Βρήκε... τοίχο στις 800 μονάδες το χρηματιστήριο

Συνέχισε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης αλλά στο κλείσιμο της συνεδρίασης βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας. Αυξημένος ο όγκος συναλλαγών. Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή των επενδυτών. Πώς κινήθηκαν ενδοσυνεδριακά οι τράπεζες.

Βρήκε... τοίχο στις 800 μονάδες το χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που εξελίχθηκε στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σημαντικής ανόδου στην Wall Street, των πρώτων συμπερασμάτων από την Σύνοδο της Βάρνας και με τις βοήθειες από τα, σημερινά, θετικά πρόσημα στην Ευρώπη.

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως το "κουδούνι" της λήξης τους βρήκε όχι μόνο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά και μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας, ένδειξη ότι οι λίγοι αγοραστές "ξέμειναν" από την πρωινή τους δυναμική, αφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ήταν μία συνεδρίαση που επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό όλους όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση και πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων, το Χ.Α. έχει ξεμείνει από καταλύτες που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους δείκτες προς τα υψηλά τρέχοντος έτους και έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Το "μενού" των τίτλων που προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στην γενικευμένη επιφυλακτικότητα, εμπεριέχει μετοχές που ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τελειώνουν στα "penny stocks", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Από την άλλη, αν δεν υπήρχαν και αυτές οι μετοχές, το ενδιαφέρον στο ταμπλώ του Χ.Α. θα είχε, σχεδόν, μηδενιστεί και αυτό θα ήταν ακόμα ένα χτύπημα στις ήδη χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές.

"Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επηρεαστεί από την αντίδραση της Wall Street, σε συνδυασμό με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της Συνόδου στη Βάρνα, ως προς τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας. Μια δεύτερη θετική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και συναλλακτική βελτίωση είναι επομένως πιθανά ενδεχόμενα" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η εβδομαδιαία συσχέτιση του Γενικού Δείκτη με τον S&P 500 από τις αρχές του χρόνου υπολογίζεται στο 0,83 (1=απόλυτη συσχέτιση) από περίπου 0,45 διαχρονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, δεν αποκλείεται να αντιδράσουμε θετικά ακολουθώντας τις ΗΠΑ σε μία πιθανή ανοδική κίνηση μέχρι τις 25000 μονάδες (Dow Jones). Η περιοχή των 820 μονάδων αποτελεί μια αντίστοιχη τεχνική αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις για τις οποίες θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι προ το παρόν", τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από την σημερινή αναφορά, ως συνήθως, από το Τραπεζικό ταμπλώ, τόσο ο κλαδικός του δείκτης, όσο και οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, υποχώρησαν εμφανώς από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+0,06%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,805 ευρώ (+1,75%), της Εθνικής (+1,16%) μέχρι τα 0,2654 ευρώ (+2,87%), της Eurobank (+0,26%) μέχρι τα 0,778 ευρώ (+2,37%) και της Πειραιώς (+1,01% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 2,868 ευρώ (+3,02%).

Για τους γρήγορους traders και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις τίτλοι παραμένουν "short", με το "stop" να εντοπίζεται για την Alpha Bank στα 1,87 ευρώ, για την Εθνική στα 0,276 ευρώ, για την Eurobank στα 0,82 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,65 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 814,56 μονάδες (+2,21%), αλλά στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 802,32 (+0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 800,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 801 - 802 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 818 - 829 μονάδες, όμως αν δεν υπάρξουν ειδήσεις που θα δώσουν τα απαιτούμενα "καύσιμα", το καλύτερο σενάριο εξαντλείται στην περιοχή των 850 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στη διενέργεια Πανευρωπαϊκού ελέγχου για το αν οι Τράπεζες έχουν κάνει ορθή χρήση του νέου λογιστικού προτύπου, για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, προσανατολίζονται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις ότι ένα υπολογίσιμο μέρος των προβλέψεων, που σχημάτισαν στο πλαίσιο της πρώτης εφαρμογής του 'IFRS 9' κάποιες Ιταλικές Τράπεζες, αφορούσαν σε συντελεσθείσες και όχι αναμενόμενες ζημιές. Σε αντίστοιχες ενέργειες μικρότερης όμως κλίμακας φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει κάποιες Ελληνικές, Κυπριακές και Ισπανικές τράπεζες".

