Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Προς τις 790 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Κάτω από τη στήριξη στις 790 ο κλαδικός δείκτης. Μέσω Coca Cola, που ενισχύεται 2,5%, οι «άμυνες».

Νέα δοκιμασία στο Χρηματιστήριο

Με την Coca Cola στο συν 3,30% και όμως το ΧΑ υποχωρεί προς τις 790 μονάδες.

Σε κλοιό αρνητικής εικόνας στα ξένα χρηματιστήρια και συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας στο εσωτερικό, οι πωλητές έχουν αναλάβει πλήρως τα... ηνία, μετά τις 12:40.

Επιφυλακτικότητα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανησυχία στη Φρανκφούρτη (και με αφορμή τη Fed), με ενδεικτική τη σημαντική υποχώρηση του DAX κατά 1,18% προς τις 12.164 μονάδες.

Μικρότερες μεν οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο είναι εμφανής η απουσία καταλυτών ικανών να οδηγήσουν σε μία έστω ανοδική διόρθωση, με συνέπεια για τον ΓΔ να διευρύνεται στο 2,63% η εβδομαδιαία υποχώρησή του.

Με μείον 6,27% ο ΔΤΡ σε μέτρηση εβδομάδας, «δείχνει» ποιος είναι ο... υπαίτιος και αυτής της υποχώρησης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Επιπρόσθετα το κλίμα παραμένει βαρύ και σε ένα μέρος των blue chips, καθώς σε ορίζοντα μηνός οι πωλητές υπερισχύουν των αγοραστών.

Περιορισμένης μεν έκτασης οι σχεδόν καθημερινές πωλήσεις από ξένα funds, αλλά σταθερές, σε σημείο που να προβληματίζουν πλέον και τους πιο αισιόδοξους.

Απογοητευτικός για τους long ο Μάρτιος, με ενδεικτικό το ότι για τον ΓΔ μέχρι και σήμερα -στις 795 μονάδες- μετρώνται απώλειες 5,95%, με 15,05% για τον ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα.

Η αδυναμία αντίδρασης, έστω πάνω από τις 805 μονάδες (για τον ΓΔ, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης), είχε ως συνέπεια τη σταδιακή υπερίσχυση των πωλητών σε όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη.

Οι πωλήσεις έγιναν πιεστικότερες, μετά τις 12:40, με τους δείκτες να κλίνουν σχεδόν κάθετα.

Αποθαρρυντικό το ότι νωρίτερα για τον ΔΤΡ χάθηκαν και οι 790 μονάδες, εξέλιξη που ενισχύει το αρνητικό σενάριο για περαιτέρω υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου προς την επόμενη στήριξη, κοντά στις 750 μονάδες.

Συνεχείς οι αναφορές μας πως όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει... όμηρος των stress tests, των πιέσεων του ΔΝΤ και των αρνητικών εκθέσεων των ξένων οίκων, τόσο θα καθίσταται δυσκολότερη η προσπάθεια συνολικότερης αυτονόμησης/αντίδρασης των blue chips. Εξ αυτού οι πωλήσεις σε όλο και περισσότερα blue chips παραπέμπουν στην επιφυλακτική στάση αρκετών ξένων απέναντι σε όσα διαδραματίζονται εντός των τειχών. 

Στις 2.035 μονάδες ο FTSE25, παρά την... επιστράτευση της δεικτοβαρούς Coca Cola. Αυξημένες πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Μυτιληναίος, με σημαντική την τιμή των 9,38 ευρώ, σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στη μετοχή έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 4,4 εκατ. σε σύνολο σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο πωλήσεις/πιέσεις σημειώνονται σε σταθερά blue chips, με ενδεικτικές τις απώλειες για τη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα (κατά 2,43%), της Τέρνα Ενεργειακής (μείον 2,12%), του ΟΤΕ (μείον 2,10%) κ.α.

Είναι εμφανές πως οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του κλίματος εκτός επιβαρύνουν το κλίμα εντός, καθώς ενεργοποιούνται και νέες εντολές πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Με απώλειες 0,98% στις 792 ο ΓΔ, δύσκολα θα αποφευχθεί η δοκιμασία στην περιοχή στήριξης των 788 μονάδων, όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v