Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εσπασε το πτωτικό σερί χωρίς τζίρο και…πάθος

Τέλος στις εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έβαλε η εγχώρια αγορά αλλά ο τζίρος μόλις ξεπέρασε τα 41 εκατ. ευρώ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank συνέβαλαν στην αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 790 μονάδες.

ΧΑ: Εσπασε το πτωτικό σερί χωρίς τζίρο και…πάθος

Καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τον, σχετικά, χαμηλό τζίρο και το ενδιαφέρον των ενεργών αγοραστών να επικεντρώνεται στην προσπάθεια, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να μην συμπληρώσει και δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, πράγμα που θα συνιστούσε νέο αρνητικό ρεκόρ 44 μηνών.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση, παρά τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η Εγχώρια Αγορά χρειάζεται νέους καταλύτες, πέρα από τα βελτιωμένα αποτελέσματα κερδοφορίας του 2017, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, ενώ καθοριστικός παράγοντας παραμένει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και οι απρόβλεπτες κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απογοήτευση είναι έντονη στις τάξεις των αναλυτών και των ενεργών traders, καθώς απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου και μέχρι στιγμής ελάχιστες ήταν οι, παραδοσιακές, διαθέσεις, "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων.

"Η εβδομάδα που ξεκινά ολοκληρώνεται την Πέμπτη λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, ενώ ακολουθούν τις επόμενες ο ΟΠΑΠ, ο Σαράντης, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάν, η Εθνική, η Πειραιώς, η Lamda, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Την Τρίτη ξεκινούν εγγραφές για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η τεχνικά βεβαρημένη εικόνα του Γενικού Δείκτη προϊδεάζει για περαιτέρω υποχώρησή του" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Θετικό σημάδι το ενδοσυνεδριακό γύρισμα του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 780 μονάδες, στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά η βραχυπρόθεσμη τάση θα επιβληθεί απ΄ έξω, ενώ οι επόμενες ημέρες είναι αρκετά κρίσιμες. Σημειώνουμε ότι το '’stock picking’' προσφέρεται να ξεκινήσει, εφόσον δοκιμαστεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης που εντοπίζεται στην περιοχή των 760 μονάδων και διαγράφει το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016" τόνιζε στο πρωινός της report η Merit Investment Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, "σε ένα δεύτερο τρίμηνο - φωτιά για το 2018, παραπέμπουν όλα τα δεδομένα που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι για τη Χώρα, την Οικονομία, αλλά και το πολιτικό σκηνικό. Η χρονική περίοδος που έπεται θα είναι κρίσιμη, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των 'stress tests' των Τραπεζών, ενώ αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, αλλά και η απόφαση για το πλαίσιο εποπτείας της μετα-μνημονιακής περιόδου, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την παραμονή του, ή όχι στο πρόγραμμα".

"Θόλωσε" το σενάριο της "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια και ζητά ενισχυμένη εποπτεία από τους Δανειστές, τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα, ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο κ. Φάιλμπριφ τονίζει πως "το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους Δανειστές, για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στον σωστό δρόμο. Μέσω της επιτήρησης θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και θα διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του 'stock' των χιλιάδων ακινήτων, με τα οποία θα βρεθούν στην κατοχή τους την επόμενη διετία, εξαιτίας των πλειστηριασμών, οι Τράπεζες εξετάζουν, μεταξύ άλλων λύσεων όπως είναι οι πωλήσεις, σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ίδρυση Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγή με γνώση της διαδικασίας τονίζει στο 'Euro2day.gr' ότι κάθε Τράπεζα θα ακολουθήσει την δική της στρατηγική ανάλογα με την ποιότητα των ακινήτων που έχει ήδη, ή θα βρεθούν στο χαρτοφυλάκιό της".

"Αν και οι τέσσερις σημαντικές Ελληνικές Τράπεζες είχαν κατά μέσο όρο δείκτη βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης να μειώσουν το πολύ υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs)", αναφέρει η επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Η κυρία Νουί προσθέτει στην απάντησή της ότι "το απόθεμα NPEs των Ελληνικών Τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50% των συνολικών δανείων τους και είναι το υψηλότερο από όλες τις Χώρες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις προσπάθειες των Ελληνικών Τραπεζών".

"Όσον αφορά στο διαθέσιμο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα σας προτείναμε να θέσετε το θέμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας", καταλήγει η επιστολή της Νουί.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 800 μονάδων, οι συνεδριάσεις θα είναι άνευ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ακόμα και αν υπάρξει κάποιου είδους "window dressing", δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και λόγω των επερχόμενων Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους.

