Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί έχουν προβάδισμα οι long…

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη που εισέρχεται στον Νοέμβριο με ζητούμενο την υπέρβαση των 600 μονάδων. Τo stock picking των τελευταίων συνεδριάσεων, το κλίμα στις αγορές και οι μετοχές που ξεχωρίζουν.

Καλό μήνα. Ο κινεζικός ΡΜΙ στηρίζει τις αγορές, με αρνητικό πρόσημο η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 0,29% χαμηλότερα στις 10.665 μονάδες αλλά με απόδοση 1,47% για τον Οκτώβριο.

Με οριακές απώλειες στις 2.126 μονάδες ο S&P, που υποχώρησε 1,94% τον Οκτώβριο, και με τη Wall Street στα τελευταία... μέτρα του προεκλογικού μαραθωνίου της ερχόμενης Τρίτης 8 Νοεμβρίου.

Στα καθ' ημάς, ο δέκατος μήνας του 2016 δεν τα πήγε κι άσχημα, απεναντίας με κέρδη 4,53% έφερε το Χ.Α. μεταξύ των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης με θετικό πρόσημο και πολλές μετοχές να δίνουν σήμα long, όπως νωρίτερα «μετρούσε» ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Εν μέσω αντιφατικών εξελίξεων, ειδήσεων, στο Χ.Α. οι long θα μπορούσαν να επιχειρήσουν άλλη μία αναμέτρηση με το όριο των 600 μονάδων, την ώρα όμως που «βόμβα» ιδιωτικού χρέους 230 δισ. πλήττει τα θεμέλια της οικονομίας, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, big deals και επενδύσεις «υπόσχονται» 10 δισ., σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, και το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο κόκκινο. Επανέρχεται ο ανασχηματισμός εξαιτίας του ΣτΕ, εκτιμά η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που η PepsiCo βάζει λουκέτο στη μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι traders εξακολουθούν να κινούνται επιλεκτικά, κάτι που καταδείχθηκε για ακόμη μία φορά στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν ανέλαβαν άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις, με τις FF Group, Jumbo και Τιτάν να δίνουν τον τόνο και να διαμορφώνουν τον FTSE 25 στις 1.563,39 μονάδες, πάνω από τις 1.560 μονάδες.

Ζητούμενο για τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα «κλείσιμο» του Γ.Δ. υψηλότερα των 591 μονάδων, με τζίρο τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ (όπως σημειώναμε στο τελευταίο ενδοσυνεδριακό σχόλιό μας). Ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 591,13 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 592,33 μονάδες, με τζίρο 39,7 εκατ. ευρώ και συναλλαγές 59,4 εκατ. μετοχών.

Το 46% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και δεικτοβαρών με ανοδική φορά και κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, Jumbo, FF Group, TITAN αλλά και Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ.

Δεδομένου ότι η δεικτοβαρής Coca Cola υποχώρησε κατά 2,60% στα 19,84 ευρώ (χαμηλό ημέρας) και ότι μεθαύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ομίλου, θα εξακολουθούσαμε να δίνουμε προβάδισμα στους long παίκτες. Και αν όχι τόσο εστιάζοντας στην προοπτική υπέρβασης των 600 μονάδων, όσο στην εύρυθμη κυκλική κίνηση μετοχών του δείκτη που καθιστούν ευχερές το stock picking των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σε αυτό το διάστημα μπορεί το Χ.Α. να δοκιμάζει αλλά να μην ξεπερνά τις 600 μονάδες, ωστόσο δοκιμάζονται και επιβεβαιώνονται οι 580 μονάδες ως στήριξη και σημείο αναφοράς, ενώ καθημερινά όλο και ξεχωρίζουν υπεραποδίδοντας τίτλοι κυρίως από τον FTSE 25 αλλά και δευτερευόντως από χαμηλότερες κατηγορίες.

Οντως από την τεχνική πλευρά χρήσιμο θα ήταν ο Γ.Δ. να διαμορφωνόταν σε «κλείσιμο» πάνω από τις 593-594 μονάδες, πλην όμως, όσο εστιάζουμε στο... δέντρο, χάνουμε το... δάσος, δηλαδή τις ευκαιρίες που στις περισσότερες συνεδριάσεις αναδεικνύονται.

Είτε πρόκειται για τη δεικτοβαρή τριάδα των FF Group, Jumbo, Τιτάν όπως συνέβη χθες, είτε πρόκειται για τις Flexopack, Paperpack, Κυριακίδης (για να πάμε στο άλλο... άκρο του ταμπλό). Το γεγονός πως οι τρεις αναφερθείσες μετοχές υπεραπέδωσαν χθες με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη από επενδυτικούς κύκλους που τελευταία επανεργοποιούνται στα «μεσαία-χαμηλά» της αγοράς.

Πόσο μάλλον που μετοχές/εταιρίες όπως ο Κυριακίδης (με καλά αποτελέσματα και χρηματιστηριακές τιμές σε πολυετή υψηλά επίπεδα) έχουν αρχίσει και ξεχωρίζουν μακριά από τα... φώτα των χρηματιστηριακών και των τμημάτων ανάλυσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v