Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επεσε «εύκολα» το κάστρο των 800 μονάδων

Συνολικά 2,4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης χάθηκαν στην οκταήμερη διορθωτική πορεία. Απώλεσε σημαντικές στηρίξεις η αγορά εν μέσω αναθέρμανσης των πιέσεων σε Ευρώπη-ΗΠΑ. Τα νέα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

ΧΑ: Επεσε «εύκολα» το κάστρο των 800 μονάδων

Αγορά "εθισμένη" στην υποχώρηση, ξαναθυμίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς να παρακολουθεί εμβρόντητο το εν εξελίξει, νέο, πτωτικό κύμα και οι όποιες αναφορές να γίνονται καθαρά για στατιστικούς λόγους.

Έτσι, για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σηματοδοτεί νέο, αρνητικό, ρεκόρ 25 μηνών, καθώς οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Δείκτης είχε "ξαναδεί" στην περίοδο από 2/2/2016 έως και 11/2/2016.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η 8ημερη πτώση, που όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί και συνέχεια στην "νότια" κίνηση, αν σε αυτό συνηγορήσουν οι Διεθνείς Αγορές, έχει στοιχίσει στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περίπου 2,4 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.).

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, στην παρούσα φάση το "αδύναμο" Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλην της υφιστάμενης Τραπεζικής επιφυλακτικότητας, καλείται να υποστεί και τις συνέπειες επιστροφής των πτωτικών διαθέσεων στις Διεθνείς Αγορές.

Τελευταίες "εστίες" ανησυχιών, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Fed και οι αναμενόμενες, για σήμερα, ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις επιβολή μέτρων ύψους $60 δισ. στις εισαγωγές από την Κίνα, που σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές επισημοποιεί την έναρξη του Εμπορικού πολέμου, ο οποίος δύσκολα θα μείνει μεταξύ των δύο, αυτών, Χωρών.

Στην περίπτωση της Fed, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%, στο ντεμπούτο του Τζερόμ Πάουελ. Η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, "βλέπει", πλέον, τρεις αυξήσεις επιτοκίων και το 2019, έναντι δύο που ανέμενε προηγουμένως και πιθανόν, ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και το 2020 και αυτό δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αγορές.

Η γενικότερη εικόνα στο Χ.Α. δείχνει όλο και πιο προβληματική και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την πλήρη απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για τίτλους εταιρειών που θα είχαν λόγους να κινηθούν "contrarian" στο επιφυλακτικό κλίμα που συντηρεί και ενδυναμώνει ο Τραπεζικός κλάδος.

Ακόμα και το συνεχιζόμενο "stock picking", ή "bottom fishing" σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, δεν έδειξε ικανό να "φρενάρει" τον Γενικό Δείκτη πριν "γκρεμιστεί" χαμηλότερα των 800 μονάδων (νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 19/12/2017 - 783,99 μονάδες), κίνηση που θα ενδυναμώσει τις κινήσεις "stop loss", σε μία Αγορά που παραμένει υπό τον έλεγχο των "short".

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σε ένα πολιτικά δύσκολο για την Ευρώπη διάστημα, αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα και τη μετά μνημόνιο εποχή'. Αυτό ανέφερε Αξιωματούχος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, παραδεχόμενος ότι πλέον η συζήτηση θα 'γυρίσει', όχι στο εάν η Χώρα μας υιοθετεί και νομοθετεί τα απαραίτητα προαπαιτούμενα, αλλά εάν θα καταφέρει με ένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο διαρθρωτικών και αναπτυξιακών μέτρων να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλα πλεονάσματα".

Από την άλλη, η έγκριση της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί στο Συμβούλιο των διευθυντών του ESM που θα συνεδριάσει στις 27 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, "το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική επαναδιατυπώνει η Κινεζική 'Fosun", σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένοντας να επανέλθει όταν αρθεί η αποκλειστικότητα όσον αφορά την προσφορά της "Exin", αν και με διαφορετικό τίμημα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ασφαλιστική εταιρεία εκ μέρους των Κινέζων, μετά τα προβλήματα που εμφάνισε η συμφωνία με το Σχήμα "Exin/Calamos".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι μπορεί το Χ.Α. να έχει εισέλθει σε "υπερπουλημένα" (oversold) επίπεδα, όμως στην παρούσα φάση δείχνει να επιστρέφει δριμύτερος ο αστάθμητος παράγοντας των Διεθνών Αγορών και το Χ.Α. θα αναγκαστεί να κινηθεί "νοτιότερα", εν μέσω κλίματος μετοχικής αποεπένδυσης.

Η ειρωνεία είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, όμως το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, με τα νεώτερα χαμηλά να καταγράφονται μετά το αρνητικό ξεκίνημα στην Wall Street και την γενικότερη εικόνα να δίνει ενδείξεις "μερικώς ελεγχόμενου sell off".