Από εκεί και πέρα και ως απόλυτα αναμενόμενο, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ESM η εκταμίευση των 6,7 δισ. ευρώ. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο σημειώνει ότι "η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του 'μαξιλαριού' ρευστότητας. Η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε 5,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πληρωθεί αύριο Τετάρτη. Το 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μπορεί να διατεθεί μετά την 1η Μαΐου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η Χώρα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα προηγηθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου του ESM".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσπάθεια περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Διεθνών Αγορών, όμως τα βασικά ερωτήματα είναι η δυναμική των Τραπεζικών μετοχών και η συναλλακτική δραστηριότητα, με την καθαρή αξία των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένη σε, σχετικά, χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, η επερχόμενη λήξη του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια προσπάθεια "window dressing", οπότε "ασφαλέστερα" συμπεράσματα για τις διαθέσεις της Εγχώριας Αγοράς, θα προκύψουν από τις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, αν αυτό το επιτρέψει η "εορταστική ραστώνη".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, περισσότερο από εμφανής ήταν και σήμερα η παρουσία πωλητή στον ΑΔΜΗΕ (-2,38%), με τον τίτλο να συμπληρώνει τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, "εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, η απόφαση της ΡΑΕ για το Επιτρεπόμενο Έσοδο του ΑΔΜΗΕ, η οποία προσφέρει ορατότητα για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2018 - 2021".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, "το επιτρεπόμενο έσοδο για το 2018 διαμορφώνεται στα 233,959 εκατ., για το 2019 στα 252,427 εκατ., για το 2020 στα 281,018 εκατ. και για το 2021 στα 285,895 εκατ. Οι επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, που προγραμματίζει η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή και κατά συνέπεια σε αύξηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου, που αντισταθμίζει το μειωμένο WACC (Μεσοσταθμικό κόστους κεφαλαίου).

Ο τίτλος βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,944 ευρώ (κλείσιμο 12/3) η μετοχή. Πρώτη ζώνη στήριξης στα 1,87 - 1,80 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,96 ευρώ.

Συνεχίζει να αλλάζει πρόσημα, περίπου, κάθε δύο συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΤΕ (-1,05%), που συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 11,60 ευρώ (εδώ έχει κατέβει το ημερήσιο "stop short"), με ενδιάμεση αντίσταση στα 11,47 ευρώ. Ισχυροποιημένη η ζώνη στήριξης 11,00 - 10,90, η οποία αν διασπαστεί μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 10,50 ευρώ.

Σε φάση αναμονής δείχνει να βρίσκεται ο τίτλος του ΟΛΠ (+1,23%), που έχει υποχωρήσει σχετικά από το πρόσφατο υψηλό των 16,94 ευρώ (κλείσιμο 16/3). Το ημερήσιο "stop short" στα 16,98 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή δείχνει η στήριξη στα 16,06 - 16,00 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αίσθηση προκάλεσε μία εντολή αγοράς 9500 τεμ. στον Μαθιό (+10%), που ήταν και ο συνολικός ημερήσιος όγκος για τον τίτλο, με τον επόμενο αγοραστή να είναι στα 0,27 ευρώ (-10%), αλλά και η εντολή πώλησης 100000 τεμ. στην Fieratex (+7,57%) που έμεινε ανεκτέλεστη.

Προς νέα υψηλά 8ετιας η Profile (+3,08%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Quest (+2,22%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Yalco (+17,29%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,44%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Παπουτσάνης (+1,91%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Euromedica (+9,70%), ενώ η ΓΕΔ (+7,41%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι.

"Μία κατηγορία μόνος του" ο Τζιρακιάν (+19,59%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Πλ. Κρήτης (+3,85%) και Υγεία (+1,24%), από κοντά και η MIG (+2,97%), ενώ φήμες που πέτυχαν ο Κέκροπας (+3,12%) να "ρεφάρει" το χθεσινό -3,03%, μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται.

Επιμένουν να μην δείχνουν ουσιαστική βελτίωση, τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να δημιουργηθούν αποχρώσες ενδείξεις αναστροφής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 810 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και για ουσιαστικότερη βελτίωση υψηλότερα των 835 μονάδων. Σήμερα δοκιμάστηκε ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών (801 μονάδες), ενώ στα πλαίσια του "retest" δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση μέχρι τις 805 μονάδες, αν βοηθήσουν και οι Διεθνείς Αγορές. Ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 766 μονάδες και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 750 μονάδες, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,64%), μέχρι τις 2062 - 2084 μονάδες, δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσοι διατηρούν "short" θέσεις.

