Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο για ένατη συνεδρίαση το ΧΑ!

Αρνητικό ρεκόρ 44 μηνών οι εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές. Βαρίδι η μετοχή της ΔΕΗ. Τα τεχνικά σινιάλα για μετοχές και δείκτες και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Στο κόκκινο για ένατη συνεδρίαση το ΧΑ!

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,32% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες πτωτικές, με αθροιστικές απώλειες 13,10% και σήμερα οι αγοραστές "έδωσαν τον αγώνα τους", προκειμένου οι πωλητές να μην πετύχουν το 9Χ9.

Η προσπάθεια διεξήχθη μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον, λόγω του ιδιαίτερα αρνητικού, διεθνούς, κλίματος και λόγω του ξεκινήματος της συνεδρίασης στο "κόκκινο", με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να υποχωρούν σε νέα χαμηλά τριμήνου, ενώ στα πρωινά χαμηλά δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος.

Τελικά και παρά τις μικρές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες στο Τραπεζικό ταμπλώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και τις Alpha Bank και Eurobank στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης δεν απέφυγε και την ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, σε αντίθεση με τον Τραπεζικό δείκτη που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 44 μηνών, καθώς παραπέμπουν στο διάστημα από 29/7/2014 έως και 8/8/2014, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η χθεσινή απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς που φθάνουν στα $60 δισ., στις εισαγωγές από την Κίνα, σηματοδότησε την "επίσημη έναρξη" του Εμπορικού πολέμου και αυτό μόνο θετικό "ήχο" δεν μπορούσε να έχει στις Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως το έλλειμμα των ΗΠΑ με το Πεκίνο είναι εκτός ελέγχου στα $504 δισ., ενώ τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αξιωματούχοι είπαν ότι θα ανακοινώσουν μια αναλυτική λίστα εντός 15 ημερών αλλά σχεδιάζουν να στοχεύσουν ιδιαίτερα στρατηγικού τομείς που αντιμετωπίζονται από το Πεκίνο ως μέρος του "Made in China 2025" που προωθεί ο Xi Jinping.

Πάντως, ο Τραμπ ενέκρινε χθες Πέμπτη την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθενται σήμερα σε ισχύ στον εισαγόμενο Χάλυβα και στο εισαγόμενο Αλουμίνιο, για πολλούς σημαντικούς Εμπορικούς Εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να "κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού", με το Υπουργείο Εμπορίου να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως "η Κίνα δεν ελπίζει να βρεθεί σε Εμπορικό πόλεμο, όμως δεν φοβάται να εμπλακεί".

Μάλιστα, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη για "αντίποινα", κηρύσσοντας σχέδια για επιβολή επιπλέον δασμών σε Αμερικανικές εισαγωγές έως και $3 δισ. δολαρίων.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σήμερα ο Τραμπ απείλησε μέσω twitter ότι δεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την έγκριση του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα ακόμα "shutdown".

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες στο "κόκκινο" διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είχε να αντιμετωπίσει και τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς η επιστροφή των πωλητών "έσπρωξε" ψηλότερα τις αποδόσεις (στο 4,40% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει την προσέγγιση της περιοχής των 760 -7 50 μονάδων μετά την νέα υποχώρηση του Dow αλλά και την συρρίκνωση των μετρήσεων PMI στην Ευρωζώνη για τον μήνα Μάρτιο. Ειδικότερα στις ΗΠΑ η καταγραφή νέου χαμηλότερου κλεισίματος, λόγω των επιπτώσεων ενός Εμπορικού πολέμου, σε συνδυασμό με το ακριβότερο, πλέον, κόστος χρήματος, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Dow σε απώλεια ενός επιπλέον 5% - 7% με ότι αυτό συνεπάγεται για Ευρώπη και Ελλάδα" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο κλαδικός του δείκτης "βούτηξε" μέχρι τις 761,12 μονάδες (-2%) και από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά επιχειρήθηκε αντίδραση, που είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του εν λόγω δείκτη σε θετικό πρόσημο, με υψηλό ημέρας τις 789,08 μονάδες (+1,6%).