Μπορεί το Χ.Α. να έχει εισέλθει σε "υπερπουλημένα" επίπεδα και να δικαιολογεί κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως αν αυτή δεν συνοδευτεί από σημαντική αύξηση του τζίρου, δεν πρόκειται να πείσει κανένα από τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν, με αυξημένη ρευστότητα, εκτός Αγοράς και σε ρόλο θεατή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. δεν "ανέβασε στροφές", ακόμα και μετά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 783,62 (-0,67%) και 799,68 μονάδων (+1,36%), στις 17.00 βρέθηκε στις 796,65 (+0,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 796,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02% και συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Εννοείται ότι και η δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, δεν άλλαξε κάτι από τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα. Οι 848 μονάδες έχουν μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση, ενώ επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα των 780 μονάδων, θα φέρουν "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss" και από αυτούς που έσπευσαν, την Παρασκευή και σήμερα, να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει η μετοχή του Σαράντη (-2,76%). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 14,18 ευρώ γύρισε την μετοχή σε ημερήσιο "short", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 13,00 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,31%), όμως ο τίτλος του Οργανισμού έχει συμπληρώσει οκτώ συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop short". Το 9,50 κύρια στήριξη που θέλει προσοχή και που διάσπαση θα δοκιμάσει τα 9,10 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (-0,86%). Θέλει προσοχή η κοντινή στήριξη στα 5,72 - 5,70 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 6,13 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,14%) και μάλιστα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αν υπερκεραστεί η αντίσταση στα 5,32 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 5,52 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop short".

Δεν ήταν πολλά τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. όπου συνεχίζει να έχει τους δικούς της "θαυμαστές" η Τζιρακιάν (+19,35%).

Από εκεί και πέρα, μερική κατοχύρωση κερδών και υποχώρηση από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για τα Πλ. Κρήτης (-1,52%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για CPI (+2,25%) και Παπουτσάνη (+6,35%), ενώ η ΓΕΔ (+14,89%) αθροίζει τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Frigoglass (+4,4%) και MIG (+2,68%), ενώ συνεχίζει προς νέα υψηλά 10ετιας η Profile (+6,05%).

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, όσον αφορά τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, επανείσοδο έχουμε με κατοχύρωση του 839. Το 805 έχει γίνει κοντινή σημαντική αντίσταση. Μία διάσπαση της πολύ σημαντικής στήριξης του 775 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 754.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74%), η ζώνη του 1995 - 1985 έχει σημαντικές στηρίξεις και πιθανότητες να δώσει αντίδραση, παρόλα αυτά μία διάσπαση μπορεί να βγάλει πιο επιθετικούς πωλητές με τις 1930 μονάδες επόμενο επίπεδο στήριξης με ενδιάμεσο επίπεδο το 1960. Το 2070 - 2080 είναι σημαντική κοντινή αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει το 2157 επίπεδο που είναι "stop" τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο.

Σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρώσουμε το 2037 σε ώρα, για να δούμε κάτι καλύτερο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι πωλητές είχαν το 'πάνω χέρι' και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ενώ και το εβδομαδιαίο γράφημα πέρασε σε 'short' κατάσταση, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι Ξένες Αγορές βοήθησαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση ενώ "κάηκαν” θετικά νέα, όπως η συμφωνία για μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η αποπληρωμή και η μεταβίβαση του Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που ξεκίνησε τον τελευταίο πτωτικό κύκλο, με την υπόλοιπη αγορά να ακολουθεί. Θυμίζουμε πως κάποια funds είναι εγκλωβισμένα από με "short" θέσεις από το προηγούμενο διάστημα και μένει να δούμε αν θέλουν να μειώσουν τα ρίσκα τους, ή θα ανοίξουν επιπλέον θέσεις.

Καλό θα ήταν να έχουμε ρευστότητα μέχρι να δούμε τις Αγορές να ισορροπούν.

Τα γεωπολιτικά φαίνεται να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την Αγορά, ενώ τα αποτελέσματα δίνουν τόνο στις εταιρείες.

Ενδιαφέρον από Ξένους σε εταιρείες και μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων με καλά οικονομικά στοιχεία, με πρόσφατο παράδειγμα το placement της Autohellas.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι το "κλειδί" στην παρούσα φάση, μιας και είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

"Οι 800 μονάδες, σε πρώτη φάση, είναι κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση" σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+1,44%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite.

