Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «άρμα» των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο

Βαρίδι για το ΧΑ ο κύκλος υποχώρησης στις αγορές στη σκιά των απειλών για εμπορικό πόλεμο και αυξήσεων επιτοκίων. Το αρνητικό ρεκόρ, τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες και το σενάριο συνέχισης της ταλαιπωρίας.

Στο «άρμα» των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων, που ξεκινά με το ΧΑ στις 785,72 μονάδες και τα μηνύματα από την Wall Street ανησυχητικά για τη συνέχεια.

Μεστή σε εξελίξεις, ειδήσεις και νέα που "αρέσουν στις αγορές" η τελευταία εβδομάδα αλλά με τους long να παραδίδονται στους short και το ΧΑ να μην "ακούει", στην συμφωνία πώλησης του 5% του μ.κ του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, στην πώληση του 67% του ΟΛΘ στην SEGT, στο placement του 10,23% της Autohellas, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους επόμενους κύκλους του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση του ΧΑ στην γενικότερη εκτίμηση που διαμορφώνεται διεθνώς, πως η Wall Street, οι αγορές εισέρχονται σε κύκλο υποχώρησης, υπό την σκιά των τακτικών Τραμπ, της επιτοκιακής πολιτικής της Fed και άλλων εξελίξεων που οδηγούν σε αλλαγή στάσης των επενδυτών, των funds διεθνώς.

Εάν, όπως φαίνεται και από την τεχνική προσέγγιση ο S&P 500 εισέρχεται σε κύκλο υποχώρησης και επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί τερματισμού του ανοδικού κύκλου, τότε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα πληγεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. "Μια... ματιά στον S&P 500" σημειώναμε στον Εκηβόλο (Πέμπτη 22 Μαρτίου) για να ακολουθήσουν διαδοχικές αναρτήσεις μας, με εύγλωττους τίτλους: για το "τι...λένε τα αμερικανικά σπίτια", για το "σαφές προβάδισμα των short" και πως πλέον "οι 800 μονάδες είναι αντίσταση για τον ΓΔ".

Μένοντας στον S&P 500 θα παραπέμψω στη μέτρηση έγκυρου αναλυτή, ο οποίος "μετρά" ότι "...οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αύξησαν στον υπερθετικό βαθμό τις ανησυχίες μας, περί τερματισμού του ανοδικού κύκλου. Το πτωτικό σενάριο για τον δείκτη θα αναθεωρηθεί (επί τα βελτίω) εάν ο δείκτης επανέλθει πάνω από την περιοχή των 2.762 μον.". Σημειωτέον, ο δείκτης "έκλεισε" στις 2.588,66 μονάδες καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,95% περνώντας σε αρνητικό πρόσημο (3,19%) από την αρχή του έτους.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης (έως τις 2.636 μον.), κάτι που πιθανότατα θα φανεί στην εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων (αργία την Παρασκευή 30 Μαρτίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών).

Στα καθ΄ ημάς, οι ξένοι (και οι...ξένοι)που ελέγχουν πάνω από 35 δισ. (σε όρους αποτίμησης των εισηγμένων, με το 95% να αφορά σε θέσεις τους σε μετοχές του FTSE25) είχαν και θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο για την πορεία της αγοράς, εάν δηλαδή στο πτωτικό ενδεχόμενο της Wall Street, των ξένων αγορών θα ακολουθήσουν με χαμηλότερο ρυθμό/πιο περιορισμένη μείωση θέσεων ή επιθετικότερο.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις μας έδειξαν πως σε μία...εξωγενή υποχώρηση, η Φρανκφούρτη είναι το χρηματιστήριο που πλήττεται περισσότερο και η Αθήνα λιγότερο (θα επιμείνω στην σημασία του άρθρου του Wolfgnag Muncau στους Financial Times: Αδύναμος κρίκος η Γερμανία σε έναν εμπορικό πόλεμο). Στο 4,06% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον DAX, έναντι 3,46% του ΓΔ και αντίστοιχα 7,98% έναντι 2,08% από την αρχή του έτους.

Ομως εύλογο το ερώτημα ποιοι θα είναι οι εν δυνάμει αγοραστές στην περίπτωση που οι ξένοι εντατικοποιήσουν τις πωλήσεις τους, που ναι μεν μπορεί να είναι μικρά μεγέθη για τα χαρτοφυλάκια τους αλλά...πελώρια για μία αγορά, όπου δεν υπάρχουν- επί της ουσίας- εγχώρια επενδυτικά σπίτια να απορροφήσουν μία μέτρια προσφορά διαρκείας. Ούτε Α/Κ, ούτε θεσμικοί, ούτε τραπεζικά χαρτοφυλάκια ούτε καν lobbies που θα μπορούσαν να τραβήξουν πωλήσεις που θα μπορούσαν να βγουν στα blue chips.

Θα παραπέμψω στις συνεχείς, εδώ και εβδομάδες, αναφορές μας για σταθερούς πωλητές σε μία μετοχή-σηματωρό, τον ΟΠΑΠ.