Στις 17.00 ο ΔΤΡ βρέθηκε στις ...783,19 (+0,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 788,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,58%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την σημερινή αντίδραση οι αγοραστές "αγόρασαν χρόνο", όμως τίποτα δεν "εγγυάται" πως δεν θα υπάρξουν νεότερες "βουτιές" αν συνεχίσει να υποτροπιάζει το διεθνές κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 848 μονάδες έχουν μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση, ενώ επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα των 780 μονάδων, θα φέρουν "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss" και από αυτούς που έσπευσαν, σήμερα, να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας (!)

Για τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, η στήλη μεταφέρει τις τεχνικές "οδηγίες" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον τίτλο της Alpha Bank (+1,28%), η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,82 ευρώ, το "stop short" στα 1,99 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική δείχνει η στήριξη στην ζώνη 1,67 - 1,63 ευρώ.

Για την Εθνική (+0,08%), η επόμενη στήριξη στα 0,25 ευρώ, ενώ το "stop short" έχει κατέβει στα 0,276 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (+4,24%), πρώτη αντίσταση στα 0,785 ευρώ και το "stop short" στα 0,818 ευρώ.

Σε περίπτωση "pull back" ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη 0,70 - 0,69 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+0,88%), το ημερήσιο "stop short" είναι πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 3,65 ευρώ, με πιθανότητα να κατέβει στις επόμενες συνεδριάσεις. Πρώτη αντίσταση στα 3,10 - 3,18 ευρώ, ενώ αν οι πωλητές παραβιάσουν την στήριξη των 2,70 - 2,67 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,40 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ένα καθοριστικό τριήμερο στη διάρκεια του οποίου η 'Exin' καλείται να 'παίξει το τελευταίο της χαρτί' για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τη 'Fosun' να ετοιμάζεται να πάρει το 'δακτυλίδι' έχει μπροστά της η Εθνική. Στο διάστημα 26 με 28 Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στην περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων με την 'Exin', ή αποταθεί στη 'Fosun', ως το δεύτερο προτιμητέο Επενδυτή".

Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ειδήσεων εγχώριου ενδιαφέροντος, πλην των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, αυξάνει έτι περαιτέρω την εξάρτηση του Χ.Α. από τις Διεθνείς Αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να δείχνει επιφυλακτικό όταν τα Ξένα Χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά και ιδιαίτερα "πρόθυμο" όταν επικρατούν οι κινήσεις "νότιας" κατεύθυνσης.

Παραμένει πάντα το ερώτημα, αν κάποια στιγμή το "oversold" της Εγχώριας Αγοράς θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά, όχι από ημερήσιους traders, αλλά από χαρτοφυλάκια μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, έστω και εκτός του Τραπεζικού κλάδου που συνεχίζει να έχει τους δικούς του "αστερίσκους".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ένας από τους τίτλους που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Grivalia (-2,79%). Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εν λόγω μετοχή έχει "άλλοθι", καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,36457 ανά μετοχή (καθαρό), ενώ ανέκαμψε σχετικά και από τα πρωινά χαμηλά των 8,61 ευρώ (-3,91%).

Από τους πρώτους τίτλους που γύρισαν σε θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Viohalco (+0,58%), ο οποίος στα πρωινά χαμηλά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,40 ευρώ (-0,58%), όπως επίσης υποχώρησε σημαντικά και από τα υψηλά ημέρας των 3,50 ευρώ (+2,34%). Επιλεκτικές αγορές από χαρτοφυλάκια που υποδέχτηκαν θετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2017, που ανακοίνωσε η εισηγμένη.

Ο τίτλος παραμένει "short" σε ημερήσιο με "stop" τα 3,67 ευρώ. Τα 3,38 κοντινή στήριξη και τα 3,54 ευρώ κοντινή αντίσταση.

Παρά τις επιμένουσες φήμες για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου, που συνεχίζουν να ακούγονται αλλά δεν επιβεβαιώνονται, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,68%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δείχνει να απομακρύνεται από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, πέριξ του οποίου περιστρεφόταν εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 5,90 - 5,70 είναι σημαντική στήριξη, καθοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει την "καταπακτή" για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 6,61 ευρώ.

Η διστακτική εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν εμπόδισε κάποιους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Έτσι μέσω του Χ.Α. πέρασαν σήμερα τα "πακέτα" για την Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ (+0,71%), αλλά και για το placement της Autohellas (-2,4%, καθώς δεν αποκλείεται η μετοχή να προσεγγίσει την τιμή του placementτρ).