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν έλειπαν οι "τρεις σωματοφύλακες" τον ρόλο των οποίων σήμερα "έπαιξαν" οι Grivalia ((+1,70%)), ΕΕΕ (+1,26%) και Ελ. Πετρέλαια (0%). Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις τίτλοι κινήθηκαν σήμερα χωρίς να έλθουν σε επαφή με το "κόκκινο" και οι ΓΡΙΒ και ΕΕΕ μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και όπως προαναφέρθηκε, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 815,4 μονάδες (+1,95%), όμως από εκεί και μετά ακολούθησε σταθερά πλαγιολισθητική πορεία υποχωρώντας και στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 777,67 (-2,76%), για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον "στείλουν" να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 776,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,89% και σε νέο χαμηλό ημέρας (!)

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη συνιστά νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/12/2017 (761,08 μονάδες).

Με τα τρέχοντα, τεχνικά, δεδομένα, οι 848 μονάδες έχουν μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 780 μονάδων, θα φέρουν "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss".

Για όσους θεωρούν ότι ο τίτλος της Εθνικής (-3,78%) παραμένει ο "σηματωρός" του κλάδου, αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,2510, 0,2470, 0,2336 και 0,2260 ευρώ.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, το "πάλεψε" ο τίτλος της Πειραιώς (+0,37%), πιθανότατα, λόγω των ισχυρότατων πιέσεων που είχαν προηγηθεί.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και χρήζει αναφοράς η "συμπεριφορά" των ΓΡΙΒ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Grivalia, ο οποίος μετά από ολιγοήμερο "διάλειμμα" επιχείρησε ενδοσυνεδριακή επιστροφή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, αξίζει υπενθύμισης ότι από αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2017. Το ποσό του μερίσματος που αναλογεί στις μετοχές που έχει στην κατοχή της η εταιρεία, θα προσαυξήσει αναλογικά το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες μετοχές και το συνολικό προς διανομή μέρισμα θα ανέλθει σε €0,36457 ανά μετοχή (καθαρό).

Λόγω των "ειδικών συνθηκών" της αυριανής συνεδρίαση κάθε τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής. Σε κάθε περίπτωση, το ημερήσιο "stop long" στα 8,58 ευρώ, ενώ τα κλεισίματα υψηλότερα των 8,99 ευρώ ξαναβάζουν σε δοκιμασία την ισχυρή αντίσταση των 9,30 - 9,40 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση επιχείρησε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, καθώς η Αγορά εκτιμά ότι δεν είναι μακριά η πώληση της εισηγμένης και "πριμοδοτεί" την εν λόγω, πιθανή, εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,22 ευρώ (+3,92%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητος.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 8,22 (ενδοσυνεδριακό υψηλό σήμερα) και 7,74 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/3). Το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 8,16 ευρώ, σε κλείσιμο, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 7,70 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 7,00 ευρώ, πράγμα που δείχνει έως και απίθανό, εν όψει εξελίξεων.

Αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της ΕΕΕ, που πάντα "επιστρατεύεται στα δύσκολα". Το ημερήσιο "stop long" στα 26,38 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 27,40 ευρώ. Κλεισίματα υψηλότερα των 28,82 ευρώ, ξαναβάζουν στο "κάδρο" το ψυχολογικό όριο των 30,00 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Μυτιληναίος (-5,56%), με τις σημερινές πωλήσεις να έχουν επιθετικότερο χαρακτήρα, ενώ ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου και το οποίο θα διατηρείται όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9,38 ευρώ.

Όλο και λιγοστεύουν τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Γενική Εμπορίου (+2,59%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική οι ΓΕΔ (+17,5%) και Περσεύς (+1,72%).

"Απτόητος" ο Τζιρακιάν (+19,54%), που σήμερα σημείωσε συναλλαγές ... μήνα, συνεχίζει να έχει αγοραστές το Υγεία (+0,69%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+5,93%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην BriQ (+1,61%), ενώ το ίδιο επιχείρησαν και στην Αλουμύλ με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 0,457 ευρώ (+5,79%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με απώλειες 1,39% και στο χαμηλό ημέρας (!)

"Non stop" η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστήριου.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την σχετική βελτίωση της κακής, τεχνικά, εικόνας, ελάχιστο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 818 - 821, σε πρώτη φάση. Για την ραγδαία επιδείνωσή της, αρκούν τα κλεισίματα χαμηλότερα των 784 μονάδων, ή η παραμονή του Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 800 - 798, ένδειξη ότι οι εν δυνάμει πωλητές "επανασυγκεντρώνουν δυνάμεις", πριν εξαπολύσουν το επόμενο πτωτικό κύμα (!)

