Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν σημαντικές στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με τους βασικούς δείκτες να χάνουν κρίσιμα επίπεδα στήριξης. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ανέκαμψε η ΔΕΗ, ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις για Jumbo, Ελλάκτωρ. Τα αρνητικά σήματα για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, προς τη χειρότερη εβδομάδα μετά την επικράτηση του "Brexit" στο Βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου οδεύουν οι Διεθνείς Αγορές, με την προσοχή τους στραμμένη στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Χθες το βράδυ στην Wall Street, παρέτεινε το πτωτικό σερί - ρεκόρ ο S&P 500 που βρέθηκε, για 8η διαδοχική συνεδρίαση, με αρνητικό πρόσημο, απομακρυνόμενος από την σημαντική στήριξη των 2119 μονάδων, "συνοδευόμενος" από τον Nasdaq και καταγράφοντας τη μακροβιότερη παραμονή σε αρνητικό έδαφος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008. Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Dow Jones, μεγαλώνοντας την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 18.000 μονάδων.

Έκτη συνεχόμενη μέρα απωλειών, σήμερα, για το US Oil, σε υψηλά μήνα ο Χρυσός, σε χαμηλά τριών μηνών το δολάριο.

Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι Χρηματοοικονομικές εταιρείες δείχνουν να ασφυκτιούν από τα αρνητικά επιτόκια και από το "βουνό" ομολόγων με αρνητική απόδοση, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ακουμπά στα $10,5 τρισ. (μέσα στο 2016 είχαν φθάσει και τα $12 τρισ.). Σύμφωνα με την τελευταία λίστα, πρώτη σε ομόλογα αρνητικής απόδοσης ερχόταν η Ιαπωνία, με $6,9 τρισ.

Μέσα σε αυτό το "ευαίσθητο" διεθνές περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, οι περισσότερες με τα ίδια χαρακτηριστικά, όμως στις δύο τελευταίες οι πωλητές κράτησαν τις "εκπλήξεις" προς το τέλος και τις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα χαμηλά ημέρας και επιβεβαιώνοντας ότι διατηρούν τα "ηνία" της Αγοράς.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σίγουρα με το παραπάνω διεθνές περιβάλλον, η εγχώρια Αγορά θα μπορούσε να πάει πολύ χειρότερα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το Χ.Α. έχει υστερήσει σημαντικότατα, στην κίνηση - αντίδραση που κατέγραψαν οι Διεθνείς Αγορές, μετά το πρώτο "σοκ" του "Brexit".

Στα παραπάνω, ασφαλώς και υπάρχει αντίλογος, αλλά και επιχειρήματα, από όσους "βλέπουν" την Αγορά ακόμα χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τους "οπαδούς" της απαισιόδοξης σχολής σκέψης, το Χ.Α. μπορεί να υποχωρεί με σχετική "αξιοπρέπεια", πιθανόν και λόγω του συνεχιζόμενου "rotation" στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, όμως από την άλλη, δεν έχει πάψει να δίνει αρνητικά σήματα σε όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση.

Έτσι, ο Τραπεζικός δείκτης (-1,43%) δείχνει να χάνει την μία μετά την άλλη, τις θεωρούμενες ισχυρές στηρίξεις, με την εικόνα να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σήμερα χάθηκε και το προτελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών, στις 628 μονάδες και ακολουθεί η "περιβόητη" στήριξη των 613 μονάδων, με το "sell off" να "καραδοκεί" από εκεί και χαμηλότερα, το οποίο θα πάρει "καύσιμα" από την επιστροφή των "margin calls". Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Eurobank (-0,78%) διακίνησε τον μικρότερο όγκο συναλλαγών, από τότε που μπήκαν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές που προήλθαν από την τελευταία Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με σημερινό report της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για την βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, απαιτείται η διαδοχική υπέρβαση της αντίστασης στις 654 μονάδες και κυρίως εκείνης των 665 - 66ο μονάδων. Για την ραγδαία επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 613 μονάδων (!)

