Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές

Στη σκιά της σημαντικής υποχώρησης των δεικτών στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Τα blue chips που δίνουν «ανάσες» στον FT 25 και οι πονοκέφαλοι που προκαλεί η αστάθεια των τραπεζικών μετοχών.

ΧΑ: Πονοκέφαλος τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές

Του ύψους (το βράδυ της Δευτέρας) και του βάθους (χθες βράδυ) η Wall Street, με τις διεθνείς αγορές να... χορεύουν στον ρυθμό της Νέας Υόρκης. 

Στις ασιατικές αγορές, οι πληροφορίες για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το θέμα των δασμών έδωσαν «ανάσες» χθες, οι ευρωπαϊκές ανέκαμψαν από το χαμηλό έτους. Και στο ΧΑ, η προσπάθεια για αντίδραση βρήκε... τοίχο στις 800 μονάδες, όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. 

Το ότι η Wall Street, συνακόλουθα οι διεθνείς αγορές έχουν εισέλθει σε μία «νέα εποχή» είναι γνωστό, έχει ειπωθεί πολλές φορές και από αυτή τη στήλη, συνεπώς και οι επενδυτές και οι traders που ενεργούν στο ΧΑ είναι ανάλογα προετοιμασμένοι. Στην πλειονότητά τους λογικά θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί, βλέποντας τα... σκαμπανεβάσματα της Νέας Υόρκης, των αγορών από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. 

Ο εξωτερικός παράγων είναι πολύ σημαντικός για τη διαμόρφωση της στάσης και των επενδυτών και των traders, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Ωστόσο είναι κοινός τόπος πως πολύ σημαντικός παράγων είναι ο εσωτερικός, όπως αυτός διαμορφώνεται από την πολιτική κατάσταση μέχρι τα εθνικά θέματα και τις προεκτάσεις τους. Από αυτή την άποψη, «πονηρό» είναι το δημοσίευμα της Handelsblatt: «Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα-δανειστών *Το σενάριο εκλογών» για το τι «θέλει να πει» ή να «εξυπηρετήσει», καθώς το τελευταίο διάστημα ο γερμανικός παράγων -κυρίως μέσω του έγκυρου Der Spiegel- προβοκάρει όλο και συχνότερα τις ελληνικές θέσεις (από το Μακεδονικό μέχρι την αντιπαράθεση με την Τουρκία). Απλά το αναφέρω το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. 

Τούτων δοθέντων, η... πλοήγηση ενός trader στο ΧΑ έχει καταστεί αρκετά περίπλοκη, με τους short να έχουν εδώ και εβδομάδες τον πρώτο λόγο, να ποντάρουν με περισσότερες πιθανότητες υπέρ του ενδεχομένου της περαιτέρω υποχώρησης χαμηλότερα και των 780 μονάδων και τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει το κλειδί της τάσης. Από τη άλλη, οι long προσβλέπουν σε βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις, συνεκτιμώντας πως από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ο FTSE25 έχει λάβει ξεκάθαρα πτωτική κλίση από την κορυφή των 2.156,92 μονάδων. Υπαίτιος αυτής της κλίσης, κυρίως, ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί σταθερά από την αντίστοιχη τοπική κορυφή των 910,54 μονάδων. Με εμφανείς αρκετές πωλήσεις από ισχυρά ξένα χέρια σε blue chips, με έναν κυκλικό ρυθμό, με συνέπεια η μηνιαία εικόνα όλο και περισσότερων μετοχών αυτής της κατηγορίας να επιβαρύνεται τεχνικά.

Για τον τραπεζικό κλάδο, κατατοπιστικότατο το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου για το τι περιμένουν τα ξένα funds από τις ελληνικές τράπεζες και τις επαφές των τραπεζιτών στην έδρα του SSM το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου.  

Όμως θα πρέπει, για ακόμη μία φορά, να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ ΓΔ και «αγοράς» καθώς το τραπεζοβαρές των δεικτών συντηρεί μία στρεβλή κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στα μεγέθη και στις αποτιμήσεις αρκετών blue chips αλλά και εισηγμένων της μεσαίας ή της χαμηλότερης κατηγορίας. Αλλο ΔΕΙΚΤΗΣ, άλλο ΑΓΟΡΑ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος έχει συνθλιβεί, με απώλειες που ξεπερνούν το 90% από τα υψηλά του, την ίδια ώρα που εισηγμένες (από όλες τις κατηγορίες) είναι σε διαπραγμάτευση σε υψηλές τιμές 3ετίας, 5ετίας ή ακόμη και ιστορικά υψηλές. Οπότε ας έχουμε κατά νου μας αυτή την ουσιώδη διαφορά. 

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, ζητούμενη ήταν μία ανοδική διόρθωση, δηλαδή ανάσχεση της υποχώρησης των τραπεζικών και η επαναφορά ορισμένων blue chips σε τιμές μηνός, μια που μεθαύριο «κλείνει» χρηματιστηριακά ο Μάρτιος. 

Τη Δευτέρα ήταν ο ΟΤΕ, που έκανε τη διαφορά υπέρ των long, με τη μετοχή να χαμηλώνει χθες 1,05%, στα 11,28 ευρώ. Χθες ήταν  η σειρά του ΟΠΑΠ να δώσει κίνηση με 2,32% στα 9,92 ευρώ. Σήμερα ποιες δυνάμεις θα «βάλουν πλάτη» ούτως ώστε να απορροφηθεί η προσφορά που λογικά θα βγει μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» στη Νέα Υόρκη; Για να δούμε. 

Μένει να φανεί σήμερα σε ποιες από τις 17 μη τραπεζικές του δείκτη (που είχαν αγοραστές χθες) θα ενεργοποιηθούν οι δέουσες εντολές. Σε ποιες από τις 8 της μεσαίας κατηγορίας, που είχαν αγοραστές χθες θα συντηρηθεί η τάση, θεωρώντας σηματωρό τη MIG και δευτερευόντως το ΥΓΕΙΑ. Αλλά και σε πόσες από τις συνολικά 71 με θετικό πρόσημο (έναντι 42 με αρνητικό) θα επιμείνουν οι αγοραστές, θεωρώντας σηματωρό τα Πλαστικά Κρήτης. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v