Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 580 μονάδες συντηρείται με μικρό τζίρο ο Γενικός Δείκτης, εν αναμονή του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. Ανοδικά οι μετοχές των τραπεζών. Ξεχωρίζουν Folli και Τιτάνας. Πτώση για Grivalia.

Σε αναμονή οι αγορές από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, την ώρα που τα futures του S&P στη Wall Street παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα από τις 2.125 μονάδες.

Σταθεροποιητικά με ήπιες απώλειες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις μετά το χθεσινό μίνι ράλι προεξόφλησης.

Ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης για τον DAX μεταξύ του ενδοσυνεδριακά χαμηλού της Παρασκευής -στις 10.212 μονάδες- και του μέχρι τώρα υψηλού συνεδρίασης -στις 10.480 μονάδες. Πρακτικά μέγιστη απόδοση 268 μονάδων σε διάστημα δύο ημερών.

Καλύτερη η εικόνα στο ΧΑ, που χθες υποαπέδωσε έναντι των άλλων χρηματιστηρίων, σε μία χαμηλών συναλλαγών προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 580-585 μονάδων.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο -όπου πραγματοποιείται το σχεδόν 55% του συνολικού τζίρου-, το ΧΑ κινείται στις γνωστές περιοχές (υψηλότερα των 580 μον.), με τη συνέχεια να κρίνεται από τη Wall Street.

Προσεκτικοί οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, όπως φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, αναλαμβάνουν μικρό ρίσκο περιορίζοντας τις όποιες κινήσεις τους σε μία ολιγομελή ομάδα 15 μετοχών, με ενδεικτικό το ότι για 4 μετοχές ο τζίρος έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ (Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ) και άλλες 11 με αξία συναλλαγών πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group, Coca Cola, MIG, Viohalco, Κύπρου εστιάζεται επίσης το ενδιαφέρον των traders ενώ συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει σήμερα και στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΚΟΡΡΕ.

Σε μία... χαμηλών τόνων συνεδρίαση, με εύλογη τη στάση αναμονής της πλειονότητας των παικτών, ζητούμενη είναι η συντήρηση δυνάμεων σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 570-575 μονάδες, σε μία περίοδο που οι περισσότερες κινήσεις αφορούν σε επιλεκτικό stock picking.

Κινητικότητα σε μετοχές εταιρειών που αυτές τις ημέρες ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τις μετοχές των ΟΤΕ, Ελληνικών Πετρελαίων και Αεροπορίας Αιγαίου υψηλά στη σχετική κατάταξη.
Μεθαύριο Πέμπτη είναι η ημέρα του ΟΤΕ (πριν τη συνεδρίαση) και των ΕΛΠΕ, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η ΑΡΑΙΓ.

Στα 8-8,08 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 4,08-4,14 ευρώ των ΕΛΠΕ και στα 6,05-6,22 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου.

Νέα σημαντική μείωση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, καθώς υποχωρεί 1,76% στις 733 μονάδες βάσης, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών του Νοεμβρίου 2015. Αποκλιμάκωση ενδεικτική των συγκρατημένων προσδοκιών, που καλλιεργούνται όσον αφορά στις εξελίξεις από το μέτωπο του χρέους.

Λίγο πριν τις 14:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 17,2 εκατ. μετοχών -τα 6,1 εκατ. στην Εθνική-, συνολικής αξίας 11,5 εκατ. ευρώ -τα 3,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v