Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέτρηση αντοχών για τον Γενικό Δείκτη

Απώλειες στο ξεκίνημα για το ΧΑ, αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ζητούμενο η επίδειξη... ψυχραιμίας. Η εκτίναξη της μεταβλητότητας και το παράδειγμα του Brexit.

«Κεφάλι» Τραμπ έδιναν μέχρι τα... ξημερώματα τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ, μεγάλες πιέσεις ασκούνται ήδη στις αγορές, κραχ στα futures του S&P στη Wall Street και στην Ευρώπη η προσυνεδρίαση θυμίζει πρωινό Παρασκευής 24ης Ιουνίου, όταν επιβεβαιvόταν η έκβαση του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεχής η ενημέρωση από το Euro2day.gr, με τα στοιχεία να αναδεικνύουν τον Τραμπ 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τα futures των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απόλυτη short κλίση. Ενδεικτικά προς τις 10.070 μονάδες νωρίτερα το συμβόλαιο του DAX 30 στη Φρανκφούρτη, στα ύψη των 1.315 δολ./ουγγιά ο χρυσός, στα 45 δολ./βαρέλι «βουτά» το πετρέλαιο, στο 1,1220 η ισοτιμία EUR/USD, στα 102,49 η ισοτιμία USD/JPY, με τις αναταράξεις να είναι ακόμη στα πρώτα στάδια...

Με την επιβεβαίωση της επικράτησης Τραμπ, οι ευρωπαϊκές αγορές «άνοιξαν» με μεγάλο καθοδικό χάσμα.

Κι όμως οι πιο ψύχραιμοι και διορατικοί είχαν προειδοποιήσει, με τον Simon Nixon να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τις 4 Νοεμβρίου. Ο αρθρογράφος της WSJ στο άρθρο του της 4ης Νοεμβρίου είχε παραπέμψει στο απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, για να προειδοποιήσει για τον φόβο Χ 10 από μία έκπληξη του Τραμπ (*).

Οι ενδείξεις ήταν εμφανείς, αφήνοντας περιθώριο και για την ανατροπή, την έκπληξη ενός απρόσμενου (για τους πολλούς) αποτελέσματος.

«Σε κάθε περίπτωση, προοιωνίζεται ένας βραχυπρόθεσμος κύκλος αναταράξεων, με κατάληξη είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, κάτι που αποτυπώνεται στους περισσότερους δείκτες μεταβλητότητος. Ενδεικτικά ο αντιπροσωπευτικός VIX (CBOE) ενισχύθηκε 1,95% στις 22,51 (αλλά ο S&P Short Term οριακά χαμηλότερα στις 253,13), παραπέμποντας μεν στην προεξόφληση του επικρατέστερου σεναρίου αλλά με αρκετές επιφυλάξεις.

Αυτά αναφέρονταν -μεταξύ άλλων- από το Euro2day.gr το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου, για να έρθει η αντίδραση της Δευτέρας να δώσει την αίσθηση σε αρκετούς πως οι αγορές προεξοφλούν επικράτηση Κλίντον. Προεξόφληση που δεν είχε συνέχεια την Τρίτη, με αρκετούς -για καλό και για κακό- να μειώνουν ή και να κλείνουν θέσεις.

Σημαντικές απώλειες από τις πρώτες πρωινές ώρες στις ασιατικές αγορές, με «βουτιά» 6% ο Νikkei στο Τόκιο και η εικόνα για τη συνεδρίαση που ξεκινά στην Ευρώπη είναι ανάλογη.

Για την εικόνα των αγορών σήμερα 9 Νοεμβρίου έχει προϊδεάσει το Bloomberg, παρουσιάζοντας τα δύο ενδεχόμενα: νίκη Τραμπ - νίκη Κλίντον, με τις πρώτες αναταράξεις να καταγράφονται ήδη στις αγορές νομισμάτων, μετοχών, ομολόγων, πυροδοτώντας ευρύτατα «κύματα» πωλήσεων από short παίκτες.

Το Stratfor αναφέρεται στα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ παρομοιάζοντάς την με «ναρκοπέδιο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ολόκληρο τον κόσμο, συνακόλουθα τις αγορές.

Αυτό σε μία περίοδο που και η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, ενώ μία σειρά προκλήσεων/κινδύνων ακολουθούν, με ενδεικτικό το δημοψήφισμα στην Ιταλία, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κι αν στην περίπτωση του Brexit τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χρειάστηκαν κάποιες συνεδριάσεις (μίας - δύο εβδομάδων) για να επανέλθουν προς τα επίπεδα της 23ης Ιουνίου, στην περίπτωση των ΗΠΑ μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσουν short και long παίκτες, καθώς η μεταβλητότητα εκτινάσσεται -πλέον- στα ύψη -να δούμε για πόσο.

Τι μέλλει γενέσθαι σε Ευρώπη και Χ.Α. -όχι σήμερα που είναι προδιαγεγραμμένο- αλλά σε δεύτερο χρόνο, όταν οι αγορές αναγκαστικά θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, τι ανατροπές μπορεί να επέλθουν στις ισορροπίες και πού ενδεχομένως θα οδηγήσουν και για την «ελληνική υπόθεση» θα τα παρακολουθήσουμε συνεδρίαση προς συνεδρίαση.

Να θυμίσω μόνο πως στην περίπτωση του Brexit, για το αγγλικό χρηματιστήριο χρειάστηκαν μόλις 6-7 συνεδριάσεις για να επανέλθει ο FTSE 100 την 1η Ιουλίου πάνω από τα επίπεδα της 23ης Ιουνίου.

Αναμφίβολα οι ΗΠΑ δεν είναι Ηνωμένο Βασίλειο και η Wall Street δεν είναι City, με τους διορατικούς αρθρογράφους, αναλυτές και traders να προεξοφλούν πολλαπλασιαστικές συνέπειες από την ανατροπή που πραγματοποιείται στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

(*) Στο σχόλιό μας της Κυριακής: «Διαβολοβδομάδα» στο Χρηματιστήριο είχαμε αναφερθεί εκτεταμένα στην αιρετική υπενθύμιση του Simon Nixon, με αφορμή το «πάθημα του Brexit». Ενα άρθρο που κατά την εκτίμησή μου θα πρέπει να (ξανα)διαβαστεί πιο ψύχραιμα τώρα...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v