τρέχον οικονομικό - πολιτικό περιβάλλον" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Με τις Τράπεζες να βρίσκονται προ των "stress tests" και τα Εθνικά ζητήματα να έχουν αυξήσει το ρίσκο, ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί κλεισίματα πάνω από τις 840 - 850 μονάδες ώστε να αλλάξει και πάλι το momentum του σε ανοδικό. Ακόμη πιο αδύναμο το γράφημα του Τραπεζικού δείκτη, που θυμίζει εποχές Α.Μ.Κ. και "κόκκινων" χαρτοφυλακίων του πρόσφατου παρελθόντος.

Η διεθνής συγκυρία δε διευκολύνει ιδιαίτερα το "bullish" σενάριο, με τα βλέμματα να στρέφονται στις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια και τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η πορεία προς τον Εμπορικό πόλεμο και η άνοδος του Ευρώ, δυσχεραίνουν την Οικονομία της Ευρωζώνης σε μία συγκυρία μάλιστα που η διοίκηση της ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει τον περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης.

Τα Κρυπτονομίσματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιότητας (κυρίως αρνητικής στην παρούσα φάση), καθώς οι Κρατικοί Αξιωματούχοι δείχνουν την πρόθεσή τους να τα περιορίσουν, ίσως γιατί εκτιμούν ότι αυτά, σταδιακά, θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές πληρωμών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων σε οικονομικό επίπεδο.

Το spread του Ελληνικού δεκαετούς, το οποίο σε σχέση με το Γερμανικό Bund παραμένει κοντά στα πολυετή χαμηλά του, θα λέγαμε ότι κάνει την Εγχώρια Ομολογιακή Αγορά όλο και πιο ελκυστική, καθώς αυτή δεν καταγράφει στην παρούσα φάση ούτε τις απώλειες ούτε τη μεταβλητότητα εισηγμένων "high-beta" τίτλων.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τους Δανειστές, ακόμη και με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τις δομικές δυσλειτουργίες της Ελληνικής Οικονομίας, συντρέχει στην αυξημένη στήριξη για το κρατικό ομόλογο.

Οι Επενδυτές θα πρέπει, πλέον, να διαπιστώσουν εάν ο ρόλος του ομολόγου ως "leading indicator" της Εγχώριας Μετοχικής Αγοράς, είναι στα πλαίσια της κίνησης προς την ίδια κατεύθυνση, όπως συνέβαινε ως επί το πλείστον τα τελευταία χρόνια (δηλαδή άνοδος του ομολόγου - άνοδος του Χ.Α.) ή στα πλαίσια της αντίθετης κίνησης με χαρακτήρα "ασφαλέστερου καταφυγίου" (δηλαδή άνοδος του ομολόγου - πτώση του Χ.Α.).

"Φυσικά αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και δε μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό οδηγό λήψης επενδυτικών αποφάσεων" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στην Ιαπωνία). Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex (+0,42%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,43%).

Έχει γυρίσει σε αρνητικά πρόσημα η Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, περιμένοντας την Fed.

Υποχωρεί το Δολάριο, δίνοντας κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το Ινστιτούτο "Ifo" επιβεβαίωσε σήμερα τις προβλέψεις του για τη Γερμανική Οικονομία και την ανάπτυξή της κατά 2,6% τη φετινή χρονιά και κατά 2,1% το 2019. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η συζήτηση για τους δασμούς είναι επιβαρυντική για το επιχειρηματικό κλίμα.

"H αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και το γεγονός "δίνει σήμα" για τερματισμό των πιέσεων που ασκούνται το τελευταίο διάστημα στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων". Σύμφωνα με το Bloomberg, "οι μισθοί ήταν 2,6% υψηλότεροι σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, την ώρα που η απασχόληση επέστρεψε σε ρεκόρ και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,3%, στο πιο χαμηλό σημείο από το 1975. Επίσης, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο η αύξηση των μισθών ήταν 2,5%, οπότε στα νέα στοιχεία καταγράφεται επιτάχυνση".

"Το ισχυρό ευρώ και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα έχουν αντίκτυπο 450 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της Deutsche Bank το πρώτο τρίμηνο του έτους", προειδοποίησε ο CFO της Γερμανικής Τράπεζας, με την Αγορά να υποδέχεται την είδηση πιέζοντας σημαντικά την μετοχή.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "οι δασμοί που επέβαλλαν οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν με τον προστατευτισμό, αλλά με την υπεράσπιση των Αμερικάνικων συμφερόντων έναντι των άδικων εμπορικών πρακτικών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν είναι και στόχος του να αρχίσει έναν" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησης της "G20" στην Αργεντινή.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ διευρύνθηκε 26% στο τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας στα $128,2 δισ., από το αναθεωρημένο ποσό των $101,5 δισ. του τρίτου τριμήνου. "Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο από το 2,1% του τρίτου τριμήνου και αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 6,3% το 2005", σύμφωνα με το MarketWatch.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο τον Φεβρουάριο, μετά από δύο διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 3% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,54 εκατ. μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 5,4 εκατ. μονάδες.

