Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Σε θετικό πρόσημο περνά ο Γενικός Δείκτης, ισορροπώντας λίγο χαμηλότερα από τις 790 μονάδες. Θετικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 780. Κέρδη για Coca Cola, ΕΛΠΕ και mid caps.

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Σταθερά μεγάλες οι απώλειες στα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, έχουν μαζευτεί σταδιακά μετά τις 12.30΄ στο ΧΑ. Και περνά σε οριακά θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 14.05΄με τον Γενικό Δείκτη να "γυρίζει" προς τις 789 μονάδες.

Στον ρυθμό του χθεσινοβραδινού sell off στην Wall Street, από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι οι πωλητές διατηρούν σταθερά το πλεονέκτημα με ενδεικτική την εικόνα του DAX.

Με απώλειες 1,71% ο δείκτης έχει καθηλωθεί, σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης, στην περιοχή των 11.892 μονάδων, την ώρα που τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε ανοδικό "άνοιγμα" από τις 2.648 μονάδες (0,22%).

Από την ευόδωση της προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης στην Wall Street, σήμερα- Δευτέρα, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η τάση στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, συνακόλουθα στο ΧΑ.

Τεχνικά, όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής για τον S&P 500 πιθανά σημεία αναστροφής είναι στις 2.636 και 2.590 μονάδες, με άνω όριο ενός reset στις 2.702 μονάδες. Βεβαίως πρόκειται για σενάριο, με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση του δείκτη, που περιορίζεται στο πλαίσιο μίας καθαρά ανοδικής διόρθωσης και τίποτε περισσότερο. Κίνηση αναστροφής, μετά την τελευταία υποχώρηση της Wall Street και ενδεικτικό το ότι οι απώλειες για τον S&P 500 έχουν διευρυνθεί σε 3,93% σε διάστημα εβδομάδος.

Στα καθ΄ημάς, η εικόνα είναι συγκριτικά καλύτερη, από την αρχή της συνεδρίασης, με την διαφοροποίηση να επιβεβαιώνεται και στο ταμπλό, με το "γύρισμα" του δείκτη σε θετικό πρόσημο λίγο μετά τις 14.05΄.

Οπως είχε σημειωθεί στο προηγούμενο σχόλιο μας α) η ελεγχόμενη ροή πωλήσεων σε συνδυασμό με β) την περιορισμένης έκτασης ρευστοποίηση θέσεων συνέβαλαν στο να διαφοροποιηθεί το ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαικών.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα (αφαιρούμενων των πακέτων, που πέρασαν για το 67% του ΟΛΘ) με ένα ποσοστό στο 35% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο (η μέτρηση αφορά σε καθαρό τζίρο, πλην ΟΛΘ) με το μεγαλύτερο τζίρο να έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Alpha Bank και δευτερευόντως σε Εθνική και Πειραιώς, Eurobank.

Από τα blue chips συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος γίνεται σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil αλλά και Πετρόπουλου, Jumbo, Viohalco, ΕΛΠΕ, FF Group, ΤΙΤΑΝ, Intralot κ.α.

Στις 53/56 μετοχές, η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών ενδεικτική της σχετικά ισορροπημένης κατάστασης που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά.

Από τον FTSE25 με αγοραστές στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, EXAE, Lamda Development, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ.

Στη μεσαία κατηγορία, με τον δείκτη οριακά στις 1.290 μον., η προσοχή είναι στραμμένη στις μετοχές των MIG, Cenergy, Intralot, ΕΥΑΘ, ΥΓΕΙΑ και Νηρέα.

Πέραν του ΟΛΘ, αυξημένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος σε Intralot, MIG. Ειδικότερα για τη μετοχή της MIG, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, είναι long σε όλες τις χρονικές περιόδους.

Στα 0,1610 η κοντινή στήριξη, που σε ενδεχόμενη διάσπαση της ενισχύει την τάση προς τα 0,1550. Τα 0,1680 κοντινή αντίσταση που σε υπέρβαση της οδηγεί και πάλι στη ζώνη των 0,1760 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v