Για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 2157 και ακόμα καλύτερα των 2209 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Ο εν λόγω δείκτης άφησε πίσω του τις 2042 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και έχει σαν επόμενη αντίσταση τις 2084 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η 'νηοπομπή' των πτωτικών συνεδριάσεων που, αναπόφευκτα, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, διακόπηκε το τελευταίο διήμερο αναπτερώνοντας κάπως τη δυσμενή επενδυτική ψυχολογία, που παραμένει ως κυρίαρχο στοιχείο της Αγοράς" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εξελίξεων του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικότερα των κινήσεων στη Wall Street, που παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα εξαιτίας των χειρισμών του Προέδρου Trump στο ζήτημα της επιβολής δασμών. Διαφαίνεται λοιπόν ότι ακόμη και οι υπογεγραμμένες αποφάσεις, που αφορούν δασμούς επί προϊόντων Κινεζικής προέλευσης, είναι δυνατό να ανακληθούν στο βαθμό που η Κινεζική Πλευρά αποδεχθεί τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, με στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος που υφίστανται οι ΗΠΑ.

Ανοικτό επομένως το ενδεχόμενο κλιμάκωσης Εμπορικού πολέμου, με τη νευρικότητα στις Αγορές να αναμένεται να συνεχιστεί μέχρις ότου βελτιωθεί η ορατότητα.

Στο μεταξύ, τα Ελληνικά ζητήματα παρουσιάζουν στασιμότητα, προκαλώντας τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους να μιλούν για προοπτική ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτούμενων τον Ιούλιο αντί του Ιουνίου, καθώς οι διαδικασίες προώθησης των Αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα του Ενεργειακού κλάδου, καθυστερούν.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές περί ενισχυμένης εποπτείας του νέου Προέδρου του EWG Χ. Φάιλμπριφ, προκαλούν αμηχανία στην Κυβέρνηση που προσβλέπει σε έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή.

Το μήνυμα επομένως είναι ότι παραμένει το έλλειμμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, στοιχείο που αντιλαμβάνεται η Επενδυτική Κοινότητα διατηρώντας την επιφυλακτική στάση της, σε σχέση με τις τοποθετήσεις της σε Ελληνικούς τίτλους, μετοχές και ομόλογα.

Διατηρείται έτσι χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών βραχυπρόθεσμα, ενόψει μάλιστα και των αργιών του Πάσχα των Καθολικών που συνεπάγονται συναλλακτική υποχώρηση.

Από την άλλη πλευρά, η Σύνοδος της Βάρνας διαμόρφωσε κάποιες ελπίδες για ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση Ε.Ε. και Τουρκίας, παρά τη διατήρηση του αγεφύρωτου των διαφορών, διαμορφώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου περαιτέρω επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, εν μέσω ενός τέτοιου σκηνικού και με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται την εξαντλητική διαδικασία ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού του, στο πλαίσιο των "stress test" που είναι σε εξέλιξη, το "έξυπνο χρήμα" ανακαλύπτει επενδυτικές επιλογές με ποιοτικά χαρακτηριστικά και στρέφει τα "ραντάρ" σε αυτές.

Αυτό προκύπτει από το επιτυχές placement του 14% της Autohellas σε Ξένα funds, την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και σε άλλες εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους, είτε άλλες για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως εκείνες του κλάδου Υγείας κ.α.

Παράλληλα, ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μιας εταιρείας με εξαιρετικό ιστορικό, από πλευράς φερεγγυότητας και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες προοπτικές, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία με απόδοση της τάξης του 4%.

Στο διεθνές περιβάλλον όλα τα βλέμματα παραμένουν στις ΗΠΑ, σε σχέση με το ζήτημα της προοπτικής κλιμάκωσης ή όχι, των σεναρίων για Εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ η ομιλία του Τζ. Πάουελ επιβεβαίωσε την προοπτική κλιμακωτών αναπροσαρμογών για τα παρεμβατικά επιτόκια (μέχρι 3 για φέτος).