Στην περίπτωση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, μεταβιβάστηκε μέσω Χ.Α. το 67% του ΟΛΘ στην τιμή των 34,3 και 34,4 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω δυο "πακέτων" 3.978.400 και 2.775.200 τεμαχίων. Η αξία του deal ανήλθε στα 231,926 εκατ. ευρώ.

Επίσης πέρασαν τα "πακέτα" από το placement της Autohellas, όλα στα 22,60 ευρώ. Διατέθηκαν συνολικά 1.750.000 τίτλοι της εταιρείας (14,3% του μετοχικού κεφαλαίου), ιδιοκτησίας Θ. Βασιλάκη, σε Ξένους, κυρίως, επενδυτές Η οικογένεια Βασιλάκη ήλεγχε, πριν το placement, το 74,38% της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Γενική Εμπορίου (+3,36%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Κρι Κρι (+2,16%) και Κορδέλου (+9,95%), συνεχίζουν τα "πακέτα" στον Πετρόπουλο (-0,96%) και επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αλουμύλ (+4,46%). Εμφάνιση αγοραστών σε Pasal (+14,71%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+5,36%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Profile (+2,48%), ενώ δείχνει να αυξάνεται το "fan club" για την Τζιρακιάν (+19,23%).

Τέλος, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Ιασώ (+9,06%) καθώς αρκετοί σπεύδουν να πάρουν θέση εν όψει διανομής δωρεάν μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι από 28/3 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην διανομή 34.901.930 νέων δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές.

Δεν άλλαξαν τα, άσχημα, τεχνικά δεδομένα, στην εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 800 έχει μετατραπεί σε σημαντική αντίσταση, ενώ η σημερινή συνεδρίαση δεν μπόρεσε να δώσει ούτε κλείσιμο υψηλότερα των 794 μονάδων, που ήταν το, εβδομαδιαίο, τεχνικά ζητούμενο. Κλείσιμο χαμηλότερα του 777 θα επιδεινώσει σημαντικότατα την εικόνα.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών (801) μονάδες, είναι σημαντική αντίσταση. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 784 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 775 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, στις 766 μονάδες.

Χωρίς λόγους ανησυχίας οι "short", όσο ο Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 812 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η διατήρηση χαμηλότερα των 2025 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 2000 και 1992 - 1980 μονάδες. Σε ημερήσιο παραμένουμε "short" με το "stop" στο 2157 και πρώτες αντιστάσεις στις 2076 και 2100 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση στις 2028 και οι επόμενες στηρίξεις στις 2000, 1983 και 1965 μονάδες. Μέχρι τις 2084 μονάδες, δεν έχουν λόγο να κλείσουν θέσεις τα "απαισιόδοξα" χαρτοφυλάκια.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 3,46% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 6,24%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,08% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 9,96%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με δύναμη τις 800 μονάδες και αυτό δίνει στόχο για χαμηλότερα επίπεδα" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών βρίσκεται στις 783 μονάδες και η κίνηση γύρω από αυτόν θα είναι σημαντική. Στηρίξεις υπάρχουν στις 775 με 770 μονάδες και μετά στην περιοχή των 750 μονάδων. Φυσικά υπάρχει και το θετικό σενάριο να επανέλθουμε πάνω από τις 800 μονάδες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι την άλλη βδομάδα έχουμε κλείσιμο τριμήνου και οι τιμές κλεισίματος έχουν σημασία για τους Θεσμικούς.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια βρίσκονται σε πορεία διόρθωσης, με τα επιτόκια της Αμερικής να ανεβαίνουν, ενώ τα πρώτα σημάδια του Εμπορικού πολέμου είναι εμφανή σε Παγκόσμιο επίπεδο, με τη επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων και φόρων στα εισαγόμενα και με την αύξηση του προστατευτισμού με διοικητικά μέτρα.

Στην Ελλάδα έχουμε και δικούς μας λόγους, που επιτείνουν την αβεβαιότητα. Σε περίπου 90 μέρες θα κριθεί οριστικά η πορεία της Ελλάδος στα μνημόνια και θα αποφασιστεί τι θα ακολουθήσει την εποχή των μνημονίων.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση κινείται "χαλαρά" στα θέματα που απασχολούν τους Θεσμούς. Ο ΟΤΕ πουλήθηκε στους Γερμανούς, γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και προχώρησε η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Για τις υπόλοιπες Αποκρατικοποιήσεις θα δούμε.

