Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 800 μονάδες με το «καλημέρα»

Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street. Ολα τα blue chips στο «πράσινο». Ο διαρκής πονοκέφαλος των περιορισμένων συναλλαγών. Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι.

ΧΑ: Επιστροφή στις 800 μονάδες με το «καλημέρα»

Έσπασε το πτωτικό σερί, χωρίς τζίρο και... πάθος, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει λίγους πόντους προς τις 790 μονάδες. 

Όμως  εξαρχής ζητούμενο ήταν το τι θα έκανε η Wall Street, μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που είχε εκπέμψει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Διστακτικοί οι traders και επενδυτές από Ασία μέχρι Ευρώπη και από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα, μέχρι που αργά χθς το βράδυ στην «αγορά των αγορών» σημειώθηκε ρεκόρ ανόδου στην τριετία για τη Wall Street, με δυναμική επιστροφή των αγοραστών. 

Η «Too Hard to Die», για τους long, αγορά της Νέας Υόρκης (ξανα)έβαλε δύσκολα στις αγορές με τη δυναμική επανάκαμψη των αγοραστών, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, για τις 2+1 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το κλείσιμο και της Πέμπτης. Κλειστές οι αγορές την Παρασκευή και συνεπώς σήμερα-Πέμπτη, η Νέα Υόρκη δίνει το περιθώριο στους traders για ένα γρήγορο παιχνίδι, αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή ανοδική διόρθωση έγινε με συναλλαγές 26,4 εκατ. μετοχών και με τζίρο 40,5 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα ήταν στα περίπου 72 και στα περίπου 50-55 εκατ. τις αμέσως προηγούμενες τρεις εβδομάδες. 

Χαμηλού κόστους η χθεσινή πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης της τελευταίας σημαντικής υποχώρησης της αγοράς από τα τοπικά υψηλά των 831,74 μονάδων, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου. Πρακτικά στη χθεσινή προσπάθεια αυτοί που πίστεψαν, αυτοί που πόνταραν ήταν αισθητά λιγότεροι (σε αξία συναλλαγών) απ' ό,τι στις προηγούμενες (αλλά και στη διάρκεια της υποχώρησης από τις 12/3). Το ότι στη Wall Street επανήλθαν εμφατικά οι αγοραστές λογικά θα ενεργοποιήσει αγορές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από κάποια στιγμή και μετά της συνεδρίασης θα συμπεριλάβουν και το ελληνικό. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 796,96 με 1,02% και με το 35% του τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανοδική διόρθωση, η ανάσχεση της υποχώρησης και σε πρώτο χρόνο επαναφορά του ΔΤΡ προς την περιοχή των 800 μονάδων. Στόχος που σε ικανοποιητικό βαθμό επιτεύχθηκε. Σήμερα θα φανεί εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένες οι δυνάμεις των αγοραστών να οδηγήσουν τον κλαδικό δείκτη προς τις 820 μονάδες, συνεκτιμώντας τις ανοιχτές θέσεις που εξακολουθούν να κρατούν τα funds αλλά και της... ανάσας που μπορεί να πάρουν οι long παίκτες. 

Στόχος οι 820 και βλέπουμε, εάν όντως οι long θα έχουν προβάδισμα μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σε κάθε περίπτωση, οδηγός η Νέα Υόρκη, που δίνει τον ρυθμό διεθνώς. 

Με την προϋπόθεση πως η πρώτη μόχλευση που επιχειρήθηκε και εν μέρει απέδωσε χθες στον τραπεζικό κλάδο, η συνέχεια αφορά στα blue chips. Από το πρώτο συνεδριακό σχόλιό μας, χθες, εστιάσαμε στην ενθαρρυντική ένδειξη της επαναφοράς των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, πρωτίστως στον πρώτο. Με 3,64% στα 11,40 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 3,880 εκατ. ο ΟΤΕ, η βαρύτερη μετοχή του ΓΔ, έβαλε υποθήκη για τους long και για τη σημερινή συνεδρίαση. Εφεδρείες κρατήθηκαν στον ΟΠΑΠ αλλά και σε ΔΕΗ, ενώ η με αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση των Μυτιληναίου, ΓΕΚ/Τέρνα αποτέλεσαν επιπλέον ενθαρρυντική ένδειξη, δηλαδή πως τα ισχυρά χέρια ήταν εκεί και μπήκαν μπροστά σε μία δύσκολη και καθοριστική για την αλλαγή της τάσης συνεδρίαση. 

Η τελική σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 60/53, επίσης ενθαρρυντική, αφήνει υποσχέσεις κατ' αρχάς για σήμερα. Και βλέπουμε.         

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v