Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στις 580 μονάδες

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο, αντλώντας στήριξη (κυρίως) από Coca Cola, Eθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΛΠ. Πτωτικές τάσεις για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Με τη συνδρομή της Coca Cola το Χ.Α. διατηρείται στις 580 μονάδες. Στα υψηλά ημέρας των 19,96 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή, με τους αγοραστές να αποτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του ομίλου και να ενισχύουν τις θέσεις τους από τα 19,71 ευρώ.

Στην προσπάθεια συνδράμουν και οι αγοραστές, που συνεχίζουν υψηλότερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ σημαντική βοήθεια δίνεται από τον ΟΤΕ και την Εθνική.

Σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου, οι κινήσεις των traders επηρεάζονται από τη γενικότερη εικόνα των ξένων αγορών αλλά και από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Οριακά υψηλότερα στη Φρανκφούρτη ο DAX, στις 10.385 μονάδες, σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P στη Wall Street, με αφορμή και τις νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Στις 2.096 μονάδες ο δείκτης, κατά 0,18% υψηλότερα, παρά την 7ήμερη διόρθωσή του παραμένει κοντά στην περιοχή των 2.100 μονάδων.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χ.Α. πωλητές - αγοραστές έχουν σχετικά εύκολο έργο, στο να «συμφωνήσουν» σε... λογικές τιμές, χωρίς να ακυρώνεται -μέχρι τώρα- η τάση της αγοράς, με τον FTSE 25 να κυμαίνεται πέριξ των 1.535 μονάδων και με τον τραπεζικό κλάδο να έχει «γυρίσει» ανοδικά κατά 0,27% προς τις 635 μονάδες.

Με τη μετοχή της Εθνικής λίγο πάνω, στο 0,181 ευρώ, την Alpha Bank σταθερή στο 1,49 ευρώ, την Πειραιώς να αντιδρά στο 0,143 ευρώ και τη Eurobank στο 0,509 ευρώ, ο ΔΤΡ περνά σε θετικό πρόσημο. Με το 23% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και με το 43% στον κλάδο ταξιδιών-αναψυχής, ενώ ακολουθούν τηλεπικοινωνίες και πετρέλαιο-αέριο.

Αναλυτικότερα ο μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται και σήμερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ (*), σε συνέχεια της χθεσινής θεαματικής αύξησης της συναλλακτικότητας, καθώς το σχεδόν 1/2 του συνολικού έχει γίνει στον Οργανισμό. Στον τζίρο συμπεριλαμβάνονται και 4,2 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει με τη μορφή πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων.

Κινητικότητα και στον ΟΤΕ, καθώς όπως σημειώνεται στον ΧΑΜαιλέοντα, σήμερα-αύριο αναμένεται να περάσει το πακέτο του 5% του Οργανισμού, εξέλιξη που δρομολογεί την απαρχή των διαπραγματεύσεων με την Deutsche Telekom. Οπως σημειωνόταν χθες (Εκηβόλος), η μεταβίβαση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα γίνει 15% πάνω από τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου 20ημέρου.

Στα υψηλά ημέρας, με τους αγοραστές να πιάνουν και τα 20 ευρώ (λίγο μετά τις 14:10) στη μετοχή της Coca Cola, οι απώλειες για τον Γ.Δ. περιορίζονται στο 0,17%, ενώ ο 25άρης ενισχύεται κατά 0,25%.

Σε οκτώ μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές: Grivalia, Coca Cola, Eurobank, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς, ενώ σταθερές παραμένουν Alpha Bank και ΕΧΑΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση λιγοστές οι εξαιρέσεις, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο σε Σαράντη και Κορρέ -για ακόμη μία συνεδρίαση- ενώ σταθερές είναι οι MLS και Πλαίσιο.

Μετά τις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 17,2 εκατ. μετοχές -τα σχεδόν 5,8 εκατ. στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 17,3 εκατ. ευρώ -τα 7,2 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v