Κάποιοι πλειστηριασμοί γίνονται, οι απορροφήσεις του πακέτου Junker, είναι σε συζήτηση και πάει λέγοντας. Ακόμα και το θέμα της δημιουργίας Ανεξάρτητων Φορέων φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα.

Σε θέματα πολιτικής ατζέντας όμως κινούμαστε αστραπιαία και χωρίς πολύ προετοιμασία. Στα Εθνικά θέματα είμαστε σε όξυνση σχέσεων με πολλούς από τους Γείτονές μας, ενώ η "Εθνική ομοψυχία" και «η Ελληνική πρόταση για έξοδο από τα μνημόνια", που είναι ζητούμενα από τους Δανειστές, στην Ελλάδα φαντάζουν σαν όροι επιστημονικής φαντασίας.

Σχεδόν όλοι οι Παράγοντες της δημόσιας ζωής απειλούνται με φυλάκιση από τους πολιτικούς τους αντιπάλους και το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε Επιχειρηματίες τελευταία.

"Η κατάσταση δυσκολεύει σε όλα τα μέτωπα και η διατήρηση ρευστότητας είναι επιβεβλημένη για τους Επενδυτές" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Η εμφανής αδυναμία του Γενικού Δείκτη να τμήσει ανοδικά το διαγραμματικό επίπεδο των 814 μονάδων, έδωσε το κατάλληλο 'αέρα' στους πωλητές για την 'άλωση' του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, ανοίγοντας έτσι μέτωπο με τη ζώνη στήριξης των 780 με 770 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Περιοχή, από όπου διέρχεται η πολύ σημαντική κάτω πλευρά του μεσομακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, που διέπει το Γενικό Δείκτη από το Φλεβάρη του 2016. Επιτυχημένη καθοδική τμήση, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, του εν λόγω καναλιού θα καταστρατηγήσει το υπάρχον μεσοπρόθεσμο ανοδικό σκηνικό προς το στόχο των 950 μονάδων, ταλαιπωρώντας πιθανότατα τον Δείκτη μέσα στο διαγραμματικό πεδίο των 745 με 705 μονάδων.

Άξιες μνείας είναι η αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στις μετοχές που "ρυθμίζουν" τον Δείκτη με τη η Coca Cola HBC (10,08% βαρύτητα) να ξαναπαίρνει την πρωτοκαθεδρία από τον ΟΤΕ (9,88% βαρύτητα), ενώ στη τρίτη θέση έχει πλασαριστεί η ΜΠΕΛΑ (5,40% βαρύτητα) , ρίχνοντας χαμηλότερα την Alpha Bank (4,94% βαρύτητα), η οποία απειλείται από τον Μυτιληναίο (4,81% βαρύτητα) απομακρύνοντας έτσι τη Τραπεζοκίνηση από το προσκήνιο.

Ύστατη μάχη με τη σημαντική ζώνη στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων δίνει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προσπαθώντας να αποφύγει τη διαγραμματική "βύθιση" προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1955 με 1930 μονάδων.

Εδώ η επιτυχής διακράτηση των 2000 μονάδων θα δώσει ανάσες και ένα βραχυχρόνιο ανοδικό "σκαλοπάτι" για τις 2050 με 2065 μονάδες. Και εδώ για το “X-ray” του δείκτη να αναφέρουμε ότι μετά και το τελευταίο κατέβασμα οι μετοχές των: Coca Cola HBC (22,7% βαρύτητα), ΟΤΕ (10,92% βαρύτητα), ΟΠΑΠ (8,33% βαρύτητα) και ΜΠΕΛΑ (6,25% βαρύτητα) "κρατάνε στα χέρια τους" σχεδόν το 50% της δύναμής του, σπρώχνοντας προς τα πίσω τις Τραπεζικές μετοχές

Η διάτρηση του σαθρού πατώματος των 840 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, επανέφερε από το παρελθόν τη γνωστή "πικρή γεύση της Τραπεζικής καταπόντισης" βάζοντας στο διαγραμματικό "πάνθεον" το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 715 μονάδων. Περιοχή, από όπου ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο η ανοδική κίνηση προς τις 1000 μονάδες.