"Παράλληλα, η Ευρώπη υφίσταται τις παρενέργειες της κακοκαιρίας, που έχει συμβάλει στην υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στους πρώτους μήνες του 2018, από κοινού με το 'ακριβό' Ευρώ, προκαλώντας δυσμενή πορεία στους χρηματιστηριακούς δείκτες των Αγορών της που υστερούν σε σχέση με εκείνους της Wall Street. Με την τελευταία να επιβεβαιώνει την Παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+2,65%).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ, μεγαλύτερες στον Χρυσό, ενώ σε πλάγια κίνηση επιδίδεται το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, "ο ΟΠΕΚ εξετάζει μια μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας για τον έλεγχο της παραγωγής Αργού με τη Ρωσία και άλλες Χώρες. Εργαζόμαστε για να μετατοπιστούμε από τις ετήσιες συνεννοήσεις σε μια συμφωνία 10 ως 20 ετών. Υπάρχει μια συμφωνία στο γενικό περίγραμμα, αλλά όχι στις λεπτομέρειες", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι θέσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι απίθανο να προκαλέσουν Νομισματικό πόλεμο", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Ιταλική εφημερίδα "la Repubblica".

Η ίδια κάλεσε την επόμενη Κυβέρνηση της Ιταλίας να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη και να κατανοήσει πως τα έσοδα είναι εξίσου σημαντικά με τις δαπάνες.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη των 19 Μελών που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 112,6 μονάδες τον Μάρτιο, από τις αναθεωρημένες 114,2 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από το μέσο όρο προβλέψεων για 113,4 μονάδες, που έδειχνε δημοσκόπηση του Reuters.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν αμετάβλητη τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Το επιχειρηματικό κλίμα, επίσης, υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Μάρτιο, στο 1,34, από 1,48 τον Φεβρουάριο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ικανοποιητική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ. Ο δείκτης "S&P/Case-Shiller" κατέγραψε εποχικά προσαρμοσμένη αύξηση 0,5% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Ήταν ενισχυμένος 6,2% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σε μηνιαία βάση κινήθηκε ανοδικά 0,8%, ενώ σε ετήσια 6,4%.

Ο δείκτης που μετράει 20 Πόλεις έδειξε ότι οι τιμές ακινήτων είναι ανεβασμένες, με τις Δυτικές Πολιτείες να είναι "στα καλύτερά" τους: Σιάτλ, Λας Βέγκας και Σαν Φρανσίσκο είχαν διψήφια νούμερα στα κέρδη των τιμών. Μόνο μία Πόλη, η Ουάσιγκτον είχε αρνητική μηνιαία κίνηση.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν 0,7% μηνιαία άνοδο και 6,2% σε ετήσια βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την οριακή αύξηση των καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα, τη μείωση των καταθέσεων από τις Επιχειρήσεις και τη διατήρηση της αρνητικής ροής δανείων στην Ελλάδα και το Φεβρουάριο καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΤτΕ, "τον Φεβρουάριο του 2018, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1.202 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 7,7%, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 528 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.491 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018".

"H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα ζητήσει από το διοικητικό της συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση του 'mandate' για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά πέντε χρόνια, ως το 2025, για να βοηθήσει την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας", είπε ο πρόεδρος της EBRD Suma Chakrabarti σήμερα.

Η EBRD έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω 31 projects του Ιδιωτικού τομέα. Η Αθήνα είχε ζητήσει παράταση του "mandate" που λήγει στα τέλη του 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας "ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε." ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,70092543 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €14,3000.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 800,84 μονάδες (+1,37%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 794,81 (+0,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 794,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Ο τζίρος στα 57,6 εκατ., από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν και Lamda Development.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

-----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.848 συμβόλαια).

Στα 8.947 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.934 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.250, 1.204 για τον Απρίλιο, 46 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.043,75) κινήθηκε μεταξύ 2.041,75 και 2.069 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (110.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.406), Εθνική (13.513), MIG (3.603), Alpha Bank (2.585), Πειραιώς (1.949), ΔΕΗ (301), ΟΤΕ (515), Μυτιληναίο (537), Viohalco (194), Ελλάκτωρα (190), Ελ. Πετρέλαια (122), ΑΔΜΗΕ (386).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.099, Eurobank 45.838, Εθνική 150.406, Alpha Bank 17.094, Intralot 10.533, Ελλάκτωρα 10.411, Μυτιληναίο 10.297, Πειραιώς 14.740.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 100 στα 2,40 ευρώ και τα άλλα 50 στα 3,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                          Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.973.322 τεμ., (από 10.442.722 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 102.165.647 τεμ. (102.677.504), Πειραιώς 14.209.283 τεμ. (12.994.283), ΔΕΗ 3.117.023 τεμ. (3.117.023), Eurobank 39.914.635 τεμ. (39.914.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v