Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εσπασε το ανοδικό σερί τριών εβδομάδων

«Διαδικαστικού χαρακτήρα» η συνεδρίαση με μοναδικό αξιοσημείωτο τα… πακέτα του Αστέρα που ανέβασαν το τζίρο στα 325 εκατ. ευρώ. Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η προσοχή.

Συνεδρίαση, καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα η τελευταία της "κοντύτερης", λόγω επερχόμενης Εθνικής εορτής, εβδομάδας, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές επιφυλακτικές να αναλώνονται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και να μην δίνουν υποστηρικτικά σήματα στους λίγους ενεργούς παίκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας πιθανές εξελίξεις που μπορεί να λάβουν χώρα στην επερχόμενη, τριήμερη αργία, ή τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Η στάση αναμονής επιβεβαιώθηκε από την νέα υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο τζίρος να έφθασε τα 325 εκατ., όμως από αυτά τα 300,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΣΤΗΡ). Πέρασαν από το Χ.Α. τρία "πακέτα" από την πώληση της Astir Palace στην Apollo Investment. Το πρώτο "πακέτο" για 11.735.395 μετοχές στην τιμή των 5,4786 ευρώ, το δεύτερο για 41.050.806 μετοχές στα 5,4787 ευρώ και το τρίτο για 1.751.766 μετοχές στα 5,4788 ευρώ. Το συνολικό τίμημα των πακέτων που πέρασαν ανήλθε στα 298.796.161,44 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα "πακέτα" αφορούσαν στο ποσοστό της Εθνικής στον Αστέρα (67,23%) ενώ εκκρεμούν ακόμη οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (21,23%).

Μένοντας στον τζίρο, ακόμα πιο αποκαρδιωτικά τα στοιχεία που "αλίευσε" η στήλη από την Beta Sec. και σύμφωνα με τα οποία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε συνοδεύτηκε από μέση ημερήσια καθαρή αξία συναλλαγών 24,15 εκατ., από 31,4 εκατ. την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (!)

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι ενεργοί παίκτες, αφού κατ΄ αρχήν διαπίστωσαν την δυσκολία επιστροφής του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 590 - 593, επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην μη καθοδική διάσπαση των 585 μονάδων, κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα γύριζε το βραχυπρόθεσμο momentum από ανοδικό σε καθοδικό.
Άλλωστε η βραχύβια "βουτιά" του Δείκτη χαμηλότερα των 585 μονάδων, ανέβασε την ταχύτητα στο "ticker" των πράξεων, σημαίνοντας "red alert" για τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αφαιρώντας από αυτόν 0,90%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,62%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,76% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 43,95%.

Τρεις ήταν οι βασικές συζητήσεις, σήμερα, στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Πρώτον η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε πλήρως αντισυνταγματικό, με ψήφους 14 - 11 τον Νόμο Παππά.

Δεύτερον οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και το αν θα συζητηθεί το χρέος διευκρίνισε ότι "ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.".

Τρίτον, η ανακοίνωση της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία "ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με πλειοδοτούσα την Κινεζική εταιρεία 'State Grid' και με τίμημα 320 εκατ. ευρώ". Σύμφωνα με την προσφορά, ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα 1,33 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου 2016 θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 3,10 ευρώ (+4,03%), στην συνέχεια βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,93 ευρώ (-1,68%), στις 17.00 βρέθηκε στα 2,98 ευρώ (0%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,98 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το "front running" που προηγήθηκε και έφερε τον τίτλο σε υψηλά 4,5 μηνών, προεξόφλησε τις εξελίξεις για τον ΑΔΜΗΕ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Τεχνικά, το εντυπωσιακό "άδειασμα" από τα υψηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν είναι θετική ένδειξη. Σε κάθε περίπτωση, έδειξε να ισχυροποιείται η αντίσταση στα 3,14 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πισωγυρίσματος, θέλει προσοχή η στήριξη στα 2,93 ευρώ που είναι και το "stop" για το "long".

Σε αντίθεση με την ΔΕΗ που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, και "έμεινε από ρεύμα" στην συνέχεια, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακές απώλειες 3,68% και ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα 5,33 ευρώ, με απώλειες 2,02%.