Δείχνει να γυρίζει σε αρνητικά πρόσημα η Ευρώπη, ενώ με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ, ρευστοποιήσεις κερδών στο Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", η Κίνα προχώρησε σήμερα στην έναρξη της εμπορικής διαπραγμάτευσης μελλοντικών συμβολαίων πώλησης Πετρελαίου, στο Κινεζικό νόμισμα (γουάν), στο Διεθνές Ενεργειακό Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

Πρόκειται για τα πρώτα Πετρελαϊκά συμβόλαια που διαπραγματεύονται σε Κινεζικό Χρηματιστήριο και απευθύνονται σε Ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, η κίνηση αυτή θα φέρει κάποιες πρώτες "ρωγμές" στο οικοδόμημα του Δολαρίου.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση του Ισπανικού αξιόχρεου προχώρησε ο Οίκος Standard & Poors το βράδυ της Παρασκευής. Ο Οίκος αναβάθμισε το rating σε "Α-" από "ΒΒΒ", διατηρώντας το θετικό outlook.

Η Standard & Poors σημειώνει ότι "οι οικονομικές προοπτικές και η δημοσιονομική τροχιά της Μαδρίτης δεν έχει παρεμποδιστεί από τις πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία". Προβλέπει δε ότι "θα συνεχιστούν οι πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία, αν και αναμένει ότι θα παραμείνει μέρος της Ισπανίας".

Παράλληλα, εκτιμά ότι το Ισπανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης την τριετία 2018 - 2021, ενώ προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Τη δημιουργία ενός fund για την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να βοηθήσει τα Μέλη της, σε μελλοντικές περιόδους ύφεσης, πρότεινε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Βερολίνο.

Ελαφρώς πιο γρήγορη ανάπτυξη είχε η Γαλλική Οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με αυτή που αναμενόταν.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο, πιο ενισχυμένο από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για αύξηση 0,6%, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία "Insee".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (-1,06%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2017/2018, €0,1728 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1469 ανά μετοχή).

Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών, από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μειώθηκε στα 15,05 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, από 17,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ξεκινά την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη η διάθεση του ομολόγου ύψους έως 120 εκατομμυρίων ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και το εύρος επιτοκίου καθορίστηκε μεταξύ 3,85% έως 4,4%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ελάχιστες, οριακές, αρρυθμίες χαμηλότερες των 100 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις φόρων εισοδήματος ειδικών κατηγοριών (-31 εκατ. ευρώ), ΦΠΑ πετρελαιοειδών (-14 εκατ. ευρώ) και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων (58 εκατ. ευρώ) έδωσαν το παρών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους, χωρίς όμως να διαταράσσουν την εικόνα υπερπλεονασματικής διαχείρισης. Στους περισσότερους κωδικούς εσόδων καταγράφεται υπέρβαση έναντι των στόχων (συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 675 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο), με την είσπραξη μερίσματος 614,2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος να επηρεάζει καταλυτικά, ενώ στο μέτωπο των δαπανών η υποεκτέλεση ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ στον τακτικό και 310 εκατ. ευρώ στον Κρατικό. Συνολικά, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται σε 2,751 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,307 δισ. ευρώ".

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 785,47 (-0,03%) και 791,93 μονάδων (+0,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 789,69 (+0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 790,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40,6 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΚΕΚΡ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν τι 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Folli Follie Group.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.719 συμβόλαια).

Στα 8.934 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.962 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 909, 874 για τον Απρίλιο, 35 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.030,75) κινήθηκε μεταξύ 2.015 και 2.034,75 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.318), Εθνική (5.856), MIG (5.149), Alpha Bank (1.674), Πειραιώς (2.549), ΔΕΗ (228), ΟΤΕ (192), Μυτιληναίο (245), Viohalco (232), ΓΕΚ (251), Ελ. Πετρέλαια (116), Cenergy (183).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 74.694, Eurobank 45.276, Εθνική 148.028, Alpha Bank 16.548, Intralot 10.542, Ελλάκτωρα 10.415, Μυτιληναίο 10.172, Πειραιώς 15.122.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                        Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.442.722 τεμ., (από 9.823.722 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 102.677.504 τεμ. (100.847.504), Πειραιώς 12.994.283 τεμ. (12.938.283), ΔΕΗ 3.117.023 τεμ. (3.267.023), Eurobank 39.914.635 τεμ. (39.914.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v