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,24%) έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την στήριξη των 1524 μονάδων, που ήταν και το ημερήσιο "stop" σε κλείσιμο, φέρνοντας " ανισορροπία" στην Αγορά και την αμέσως επόμενη στις 1519 μονάδες, καθώς δείχνει να κινείται ταχύτερα προς "νότια" από ότι ο Γενικός Δείκτης, ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι η μικτή εικόνα που δίνουν επιμέρους μετοχές. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1510 μονάδες, οριακά ψηλότερα των οποίων τερμάτισε σήμερα την συνεδρίαση ο εν λόγω δείκτης. Οι 1544 - 1546 και 1556 - 1559 μονάδες κοντινές αντιστάσεις, με κύρια τις 1568 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, με κίνηση "τσούκου - τσούκου ball", άφησε πίσω του τις 593 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) που υπερφαλάγγισε σχετικά πρόσφατα, αλλά και τις 580 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), 578 και 576 (ημερήσιο "stop" στο "long"). Απομένουν οι 567 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), πριν την απόλυτη επιδείνωση της τεχνικής του εικόνας.

Στα αρνητικά της ημέρας, πως για μία ακόμα συνεδρίαση αξιοπρόσεκτος αριθμός τίτλων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ούτε καν επιχείρησαν να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο (ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), παρά το γεγονός ότι οι πωλητές σε καμία στιγμή δεν είχαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, αλλά και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με τις "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, "η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής και θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", εκτιμά σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. "Αν και η Ελληνική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016 και το 2017 θα αναπτυχθεί με 2%", προβλέπει η EBRD. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Τράπεζα προέβλεπε ότι η Ελληνική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος και ότι θα αναπτυχθεί με 2,4% την επόμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "διακριτική μεν, αλλά ουσιαστική δείχνει η παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΤΧΣ, Κυβέρνηση κ.λ.π.) ότι το σενάριο σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης στον όμιλο της Εθνικής θα κάνει 'ζημιά' στην ευστάθεια του Τραπεζικού Συστήματος, γεγονός που είναι απευκταίο στη δεδομένη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι Τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά σοβαρών προκλήσεων, με αιχμή την αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων".

"Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου", σύμφωνα με Κοινοτικό Αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο Αξιωματούχος σε δηλώσεις του πριν από το Eurogoup της Δευτέρας επεσήμανε ότι: "υπάρχει ακόμα ένα Εurogroup, προγραμματισμένο για τις 5 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνία για το χρέος και να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα πρέπει να έρθουν και να συμπληρώσουν το παζλ ταυτόχρονα, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε". Σημείωσε δε, ότι θα είναι δύσκολο να οριστεί νέο Εurogroup πριν από το τέλος του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, δύο τίτλοι διακρίθηκαν λόγω "ειδικών συνθηκών" και άλλοι δύο λόγω σχετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ή προσδοκιών λόγω του επικείμενου Κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Στην δεύτερη περίπτωση ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,42%), που ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά σήμερα δεν είχε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας (+3,91%).

Με κέρδη 1,32% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Μέτκα, που "αρέσκεται" σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τα ημερήσια κλεισίματα. Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,37 ευρώ, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ισχυρή ζώνη 7,80 - 7,85 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+3,85%), έστω και υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 5,50 ευρώ (+5,77%). "Καύσιμα" ανόδου από την είδηση σύμφωνα με την οποία "μετά από έγγραφο αίτημα των μετόχων πλειοψηφίας, 'Ελληνικό Δημόσιο' και 'Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου', το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πρόκειται να συνεδριάσει την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, για να αποφασίσει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, την 1η Δεκεμβρίου 2016, με θέμα τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι "αναγκαστικές" ρευστοποιήσεις Θεσμικών, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη FTSE25.

Από την πλευρά των "κόκκινων", από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-3,21% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,36 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,3240 ανά μετοχή).