Στα 9,665 ευρώ η μετοχή, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,67%, με 5,06% στο μήνα, με 8,39% στο τρίμηνο και σωρευτικά 7,95% από την αρχή του έτους. Να σας παραπέμψω σε μία άλλη εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση; ΟΤΕ, στα 11 ευρώ, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,96%, με 7,72% στο μήνα, με 5,01% στο τρίμηνο και 4,35% από την αρχή του έτους. Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη, για το...παιχνίδι, που κάνουν οι ξένοι με τα πακέτα.

Σε κλίση ούτως ή άλλως το ΧΑ, μετά την τοπική κορυφή της Δευτέρας 12 Μαρτίου, όταν ο ΓΔ ήταν στις 831,74 και ο κλάδος-υπαίτιος της υποχώρησης, ο τραπεζικός, σε συνεχή οπισθοχώρηση από την αντίστοιχη κορυφή των 893,91 με ενδοσυνεδριακό (στις 12/3) στις 910,54 μονάδες.

Προς επίρρωση του ανωτέρω, η διαφωτιστική μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου, ο οποίος εστίαζε στο αρνητικό σερί 44 μηνών που συνθέτουν οι 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις για τον ΓΔ.

Τούτων δοθέντων, συνεκτιμώντας δε, πως οι αγορές διεθνώς έχουν εισέλθει εδώ και καιρό σε...νέα εποχή, θα πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως στα νέα δεδομένα. Το ενθαρρυντικό είναι, πως ακόμη και εάν στην Wall Street τερματίζεται ο ανοδικός κύκλος, η προσαρμογή δείχνει να γίνεται με ελεγχόμενους ρυθμούς και πού και πού αναταράξεις, μίνι sell offs. Από την 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι αναταράξεις στην Wall Street έχουν σημειωθεί 3 sell offs διάρκειας 1-2 συνεδριάσεων, με επαναφορά προς τοπικές κορυφές. Σε αυτά τα διαστήματα το ΧΑ από τις 886,44 (1/2) σε πτωτικό κύκλο έχουν δοθεί δύο φάσεις ανοδικής διόρθωσης.

Ωστόσο, και αυτό είναι το ανησυχητικό, αυτή την φορά η διόρθωση έχει ξεπεράσει- ήδη- σε έκταση την αμέσως προηγούμενη (στο 3ήμερο 5-7 Μαρτίου) γεγονός που δίνει περισσότερους πόντους στο ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας εάν στις συνεδριάσεις της Δευτέρας- Τρίτης ο ΓΔ δεν επανέλθει σε "κλείσιμο" πάνω από τις 786-789 μονάδες. Εάν αυτό επιτευχθεί θα μπορούσε να πάρουν μία...ανάσα οι long, σε μία κίνηση προεξόφλησης της έκθεσης του οίκου Moody's την προσεχή Παρασκευή.

Η αγορά περιμένει μία καλή αξιολόγηση, προεξόφληση που μπορεί να επαναφέρει τους αγοραστές σε θέση οδηγού.

Για να συμβεί αυτό, εκ των ων ουκ άνευ, προυπόθεση η ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, με επαναφορά του ΔΤΡ σε πρώτη φάση πάνω από τις 798,50 με στόχο τις 815,40 μονάδες. Ενθαρρυντικό το ότι ο κλάδος, επιτέλους, έβγαλε μία αντίδραση την Παρασκευή, με οδηγό την Alpha Bank, την Eurobank να υπεραποδίδει και Εθνική, Πειραιώς να βελτιώνουν ελαφρώς τη θέση τους.

Συνολικός τζίρος στις 4 συτημικές μετοχές στα περίπου 23,5 εκατ. ευρώ, τζίρος σε ανοδική διόρθωση που ενισχύει τις πιθανότητες για συνέχιση της κίνησης. Για να δούμε.

Στα blue chips, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2017 φάνηκε, πως βοηθά στο stock picking, πως κάνει την διαφορά. Οπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης την προσεχή εβδομάδα, την Δευτέρα είναι η ημέρα των ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Μοτοδυναμική. Ακολουθούν Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda Development κ.α.

Σημαντική η εβδομάδα και λόγω των εγγραφών για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ/Τέρνα, από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη.

Στα υπόψη, πως βραχυπρόθεσμο (εβδομαδιαίο ) σήμα long από τον FTSE25 έχει μόνον η μετοχή της Eurobank (!), με συγκριτικά καλύτερη την εικόνα για τις μετοχές του FT Mid Cap, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, ΚΛΜ, MIG, ΥΓΕΙΑ, με τις δύο τελευταίες να κάνουν την διαφορά με απόδοση 16,31% και 29,82% αντίστοιχα.

Επίσης στα υπόψη, πως για ακόμη μία εβδομάδα μετοχές μίας συγκεκριμένης ομάδος, όπως Πλαστικά Κρήτης, Τζιρακιάν, ΙΑΣΩ, Καράτζης κ.α. κινήθηκαν κόντρα στο μείον 3,46% του Γενικού Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v