Με ήπια άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρότερη η ανοδική διόρθωση στο ΧΑ.
Σε θετικό πρόσημο οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με το βλέμμα στραμμένο και προς τη Νέα Υόρκη.
Προσπάθεια επαναφοράς του ΧΑ προς την ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από ισχυρούς κλάδους.
Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 31% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ενισχυμένη σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ κ.α. μετοχών-σηματωρών.
Κατά 0,63%, στις 790 μονάδες ο ΓΔ, με 0,58% στις 793 ο ΔΤΡ, στις 2.029 με 0,72% ο FTSE25 και με 0,29% στις 1.300 ο FT Mid Cap, σε μία ισομερώς κατανεμημένη προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης δεικτών και μετοχών.
Προσεκτικές οι κινήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές, όπως αναμενόταν άλλωστε, με τους πωλητές να... κάνουν λίγο πίσω, δίνοντας χώρο στους αγοραστές. Λίγο ως πολύ, όπως αναμέναμε τα πρώτα 35'-45' της συνεδρίασης, θυμίζοντας την αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο για «...ζητούμενη η αυστηρή τήρηση των stop losses, τόσο από τους short όσο από τους long. Με τους πρώτους να έχουν λόγους να αφήσουν τους δεύτερους να πάρουν... 1-2 ανάσες».
Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις των πρώτων 45' σημειώνουμε την προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή του ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, την επαναφορά των αγοραστών σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, την καλή κίνηση των Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, FF Group κ.α., τον καταμερισμό συναλλαγών/τζίρου σε περισσότερους του ενός-δύο κλάδων, την ενεργοποίηση αγοραστών σε μετοχές εταιρειών από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία, το βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί και αποτυπώνεται στο 2/1 της σχέσης ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με 44 τίτλους να είναι σε θετικό πρόσημο.
Σημαντικό το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις των αγοραστών στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, με τον ΔΤΡ να υπερβαίνει τις 790 μονάδες στα πρώτα 5' καθώς αγορές έγιναν σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.
Ασθενής η αντίδραση, δεδομένης της έκτασης της υποχώρησης που έχει προηγηθεί, καθώς ο ΔΤΡ στα επίπεδα των 793 μονάδων «μετρά» απώλειες 3,12% σε διάστημα εβδομάδος.
Κοινή εκτίμηση πως για να υπάρξει αντίδραση της αγοράς, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι η ανοδική διόρθωση του κλάδου-κλειδί, του τραπεζικού. Για τον ΔΤΡ ζητούμενη είναι η υπέρβαση τουλάχιστον των 810-820 μονάδων, ενδεχόμενο που υπό τις παρούσες συνθήκες συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.
Ωστόσο είναι απαραίτητη η -αν μη τι άλλο- σταθεροποίηση του κλάδου πέριξ της περιοχής των 800 μονάδων, όπου και θα φανούν οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών. Πάντως προσώρας ο κλάδος παραμένει σε κλίση, υπό την σκιά των stress tests, των αιτιάσεων των δανειστών και των αυξημένων short θέσεων που διατηρούν ξένα funds.
Από τα blue chips, ενθαρρυντική η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς από τα χαμηλά των 11 ευρώ ενεργοποιήθηκαν αγορές. Οριακές οι απώλειες για τη μετοχή σε εβδομαδιαία μέτρηση και 5,17% σε μηνιαία, δικαιολογώντας από την τεχνική πλευρά μία ανοδική αντίδραση προς τα 11,50 ευρώ.
Από τα 9,665 ευρώ οι εντολές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα 9,805 ευρώ.
Ενθαρρυντική η κίνηση σε Μυτιληναίο, σε μία προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών που φθάνουν σε 7,11% σε διάστημα εβδομάδος. Στα 8,90-9,06 ευρώ η μετοχή, με εφικτή την επαναφορά προς τα 9,20 ευρώ.
Στα 5,09-5,21 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή στο επίκεντρο και λόγω της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου. Στα 6,31-6,53 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, στα 2,614-2,64 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που και λόγω εξελίξεων παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, σταθερά στις 11:25, με μεγαλύτερη άνοδο οι μετοχές των Αλουμύλ, Κέκροψ, ΓΕΒΚΑ, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΚΤΕΡ, Πλαστικά Θράκης, J&P Αβαξ κ.α.
Στα 5,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.