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-3,45%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Χάθηκε η στήριξη των 1,16 ευρώ και αν χαθεί και η επόμενη στα 1,09 ευρώ, η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

To διάγραμμα του Ελλάκτωρα από την αρχή του έτους

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,51%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 5,42%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,10% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,98%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Για πρώτη φορά μετά από 32 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης σχηματίζει καθοδικά candlesticks, εξ ολοκλήρου κάτω από τη βραχυχρόνια γραμμή τάσης 'Q' (584) του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ διαγραμματικά αρνητική είναι και η καθοδική τμήση του ψυχολογικού 'μαξιλαριού' των 'Buyers' μεταξύ των 590 με 585 μονάδων" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοδικού momentum, είναι η εκ νέου ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη. με τον κατάλληλο τζίρο συναλλαγών. άνω των 588 μονάδων. Κίνηση η οποία εάν πληρωθεί, θα επανατοποθετήσει τον Δείκτη στις "ράγες" για την αντίσταση των 610 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που αποτυπωθεί ανοδική αδυναμία στην περιοχή που εκτείνεται χαμηλότερα των 590 με 587 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε την απαρχή μιας πτωτικής κίνησης που μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 560 με 555 μονάδων.

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ζώνη που ήθελε προσοχή ήταν οι 1528 με 1524 μονάδες, καθώς από εκεί διερχόταν η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού.

Ισχυρή διακράτηση της εν λόγω ζώνης θα έσπρωχνε πάλι το δείκτη προς επανεκτίμηση της αντίστασης των 1592 μονάδων.

"Αντιθέτως και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η καθοδική λύση του καναλιού που σημειώθηκε σήμερα, δίνει πτωτική κίνηση προς την περιοχή των 1475 μονάδων, περίπου.

-Πέτρος Στεριώτης

"Το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί από το 2008 για τους Αμερικάνικους δείκτες, ενόψει των Προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, δεν θα μπορούσε να αφήσει 'ασυγκίνητες' τις Ευρωπαϊκές Αγορές και το Χ.Α." επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η διολίσθηση της τιμής του Πετρελαίου σε χαμηλό ενός μήνα, το ενδεχόμενο αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed το Δεκέμβριο και η αύξηση της  μεταβλητότητας των μετοχικών τιμών, λόγω ανακοίνωσης σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων, περιορίζουν τα "ανοίγματα" των διεθνών επενδυτών.

Σε ότι αφορά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη του X.A., αυτός παραμένει στο πλαγιοανοδικό "κανάλι" των 4 τελευταίων μηνών, σταθερά πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης η οποία πλέον περνά από τις 568
μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται και απλός ΚΜΟ 100 ημερών.

Σε μακροχρόνιο γράφημα, ο τεχνικός αυτός σχηματισμός, σε συνδυασμό με την εικόνα του τζίρου, παραπέμπει σε "καθοδική σημαία" (bearish flag) και οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση
διάσπασης των 568 μονάδων και με αμέσως επόμενα "stop" τις 560 και τις 547 μονάδες.

Το ανοδικό σενάριο θα αποκτήσει και πάλι τον πρώτο λόγο, στην επαναπροσέγγιση του υψηλού 4 μηνών στις 599 μονάδες, με πρώτο "κλειδί" τις 588.

Από θεμελιώδη άποψη, οι γενικά δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, η συνέχιση των "capital controls", η δυσκολία επιστροφής καταθέσεων στο Τραπεζικό Σύστημα και η μη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, συνεχίζουν να "βαρύνουν" τις εγχώριες αποτιμήσεις.

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν τη δυνατότητά τους να διαχειριστούν τα NPLs, ενώ παράλληλα ελπίζουν σε βελτίωση της ποιότητας των λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων, τη στιγμή που Πανευρωπαϊκά ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί "contrarian" τοποθέτηση που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι διορθωτικές τάσεις που επικράτησαν στις Ξένες Αγορές δεν άφησαν ανεπηρέαστο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Οδηγός στην διόρθωση ήταν η Αμερική, καθώς το κλείσιμο της ψαλίδας της απόστασης των δύο υποψήφιων για την Προεδρία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αύξησε το βαθμό αβεβαιότητας μειώνοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Δεδομένης της υποχώρησης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, η ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, θα χαρακτηριστεί από έντονη διακύμανση αναλόγως του αποτελέσματος. Τα στατιστικά ενισχύουν αυτή την εκτίμηση καθώς ο δείκτης S&P έχει να "δει" οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (εφόσον και η συνεδρίαση της Παρασκευής κλείσει πτωτικά θα είναι η ένατη) από τον Οκτώβριο του 2008.

