Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες αυτονόμησης στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για το ΧΑ. Με τις διεθνείς αγορές να πιέζονται ενόψει αμερικανικών εκλογών, έχει τα περιθώρια να κρατήσει διαφορετική στάση. Ποιες μετοχές «βλέπουν» υψηλότερα. Τι δείχνει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Εβδομη σερί πτώση στη Wall Street, κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά στο ΧΑ ένας ΟΠΑΠ εναντίον όλων συνέβαλε στο να περιοριστούν οι απώλειες στο 0,15% για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 581,56 μονάδες.

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο, σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, η Fed "κλείνει το μάτι" για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, συμπλήρωνε ο Αλέξανδρος Μανωλάτος.

Προφανές πως πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, με τη Wall Street να διορθώνει για κάθε ενδεχόμενο, με τη στάση (και) της Fed να εξαρτάται από την έκβαση της εκλογικής "μάχης" στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το ασταθές (και) χρηματιστηριακά περιβάλλον, το ΧΑ είναι το... τελευταίο χρηματιστήριο της περιοχής που θα μπορούσε να αυτονομηθεί ή να κινηθεί διαφορετικά, από τη στιγμή που στα πανίσχυρα της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης κ.α. οι traders αναδιπλώνονται κλίνοντας χαμηλότερα.

Εκτός αυτών στο ΧΑ η τάση διαμορφώνεται και από τις εσωτερικές εξελίξεις (που δεν είναι δα και οι καλύτερες...). Ωστόσο παραμένοντας ένα "ρηχό" χρηματιστήριο με σημαντικότατη τη συμμετοχή ξένων (και... ξένων), κυρίως δε αμερικανικών κεφαλαίων, έχει τα περιθώρια να διαμορφώνεται όπως στη χθεσινή συνεδρίαση.

Επρεπε βέβαια να υπάρξουν τα νεότερα για τον ΟΠΑΠ -από το μέτωπο των VLTs- για να ενεργοποιηθούν σημαντικές δυνάμεις αγοραστών, να πραγματοποιηθούν συναλλαγές 34,4 εκατ. μετοχών, αξίας 55,5 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν ο μισός τζίρος σε μία μετοχή, του ΟΠΑΠ, καταδεικνύοντας πως όταν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι κινητοποιούνται και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια αλλά και επενδυτικά, πως όταν προκύπτει κάτι άξιο λόγου και με προοπτική, η αγορά κινείται. Η χθεσινή παράσταση του ΟΠΑΠ ήταν ενδεικτική του ανενεργού ενδιαφέροντος και κεφαλαίων που υπάρχουν εκτός αγοράς και της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσουν εάν και εφόσον υπάρξουν λόγοι και δοθούν οι κατάλληλες αφορμές.

Δύο και η σημερινή συνεδριάσεις μένουν μέχρι την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και το πιθανότατο είναι πως το κλίμα στις ξένες αγορές δεν θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο, ώστε να αντιδράσουν έντονα ανοδικά οι δείκτες.

Σύμφωνα με την εικόνα των συμβολαίων (σε Wall Street, πετρέλαιο, χρυσό), η Wall Street θα υποχωρεί μέχρι τις σημαντικές στηρίξεις των δεικτών (όπως και των δύο προϊόντων) αλλά χωρίς να ακυρώνεται η τάση. Ενδεικτικά για τον S&P το 7άρι πτωτικό σερί μπορεί να είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2011, ωστόσο ο δείκτης παραμένει κοντά στις 2.100 μονάδες, σε μία διολίσθηση με πολλά χαρακτηριστικά ελεγχόμενης και επιβεβλημένης προσαρμογής της αγοράς χαμηλότερα, σε μία συγκυρία που η μία μετά την άλλη οι εταιρείες ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους.

Με αυτή την εικόνα στη Wall Street διευκολύνεται η προσπάθεια όσων στο ΧΑ επιχειρούν να ελέγξουν την υποχώρηση των μετοχών, να μη χαθούν... αμαχητί οι 580/570 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Σε αυτή την κατάσταση η αγορά, μπορεί να προκύψουν λ.χ. η χθεσινή θεαματική κίνηση στον ΟΠΑΠ, να συνεχιστεί το stock picking σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης (αλλά όχι μόνον) κατηγορίας.

Συνεδρίαση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου της Coca Cola η σημερινή, αποκοπής μερίσματος της Jumbo αύριο. Με τον όμιλο να ανακοινώνει τα μεγέθη του και την αγορά να τα αποτιμά ενδοσυνεδριακά, την ώρα που η μετοχή έχει οπισθοχωρήσει από τα τελευταία υψηλά της. Αυξάνει στο 0,36 ευρώ (καθαρό 0,3240) από το 0,27 ευρώ το μέρισμα η Jumbo, θα αποκοπεί αύριο, θα πληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη (μέσω της Eurobank).

Δεικτοβαρείς μετοχές Coca Cola και Jumbo (όπως και ο ΟΠΑΠ), με συμμετοχή στη στάθμιση του ΓΔ κατά 12,09% και 5,87% αντίστοιχα (στο 6,43% του ΟΠΑΠ), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σήμερα-αύριο. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα και του ΤΙΤΑΝα, επίσης μετοχής με αυξημένο "βάρος".

Ομως το ενθαρρυντικό είναι πως στο περιθώριο της μεγάλης κατηγορίας μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών από τη μεσαία και χαμηλότερη αναδεικνύονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, δίνοντας με την "αφύπνισή" τους έναν τόνο, που τόσο χρειάζεται η χρηματιστηριακή κοινότητα, οι επαγγελματίες, τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα αλλά και οι επιχειρηματίες/βασικοί μέτοχοι που (υπο)στηρίζουν τις εταιρείες τους.

Στα τεχνικά της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης για τον FTSE25, οι 1.519 είναι η κοντινή στήριξη και οι 1.524 το stop σε ημερήσιο κλείσιμο. Στις 1.546 και 1.556 οι κοντινότερες αντιστάσεις και στις 1.568 η κύρια.

ΜΟΗ και Ελληνικά Πετρέλαια διατηρούν τη long θέση τους (κρίσιμες τιμές τα 11,20 και 4,20 ευρώ αντίστοιχα), ο ΟΤΕ διατηρεί την τάση όσο δεν χάνει τα 8 ευρώ, σε short θέση μετά τη χθεσινή υποχώρηση η ΔΕΗ. Ενδιαφέρουσα διαγραμματικά η εικόνα της Αεροπορίας Αιγαίου (εν αναμονή του τρίτου τριμήνου, στις 11 του μήνα) παρά τη χθεσινή υποχώρηση στα 5,90 ευρώ, με το stop στα 6,13 ευρώ να αλλάζει την τάση. Υπό πίεση η Intralot, έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για τη Viohalco, χαμηλότερα των κοντινών ΚΜΟ (5 και 10 ημερών) ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με στήριξη στο 1,13 ευρώ), σε υψηλά 11ετίας η Paperpack.

Στα Παράγωγα: σταθερές οι συναλλαγές στα ΣΜΕ του δείκτη, αυξημένα στα συμβόλαια μετοχών (25.039).
Στα 6.501 ΣΜΕ οι ανοιχτές θέσεις του δείκτη για τον Νοέμβριο, με το ΣΜΕ του 25άρη στο εύρος των 1.527-1.546,5 μονάδων, με υπερτίμηση 0,20% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v