Η Credit Suisse εξακολουθεί να "βλέπει" περαιτέρω περιθώριο ανόδου στο 6% για τις Διεθνείς Αγορές μετοχών, αυξάνοντας το στόχο για τις Παγκόσμιες μετοχές (βάσει του δείκτη MSCI AC World) στις 628 μονάδες, από 614 μονάδες.

Για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 προβλέπει ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς ότι θα είναι στις 3.000 μονάδες, ενώ για τις Ευρωπαϊκές μετοχές τα περιθώρια ανόδου είναι επίσης υψηλά, αφού περιμένει να δει τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 3.800 μονάδες στο τέλος του 2018.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Alpha Bank ολοκλήρωσε το 2017 με κέρδη, παρά τα σημαντικά έκτακτα στοιχεία του δ’ τριμήνου, με το κόστος του ρίσκου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις, καθώς η κάλυψη των NPLs μειώθηκε στο 67%", σχολιάζει η Morgan Stanley, η οποία αναμένει το "fully loaded CET1" της Τράπεζας τον Ιανουάριο, να είναι το υψηλότερο μεταξύ των συστημικών Τραπεζών, στο 15,9%.

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equal weight”, με τιμή - στόχο τα 2,90 ευρώ ανά μετοχή.

Από την πλευρά της, η UBS κάνει λόγο για καλά αποτελέσματα από τις κύριες δραστηριότητες, που όμως επιβαρύνθηκαν από σημαντικά έκτακτα στοιχεία. Σημειώνει πως η Alpha υπερέβη τον στόχο για τη μείωση των NPEs κατά 0,3 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της πώλησης του χαρτοφυλακίου "Venus", ενώ στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 3,4 δισ. ευρώ το 2018.

Η UBS διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “neutral” και την τιμή - στόχο των 2,00 ευρώ για τη μετοχή.

"Η Ελλάδα δεν είναι στα πρωτοσέλιδα το τελευταίο καιρό και αυτό είναι 'καλό νέο'. Τα πράγματα όμως μπορεί σύντομα να αλλάξουν. Η σχέση της Χώρας με τους Δανειστές της, μετά τη λήξη του προγράμματος, κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι αυτή τη στιγμή. Οι διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες ελπίδες και προσδοκίες για βασικές παραμέτρους (ελάφρυνση χρέους, παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όροι και χρηματοδότηση ασφαλείας) δεν έχουν διευθετηθεί. Έτσι, το Καλοκαίρι του 2018 ίσως είναι ένα ακόμα με πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων Πιστωτών και ΔΝΤ", σχολιάζει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 810,74 μονάδες (+0,64%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 799,39 (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 799,81 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 800,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,68%.

Ο τζίρος, αν δεν προσμετρηθεί η εκποίηση 750000 μετοχών της ΜΟΗ, "σκαρφάλωσε" στα 80,7 εκατ., από τα οποία τα 24 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΤΡΟ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ και ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νεώτερη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.069 συμβόλαια).

Στα 8.982 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.923 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 804, 801 για τον Απρίλιο, 3 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.048) κινήθηκε μεταξύ 2.047 και 2.075 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.991), Εθνική (14.128), MIG (8.742), Alpha Bank (5.295), Πειραιώς (10.109), ΔΕΗ (626), ΟΤΕ (328), Ελλάκτωρα (148), Intralot (394), Μυτιληναίο (199), Viohalco (100), Ιντρακόμ (175), ΕΧΑΕ (114), Motor Oil (266).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.546, Eurobank 49.113, Εθνική 141.218, Alpha Bank 15.903, Intralot 11.617, Ελλάκτωρα 10.612, Πειραιώς 14.202.

Ας σημειωθούν τα 180 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 30 στα 2,60 ευρώ, τα 100 στα 3,00 ευρώ και τα 50 στα 3,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                        Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.765.238 τεμ., (από 10.152.741 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.408.468 τεμ. (101.567.156), Πειραιώς 13.017.630 τεμ. (13.017.630), ΔΕΗ 3.267.023 τεμ. (3.124.397), Eurobank 40.791.586 τεμ. (40.741.586).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v