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,46%), ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 2084 μονάδες. Η υπέρβαση του εν λόγω ορίου, είναι ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας.

Ουσιαστικότερη βελτίωση με κλεισίματα υψηλότερα των 2106 - 2121 μονάδων και αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης με επαναφορά υψηλότερα των 2157 μονάδων

Παραμονή χαμηλότερα των 2042 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), συνεχίζει να "ενθαρρύνει" τις κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από την αρχή του χρόνου και ακόμα πιο χαμηλά από τα υψηλά έτους, παρά την αισιοδοξία στην αρχή της χρονιάς" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Μερικοί από τους λόγους είναι η εξίσου αρνητική πορεία των Διεθνών Αγορών, η απόκλιση που παρατηρήθηκε σε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους (ΑΕΠ) και η πτώση των τιμών των Κυβερνητικών ομολόγων στα οποία αντανακλάται ο κίνδυνος Χώρας.

Οι μετοχές που εξαρτώνται από την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού όπως π.χ. η Aegean, ή η Autohellas δεν έχουν διορθώσει σχεδόν καθόλου από τα πρόσφατα υψηλά τους. Η γεωπολιτική ανησυχία δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές, προς το παρόν, καθώς οι μετοχές αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού, ο οποίος θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα σε περίπτωση αναταραχής με την Τουρκία.

Κομβικό σημείο στην πορεία του Χ.Α. είναι η ολοκλήρωση των "stress tests" των Τραπεζών και οι φήμες που θα βγαίνουν μέχρι την οριστική δημοσίευσή τους.

Δεν γίνεται η Αγορά να φτάσει σε τριψήφια νούμερα που οραματίζονται αρκετοί, χωρίς τον Τραπεζικό κλάδο.

To βασικό σενάριο των περισσότερων αναλυτών είναι ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα υποστούν "dilution" (απομείωση).

Οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έτους μέχρι στιγμής, σε γενικές γραμμές, τα πήγαν αρκετά καλά και στηρίζουν τις αποτιμήσεις τους.

Οι επενδυτές αναμένουν και την εξέλιξη των συμφωνημένων Αποκρατικοποιήσεων (ΕΛΠΕ – ΔΕΠΑ – ΔΕΗ κτλ) για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους.

Για παράδειγμα αν η προσφορά για τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει κάποιο premium, η Αγορά θα αναπροσαρμόσει τη στάση της και ως προς την Motor Oil. Η εξαγορά του Κορρέ, το placement στην Πετρόπουλος και στο ΚΡΙ ΚΡΙ, η κινητικότητα στον κλάδο της Υγείας, στα Ξενοδοχεία και στις Ιχθυοκαλλιέργειες, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εταιρείες και κλάδους.

Ο καθαρός τζίρος έχει πέσει τις τελευταίες συνεδριάσεις με εξαιρέσεις τις ημέρες των αναδιαρθρώσεων δεικτών (FTSE – MSCI). Θα χρειαστεί αύξηση του τζίρου για προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων, καθώς θα εξαναγκάσει και σε κλείσιμο "short" θέσεων (short squeeze) όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Fund Services, "η Αγορά εμφανίζει στήριξη στις 780 και 750 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 825 και 860 μονάδες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,99%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,09%).

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, στο "κόκκινο" κινούνται οι δείκτες και στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μετά την τελευταία ανοδική κίνηση, εναλλαγές προσήμων για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα επιτόκια στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 0,05%, σήμερα, μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το επιτόκιο για τα επταήμερα repos αυξήθηκε από 2,5% σε 2,55%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo".

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 114,7 μονάδες τον Μάρτιο, από 115,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφώνονταν στις 114,8 μονάδες.

Τα προκαταρτικά στοιχεία της IHS Markit για τον σύνθετο PMI της Ευρωζώνης, έδειξαν υποχώρηση στις 55,3 μονάδες τον Μάρτιο, σε μεγάλη απόσταση από τις προβλέψεις του Reuters που έκαναν λόγο για μία πιο μέτρια πτώση στις 56,7 μονάδες και από την τελική αναθεώρηση του Φεβρουαρίου των 57,1 μονάδων.

Ωστόσο, δείχνουν ακόμη σε ισχυρή ανάπτυξη ΑΕΠ 0,7% το πρώτο τρίμηνο, οριακά περισσότερο από το 0,6% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ανάπτυξη νέων Επιχειρήσεων υποχώρησε στις 55 μονάδες, από 56,3, στο πιο χαμηλό σημείο από την έναρξη της περσινής χρονιάς.

Ο τομέας των Υπηρεσιών σημείωσε αρνητική κίνηση και έφτασε στις 55 μονάδες, από 56,2, επίσης μη συμφωνώντας με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters που έδειχνε στις 56 μονάδες.