Από την άλλη πλευρά η περίοδος των αποτελεσμάτων στην Αμερική μέχρι στιγμής δείχνει να εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Με το 75% των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου να έχει δημοσιευθεί το 76% των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει "νικήσει" τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα ποσοστά των μεσαίων και μικρών εταιρειών κινούνται στο 71% και 66% αντίστοιχα δικαιολογώντας το πρόσφατο ράλι τιμών που προηγήθηκε της διόρθωσης.

Στο εσωτερικό τα λίγα νέα που αφορούσαν τις εισηγμένες δεν πέρασαν απαρατήρητα. Για τον ΟΠΑΠ φαίνεται να λύνεται ο γρίφος των VLT’s και να ξεκινάει άμεσα η ανάπτυξη των νέων παιχνιδιών, η ΔΕΗ προχωράει στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και τέλος η Αίγυπτος φαίνεται να ανέστειλε τα όποια θετικά ακούσματα θα είχαν στην μετοχή τα βελτιωμένα κέρδη της Τιτάν.

Στα σημεία προσοχής που μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες εξελίξεων επισημαίνεται η υποχώρηση της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων κάτω από τα επίπεδα του 8%, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, η Ελληνική Αγορά φαίνεται πολύ πιο πρόθυμη να ακολουθήσει την τάση των Ξένων Χρηματιστηρίων, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις αναγνώσεις των αποτελεσμάτων, ή των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μετριοπαθώς, χωρίς όμως να αλλάξει ιδιαίτερα το διάγραμμα συσσώρευσης που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο και μετά. Η σφιχτή κίνηση των κινητών μέσων είχε σαν αποτέλεσμα την καθοδική διάσπαση της χρονοσειράς των 30 ημερών καθώς και του MACD, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί προάγγελο κάποιας ισχυρής πτωτικής κίνησης.

Το φαινόμενο των διαδοχικών αναιρέσεων είναι πολύ συχνό, λόγω του πολύ μικρού εύρους της κίνησης σε μονάδες από τον Αύγουστο και μετά, καθιστώντας επισφαλές το σήμα πώλησης. Ισχυρότερες θα είναι οι ενδείξεις αντιστροφής μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση των 540 μονάδων, όπου πλέον η τεχνική εικόνα θα έχει βαρύνει αισθητά υπέρ της αλλαγής των τεχνικών δεδομένων, με την υιοθέτηση ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Προς το παρόν η συσσώρευση είναι κυρίαρχη σαν εικόνα και σαν σενάριο, τηρουμένων των πολύ αναιμικών τζίρων που παρατηρούνται στην Αγορά.

Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με το τακτικό Eurogroup το οποίο θα διεξαχθεί την Δευτέρα 7/11, ενώ την ερχόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι Αμερικανικές εκλογές με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη.

"Τα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου θα αρχίσουν να πυκνώνουν την παρουσία τους στην ειδησεογραφία από την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου ανακοινώνουν ο ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα της Αγοράς) και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την επόμενη ημέρα ανακοινώνουν οι Grivalia Properties και Aegean Airlines" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτοι κυρίαρχοι οι πωλητές, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο ερχόμενος από την χθεσινή αργία Nikkei, σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (-1,34%) και λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του γιεν.

Ακόμα μία συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες στην Wall Street, προσπαθώντας να αντιδράσουν στην "νηοπομπή" των πτωτικών συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί.

