Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρείται η ανοδική αντίδραση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστηριο, αντλώντας στήριξη από τις ξένες αγορές. Κέρδη καταγράφουν Τιτάνας, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΧΑΕ. Απώλειες για ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

ΧΑ: Συντηρείται η ανοδική αντίδραση

Διατηρείται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures του S&P 500 στη Wall Street παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα του δείκτη κατά 0,56% υψηλότερα, στις 2.675 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,81% προς τις 11.987, στο Παρίσι ο CAC με 1,28% στις 5.127 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα ανοδικό περιβάλλον, στο ΧΑ οι long έχουν μεν τον πρώτο λόγο, ωστόσο οι κινήσεις τους εξαντλούνται στην περιοχή των 800 μονάδων. Πρόκειται για μία προσεκτική προσπάθεια απεγκλωβισμού του ΧΑ από τα τελευταία χαμηλά, στη λογική του... βήμα βήμα, έχοντας ως στόχο -για σήμερα- ένα «κλείσιμο» του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Στην περιοχή των 800 μον. ο ΓΔ, λίγο πάνω από τις 800 μον. ο ΔΤΡ , στις 2.046 ο FTSE25 και στις 1.298 μον. ο FT Mid Cap, σε μία συγχρονισμένη κίνηση που ναι μεν βασίζεται στον τραπεζικό κλάδο (το 57% του τζίρου) αλλά έχει καλή κατανομή σε άλλους 3-4 δεικτοβαρείς κλάδους, που παραπέμπει σε μία κυκλική ανοδική διόρθωση που έχει περιθώρια συνέχισης προς τις 820 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος αυξημένα σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση, προεξοφλείται πως θα ξεπεράσουν τα χθεσινά μεγέθη, κάτι που από τους χρηματιστές θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη.

Είθισται οι ανοδικές διορθώσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες συναλλαγές να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και ευρύτερης διάχυσης ενδιαφέροντος/επιλογών.

Επίσης ενθαρρυντική είναι η ένδειξη από την αγορά των ομολόγων, καθώς το 10ετές -σημείο αναφοράς- υποχωρεί 0,86% στα 4,382% από τα σχεδόν 4,5% την Παρασκευή.

Εάν σήμερα προς Πέμπτη, δοθεί συνέχεια στην ανοδική διόρθωση στη Wall Street, συνακόλουθα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πιθανότερο σενάριο θα είναι αυτό της επαναφοράς προς τις 820 μονάδες.

Σενάριο που για να επιβεβαιωθεί, απαιτεί αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ προς τις 840 μονάδες, με συνακόλουθη κίνηση των blue chips προς τις 2.080-2.090 μονάδες.

Προσώρας στον τραπεζικό κλάδο οι περισσότερες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής (αντιστοιχώντας στο σχεδόν 55% των συνολικών!), ο μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στις ΕΤΕ και Alpha Bank. Αναλυτικότερα στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται στα 0,2592-0,2654 ευρώ, με την τάση να παραμένει short όσο ο τίτλος της ΕΤΕ δεν ξεπερνά το 0,27 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη -τεχνικά- η εικόνα για την Αlpha Βank, στα 1,767-1,805 ευρώ, με ζητούμενη την υπέρβαση του 1,85 ευρώ.

Στις 4 συστημικές τραπεζικές έχει γίνει ο μεγαλύτερος τζίρος, ενώ ακολουθούν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Grivalia, ΕΛΠΕ, Jumbo, FF Group κ.α.

Από τις μετοχές του δείκτη, κινητικότητα καταγράφεται σε ΟΠΑΠ, Grivalia, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Viohalco, ΔΕΗ κ.α.

Στις 75/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (η σχέση 2/1 στις 14:40 είναι η καλύτερη των τελευταίων συνεδριάσεων, από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου). Μεγαλύτερη άνοδος για Τζιρακιάν, Μαθιό, Κέκροψ, Profile κ.α.

Στις 14:40, με τον ΓΔ στις 796,39 μονάδες (0,88%), με τον τζίρο στα 35,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v