Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακολουθεί τις ξένες αγορές το ΧΑ

Μια «ανάσα» από τις 800 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση με την ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές. Στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips, ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Ακολουθεί τις ξένες αγορές το ΧΑ

Επαναφορά προς τις 800 μονάδες με το καλημέρα, με... αέρα Νέας Υόρκης. Το χθεσινοβραδινό θεαματικό ανοδικό «γύρισμα» στη Wall Street αποτελεί το έναυσμα για μία -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμη ανοδική διορθωτική κίνηση των αγορών, με τους long να έχουν αναλάβει από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα.

Προς τις 11.950 μονάδες με 1,35% ο DAX, στις 5.125 με 1,14% ο CAC, προς τις 800 μονάδες με 1,15% ο ΓΔ.

Προσεκτικό το ξεκίνημα και η πρώτη ώρα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επιφυλακτικούς και τους μεν (πωλητές) και τους δε (αγοραστές), με ανάλογο κλίμα να διαμορφώνεται από νωρίτερα και στο ΧΑ.

Σε σχέση με το χθεσινό «άνοιγμα», σήμερα η εικόνα της αγοράς είναι συγκριτικά καλύτερη στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης, με κατά τι περισσότερες τις συναλλαγές, ταχύτερη τη ροή εντολών, με αποτέλεσμα ο τζίρος να ξεπερνά τα 5 εκατ. -στις 11:00- και τα 6,9 εκατ.-στις 11:10-, με το 25% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος σε μετοχές κλάδων των τηλεπικοινωνιών, πετρελαίου-φυσικού αερίου, πρώτων υλών, ταξιδιών αναψυχής, που πρακτικά παραπέμπει σε καταμερισμό ενδιαφέροντος/στόχευσης (κατ' αρχάς) των βραχυπρόθεσμων. Θυμίζω, ορίζοντάς μας η συνεδρίαση της Πέμπτης.

Από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή των 786/789 μονάδων επιβεβαιωθεί σήμερα (σε κλείσιμο) για τον ΓΔ και επιτευχθεί ο κατ' αρχάς στόχος των 800, το σενάριο «βλέπει» προς τις 820 μονάδες, όπως σχετικά είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στις 2.055 μονάδες ο FTSE25, που τεχνικά και πάντα στο πλαίσιο ενός retest (και τίποτε περισσότερο) έχει περιθώρια συνέχισης προς τις 2.062 και πιο φιλόδοξα προς τις 2.084 μονάδες.

Σενάριο ανοδικής διόρθωσης, που προϋποθέτει επαναφορά του τραπεζικού κλάδου και ισχυρές βοήθειες από τα blue chips.

Εως τις 810 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, θυμίζοντας πως ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που από την Παρασκευή είχε ανοίξει ένα... παράθυρο στην αισιοδοξία για τους long, δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης που επαληθεύθηκαν χθες Δευτέρα. Συγκεκριμένα ο ΔΤΡ αντιδρά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ξεκινώντας από το χαμηλό της Παρασκευής -τις 761,12-, έχοντας πρακτικά περιθώριο κίνησης προς τις 840 μονάδες, με το καλό σενάριο.

Το 1/4 της αξίας συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου, με τις περισσότερες στην Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Ωστόσο η διαφορά γίνεται και σήμερα από τη μετοχή του ΟΤΕ. Αυξημένες συναλλαγές, τζίρος πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ (στις 11:20) και αγορές έως τα 11,58, ξεκινώντας από τα 10,91 της Παρασκευής.

Ο ΟΤΕ έκανε τη διαφορά για τους long χθες, ο Οργανισμός είναι που «βγαίνει μπροστά» και σήμερα -στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Τεχνικά η μετοχή επανέρχεται προς τα 11,60 ευρώ, όπως είχε τεθεί στο χθεσινό σχόλιό μας.

Θετικό το κλίμα, αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τις 23 μετοχές του FT 25 στις οποίες υπερισχύουν οι αγοραστές (σταθερές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ) στις 15 από τις 20 του mid cap επίσης με αγοραστές (υποχωρούν ΟΛΘ, ΥΓΕΙΑ, Fourlis) και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 68/16. Το περίπου 4/1 είναι η καλύτερη σχέση σε ξεκίνημα συνεδρίασης από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, σήμερα-Πέμπτη.

Από τις μετοχές του δείκτη στο επίκεντρο η Αεροπορία Αιγαίου, καθώς η διοίκηση έχει προαναγγείλει για αύριο (στις 12:00) σημαντικές ανακοινώσεις.

Κινητικότητα σε Viohalco, FF Group, Jumbo, Lamda Development, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο κ.α.
Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν: MIG, Attica Bank, Cenergy, Πλαίσιο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακόμ.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες: Μαθιός, ΚΕΚΡΟΨ, Παπουτσάνης, Quest, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.

Στις 11:30, με τον ΓΔ στις 798,49 μονάδες, ο τζίρος ήταν στα 8,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v