Δείχνει να χάνει και τα $44 το US Oil, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Fitch τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "Α-" της Deutsche Βank στον προθάλαμο για πιθανή υποβάθμιση. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι προκλήσεις από το αδύναμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά στην Ευρώπη, θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες της Τράπεζας να δημιουργήσει έσοδα και να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά τη διάρκεια του 2017. Η Fitch θα αποφασίσει για την αξιολόγηση της Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2017.

Σε ζημιές επέστρεψε η Commerzbank στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων για την εκτεταμένη αναδιοργάνωση. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 288 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, έναντι των κερδών 230 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων για ζημιές 551 εκατ. ευρώ.

Ενισχύθηκε τον Οκτώβριο η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 53,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας ωστόσο την προκαταρκτική μέτρηση της Markit στις 53,7 μονάδες.

Αύξηση 0,1% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές Παραγωγού στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Τα στοιχεία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Στην Ε.Ε. των 28 οι τιμές αυξήθηκαν 0,2%.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊγερ, προειδοποίησε την Βρετανία να μην καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το "Brexit" λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό Ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο. Ο κ. Τζόνσον τόνισε από την πλευρά του πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν πρέπει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για το "Brexit". O ίδιος υπογράμμισε ότι από το "Brexit" θα βγουν κερδισμένοι και η Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι.

"Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποτονική Ιταλική Οικονομία θα επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες του έτους", ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ISTAT. Στο μηνιαίο της οικονομικό σημείωμα, η ISTAT δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για την περίοδο από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο, αλλά σημειώνει πως οι δείκτες δεν παρουσιάζουν καμιά προοπτική επιτάχυνσης τους τελευταίους μήνες του έτους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, στην Οικονομία προστέθηκαν 161.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, αλλά ο αριθμός δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της Wall Street για 173.000. Ωστόσο, η ανάπτυξη του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 191.000 θέσεις, από την αρχική ανάγνωση των 156.000.

Οι αποδοχές ανά ώρα ενισχύθηκαν κατά 2,8% το Οκτώβριο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, έναντι ετήσιας ανόδου 2,7% που εμφάνισαν το Σεπτέμβριο και 2,6% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, σημερινά στοιχεία κατέδειξαν πως το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε 4,9% τον Οκτώβριο.

Το εμπορικό έλλειμμα των υποχώρησε κατά 10% τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας χαμηλά 19 μηνών. Συρρικνώθηκε σε $36,4 δισ. από το αναθεωρημένο ποσό των $40,5 δισ. τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα $36,9 δισ. για τον Σεπτέμβριο.

"Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να φέρει πτώση μέχρι και 5% για τον S&P 500", σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, οι οποίοι προειδοποιούν ακόμη και για επιβράδυνση, ή και ύφεση, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Φεβρουαρίου 2017.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά για να δώσει άμεση αντίδραση μέχρι τις 578,63 μονάδες (+0,07%). Μετά τις 10.59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 574,86 μονάδες (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 573,92 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων προσγειώθηκε στα 26,2 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ). ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα οι τΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Viohalco, Lamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανοδική αντίδραση στον Σαράντη (+2,99%) που ερχόταν από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι, συνεχίζουν οι αγοραστές στην Unibios (+3,42%), επέστρεψαν οι αγοραστές στα Ελ. Καλώδια (+2,56%), προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Ιντρακόμ (+3,26%) μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, ενώ στην Μινέρβα (+8,89%) και στα 0,049 ευρώ, άλλαξαν χέρια 80000 τεμ., που ήταν και η μοναδική συναλλαγή (!)

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

---XΠΑ

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αισθητή μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.663 συμβόλαια).

Στα 6.601 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 585, 553 για τον Νοέμβριο και 32 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.515,25) κινήθηκε μεταξύ 1.512,25 και 1.526,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.085), Eurobank (4.194), Πειραιώς (4.771), Εθνική (15.553), MIG (335), ΟΤΕ (293), ΔΕΗ (656), ΟΠΑΠ (207).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.935.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v