"Σε αυτή τη φάση της Αγοράς ο διακαής πόθος των αγοραστών είναι η γρήγορη επαναφορά του δείκτη άνω των 820 με 826 μονάδων" κατά την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το σερί των εννέα συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεις σημάδεψαν μια ακόμα αρνητική εβδομάδα για το Χ.Α." αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά το γεγονός της εντονότερης επενδυτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελληνική Οικονομία, το Χρηματιστήριο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει στο ίδιο τέμπο, επηρεασμένο περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό.

Μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Η πώληση του 67% του ΟΛΘ, η διάθεση πακέτου 10,23% της Autohellas, η συμφωνία πώλησης του 5% του ΟΤΕ και η αγορά σημαντικών ακινήτων της Βωβός σε επενδυτικό κεφάλαιο, ενώ η αλυσίδα SPAR ανακοίνωσε την είσοδο της στην Ελληνικά Αγορά.

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, η ανάγνωση αυτών των νέων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην Αγορά και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση εμπιστοσύνης σε ευρύ φάσμα επενδυτικών/επιχειρηματικών επιλογών.

Παρόλα αυτά η "σκιά" των πτωτικών διακυμάνσεων των Ξένων Αγορών έχει αλλάξει την ψυχολογία και η επιφυλακτικότητα αντανακλάται σε πρόσημα, τζίρους και συμμετοχή.

Τα νέα φετινά χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη δεν ήρθαν από κάποια αστοχία σε μια επενδυτική εκτίμηση, ήρθαν ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης έναντι του ρίσκου που παρατηρείται διεθνώς και που επί του παρόντος δεν έχει δώσει σαφή δείγματα στο που κατευθύνονται οι εκροές από τις Μετοχικές Αγορές.

Τεχνικά η αγορά "παραδόθηκε" μετά την καθοδική διάσπαση των 810 μονάδων, αφού η υπεροχή των πωλητών συνοδεύτηκε και από τζίρο.

Τα νέα φετινά χαμηλά των 777 μονάδων ήρθαν μάλλον αναμενόμενα, σε ένα κλίμα το οποίο επιβαρύνθηκε και από την ένταση της μεταβλητότητας των Ξένων Αγορών. Η αντίδραση που βγήκε, ήρθε ως αποτέλεσμα των υπερβολών που παρατηρούνται στα ωριαία διαγράμματα, χωρίς να αλλάξει κάτι στην μεγάλη εικόνα. Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα μόνο αν ο Γενικός Δείκτης αναμετρηθεί άμεσα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ο οποίος κινείται πλευρικά στις 800 μονάδες.

Κατά τα λοιπά οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι, o MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και το διάγραμμα του Δείκτη φαίνεται να παίρνει πιο σαφή κλίση προς τα κάτω, μετά από μια περίοδο ήπιων πλαγιοκαθοδικών διακυμάνσεων.

Η συμπεριφορά της Αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις κινήσεις των Ξένων Αγορών, γεγονός που βάζει την τάση σε αναλογία με τον Διεθνή Παράγοντα. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση υποτιμητικών ζωνών διαπραγμάτευσης, δημιουργεί, πλέον, καλύτερες προϋποθέσεις μιας ζωηρότερης αντίδρασης. Συμπερασματικά, η πολυήμερη πτώση των τιμών μπορεί να ενεργοποιήσει μια μετριοπαθή αντίδραση, ωστόσο προβληματίζει η πιθανή δυναμική της, λόγω της σχετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας, καθώς οι Αγορές εισέρχονται στην παραδοσιακά "στεγνή" από τζίρο Πασχαλινή περίοδο.

Γεμάτη η ατζέντα από γεγονότα ειδικού ενδιαφέροντος που θα αυξήσουν αν μη τι άλλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Την τιμητική τους θα έχουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών τα οποία πυκνώνουν προς το μέσον της εβδομάδας. Το απόγευμα της Δευτέρας (26/03) ξεκινούν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μοτοδυναμική ακολουθούν την επόμενη ημέρα (27/03). Ακόμα, την Τρίτη ξεκινούν οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Την Τετάρτη (28/03) παρατηρείται συνωστισμός ανακοινώσεων με τον όμιλο Μυτιληναίου να ανοίγει την αυλαία το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ το απόγευμα ακολουθούν, Τιτάν, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda Development και Νηρέας, με τις σχετικές τηλεδιασκέψεις να αναμένονται να διαρκέσουν ως αργά το βράδυ.