Ο PMI στη Μεταποίηση υποχώρησε δύο μονάδες, στις 56,6, από 58,6, σε συμφωνία με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Reuters.

"Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να βελτιώσουν την εσωτερική τους διακυβέρνηση και θα πρέπει να περιμένουν περισσότερη εποπτεία, ακόμα και στις πληρωμές της διοίκησής τους", δήλωσε η επικεφαλής SSM, Ντανιέλ Νουί.

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, στο 0,5%, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς τα δυο από τα εννέα μέλη του ΔΣ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αύξησης των επιτοκίων στο 0,75%, κάτι που αναμένεται πως θα ενισχύσει τις εκτιμήσεις για αύξηση των Βρετανικών επιτοκίων τον Μάιο.

Αντιθέτως, ομόφωνη ήταν η απόφαση για διατήρηση του στόχου των αγορών gilts στα 435 δισ. Στερλίνες και των εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. Στερλίνες.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε επίσης πως "ίσως χρειαστεί η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την τελευταία εβδομάδα, στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο και έφτασαν τις 229.000, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 225.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Σουηδική 'Hoist Finance AB' ετοιμάζεται να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από Ελληνικές Τράπεζες. Η 'Hoist' αγοράζει και αναδιαρθρώνει 'κόκκινα' δάνεια από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρώπης. Στις Αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια επένδυε στην Ιταλία, όμως τώρα στρέφει την προσοχή της και στην Ελλάδα, όπου βρήκε ένα 'δυνητικό χρυσωρυχείο', καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών πιστώσεων στη Χώρα", σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον CEO της Hoist, Klaus-Anders Nysteen "η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Η Hoist θα προσπαθήσει να χτίσει μια θέση ως σχετικός Τραπεζικός Εταίρος σε αυτή την κλάση περιουσιακών στοιχείων καθώς και στα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια".

"Η ανάκαμψη επέστρεψε το 2017 στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι πιο αδύναμη απ’ όσο προβλέπονταν στο πρόγραμμα, λόγω των σφιχτών συνθηκών σε ότι αφορά τη ρευστότητα, την αδύναμη ανταγωνιστικότητα και τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική", υποστηρίζει η Citi σε σχόλιό της για την Οικονομία.

Ο Οίκος, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Χώρα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα. Εκτιμά δε ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους, η οποία όμως είναι απίθανο να είναι ουσιαστικού μεγέθους.

"Ο κίνδυνος οι Ελληνικές Τράπεζες να χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου εξακολουθεί να υπάρχει, όμως δεν είναι σαφές αν είναι άμεσος", γράφει σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, η οποία δίνει σύσταση “Underperform” και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Για την Alpha Bank δίνει τιμή - στόχο στα 1,36 ευρώ ανά μετοχή, για την Eurobank στα 0,65 ευρώ, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.

"Αναμένει χαμηλή κερδοφορία, καθώς αντιμετωπίζουν 'αντίθετους ανέμους' σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους και αυξημένα κόστη ρίσκου τα επόμενα χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, τα αποτελέσματα των 'stress tests' παραμένουν αβέβαια και το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και ίσως να μην αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, ίσως καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης ανακεφαλαιοποίησης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 804,83 μονάδες, για να ακολουθήσει υποχώρηση με αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας των 786,58 μονάδων (-1,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 787,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,57%.

Ο τζίρος στα 68,6 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 81 πτωτικών, παρά ταύτα 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, οι περισσότεροι με λίγες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.488 συμβόλαια).

Στα 9.054 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.982 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.990, 1.904 για τον Απρίλιο, 86 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.020) κινήθηκε μεταξύ 2.017,5 και 2.063 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.854), Εθνική (22.216), MIG (6.986), Alpha Bank (3.508), Πειραιώς (4.223), ΔΕΗ (693), ΟΤΕ (374), Ελλάκτωρα (116), Intralot (702), Μυτιληναίο (2.460), Viohalco (265), Ιντρακόμ (181), Cenergy (170), ΓΕΚ (155), Ελ. Πετρέλαια (371), Τέρνα Ενεργειακή (317).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.032, Eurobank 47.538, Εθνική 144.331, Alpha Bank 16.579, Intralot 11.211, Ελλάκτωρα 10.622, Πειραιώς 13.990.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                             Name of Issuer               NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.765.238 τεμ., (από 9.765.238 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.245.508 τεμ. (101.408.468), Πειραιώς 12.938.283 τεμ. (13.017.630), ΔΕΗ 3.267.023 τεμ. (3.267.023), Eurobank 40.014.636 τεμ. (40.791.586).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v