Εκτός από τα αποτελέσματα στις 28 Μαρτίου, λήγει η δημόσια πρόταση της Παυλίδης για την Mermeren Combinat. Την Πέμπτη (29/3) ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Αιολική Επενδύσεων, ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνονται οι εγγραφές για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 30 Μαρτίου ακολουθούν οι δύο εισηγμένες εταιρίες Ύδρευσης.

"Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής, αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ("Β3" με θετική προοπτική). Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της Τραπεζικής αργίας στην Ευρώπη (Πάσχα Καθολικών)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-4,51%).

Στο "κόκκινο" οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και οι δείκτες στο NYSE.

Πιέζεται ο Δολάριο, δίνοντας κέρδη στο Ευρώ και ακόμα περισσότερα σε Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κίνα πραγματοποίησε, σήμερα παρέμβαση στις Αγορές, για να προσφέρει στήριξη μετά το 'sell-off' που προκάλεσε η επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση Τραμπ". Όπως μετέδωσε το Bloomberg, "funds με Κρατική στήριξη αγόρασαν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων και των China Petroleum & Chemical και China Life Insurance".

Επίσης, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ δεν αποκλείει την πιθανότητα η Ασιατική Χώρα να περιορίσει τις αγορές Αμερικανικών ομολόγων, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Εξετάζουμε όλες τις επιλογές" ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης στο Bloomberg.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 3,1% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το περσινό Καλοκαίρι. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δημοσκόπησης του MarketWatch έκαναν λόγο για άνοδο 1,8% στις παραγγελίες διαρκών Αγαθών – Προϊόντων με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Εξαιρουμένης της κατηγορίας των Μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,2%.

Οι επενδύσεις των Επιχειρήσεων, μία κατηγορία που παρακολουθείται στενά, επίσης ενισχύθηκαν κατά 1,8% δίνοντας τέλος στην καθοδική πορεία δύο μηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το τελευταίο Φθινόπωρο.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Φεβρουάριο.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων υποχώρησαν κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 618.000.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 4,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Fourlis στα 7,00, από 7,20 ευρώ προχωρά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μείωση στην τιμή - στόχο αντανακλά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα και το δύσκολο περιβάλλον στην Τουρκία.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι θεωρεί ελκυστική επένδυση τη μετοχή, λόγω των ισχυρών προοπτικών κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα (προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 10% στην πενταετία), του προφίλ χρέους που επιτρέπει τη διανομή βελτιωμένων μερισμάτων και των σημαντικών περιθωρίων περαιτέρω επέκτασης μέσω εισαγωγής νέου λιανικού concept στην Ελλάδα, ή εισόδου σε νέα γεωγραφική Αγορά με τα υφιστάμενα εμπορικά σήματα.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αφού κατρακύλησε μέχρι τις 777,37 μονάδες (-1,29%), έδωσε αντίδραση μέχρι τις 791,5 (+0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 785,57 (-0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 785,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 331,4 εκατ., από τα οποία τα 284,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΤΡΟ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΛΘ και ΟΤΟΕΛ απέσπασαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με τοπ θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.716 συμβόλαια).

Στα 8.962 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.054 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.731, 2.632 για τον Απρίλιο, 99 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.013,25) κινήθηκε μεταξύ 1.993,75 και 2.029 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.912), Εθνική (12.762), MIG (4.313), Alpha Bank (3.725), Πειραιώς (4.700), ΔΕΗ (826), ΟΤΕ (147), Ελλάκτωρα (320), Intralot (770), Μυτιληναίο (1.475), Viohalco (531), ΓΕΚ (173), Ελ. Πετρέλαια (202), ΑΔΜΗΕ (161), Lamda Development (134).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 76.755, Eurobank 45.084, Εθνική 143.978, Alpha Bank 16.437, Intralot 10.569, Ελλάκτωρα 10.427, Μυτιληναίο 10.054, Πειραιώς 14.520.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                    Name of Issuer                     NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.823.722 τεμ., (από 9.765.238 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.847.504 τεμ. (101.245.508), Πειραιώς 12.938.283 τεμ. (12.938.283), ΔΕΗ 3.267.023 τεμ. (3.267.023), Eurobank 39.914.635 τεμ. (40.014.636).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v