Ασφαλώς και οι πιέσεις θα έχουν και συνέχεια, λόγω αποχώρησης Θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δεικτών FTSE/Χ.Α., να αφαιρέσει τον τίτλο της Εταιρείας Ύδρευσης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και να τον αντικαταστήσει με τον τίτλο της Σαράντης (-0,20%). Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από Δευτέρα 28/11.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, αρνητικά συμπεράσματα δημιούργησε το γεγονός ότι μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,46%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, αλλά και το σημερινό, ελαφρώς "άτσαλο" -5,63% της Viohalco, που επανέφερε τον τίτλο χαμηλότερα από την σημαντική στήριξη των 1,39 ευρώ. Αν η κίνηση επεκταθεί "νοτιότερα" και χαθούν και τα 1,32 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,27 και 1,19 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το +4,09% της Eurobank, η οποία βοηθούμενη και από τις τελικές δημοπρασίες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Ο τίτλος άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 0,53 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,545 ευρώ και το σήμα επανατοποθετήσεων στα 0,561 ευρώ. Αντίθετα, καθοδική διάσπαση του 0,5150 μπορεί να μας φέρει στα 0,4850 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Καϊταντζίδη, "Επί ξηρού ακμής κινείται η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς ελάχιστες μέρες πριν λήξει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής της Socar, η απόσταση που χωρίζει τις δύο Πλευρές δεν δείχνει να γεφυρώνεται σε ορισμένα βασικά θέματα. Την περασμένη Δευτέρα υπήρξε στην Αθήνα συνάντηση Αγοραστών και Πωλητών για την τελική διαπραγμάτευση επί των οριστικών όρων όπως διαμορφώθηκαν από τις αποφάσεις της ΡΑΕ κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία υπάρχει διάσταση, αφορούν το ύψος του τιμήματος το οποίο η Socar απαιτεί να μειωθεί, επειδή κατά την άποψή της μειώθηκε η αξία της εταιρείας που αγοράζει, αλλά και τον τρόπο καταβολής του".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου "Για τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία επανόδου των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, παραπέμπονται τα δύσκολα θέμα των εργασιακών, που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό και πώς αυτός θα διαμορφώνεται και στις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα "χρωματιστούν" από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και από την τάση των Διεθνών Αγορών. Υπενθυμίζεται ότι αύριο που το Χ.Α. θα είναι κλειστό, ανακοινώνεται το προκαταρτικό ΑΕΠ γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτική αποδείχθηκε η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 593 μονάδες, αφού ούτε οι όγκοι συναλλαγών, ούτε η ειδησιογραφία βοήθησαν γι’ αυτό. Όσο όμως διατηρείται πάνω από τις 578 μονάδες έχει τις προϋποθέσεις για να επιχειρήσει την επαναπροσέγγισή του.

Αντίθετα η πτωτική διάσπαση των 578 μονάδων θα οδηγήσει τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 567 μονάδες.

Επί της ουσίας όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, από 12/7 ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλούς τζίρους, που έχει ταλαιπωρήσει τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές και αποδεικνύει την στάση αναμονής που τηρεί η πλειοψηφία των Ξένων επενδυτών.

Μία στάση απόλυτα κατανοητή, όταν τα ερωτήματα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το χρόνο αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο "QE", την συμφωνία των Θεσμών για το χρέος παραμένουν και σ’ αυτά προστίθενται η αύξηση της πολιτικής έντασης και τα ερωτήματα για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ενώ ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει τα προ "Brexit" επίπεδα των 617 μονάδων, κυρίως λόγω της αδυναμίας των Τραπεζικών μετοχών, στο υπόλοιπο ταμπλώ παρατηρείται μία αυτονόμηση επιλεγμένων μετοχών με καλά θεμελιώδη και βασικούς μετόχους που έμπρακτα δείχνουν την πίστη τους στις εταιρείες τους (όπως αγορά των μετοχών τους).

Έτσι σημαντικός αριθμός μετοχών έχουν υπερβεί τα επίπεδα τιμών που είχαν προ "Brexit" ενώ έχουν υπερβεί και τους ΚΜΟ 200 ημερών. ΟΠΑΠ , ΜΠΕΛΑ , ΦΦΓΚΡΠ , ΜΥΤΙΛ , ΓΕΚΤΕΡΝΑ , ΕΛΠΕ , ΜΟΗ , ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ είναι κάποιες από τις εισηγμένες που το έχουν πετύχει, ενώ ακολουθούν και άλλες που είναι κοντά στο να το πετύχουν.

"Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες (3/11 ΤΙΤΚ, ΕΕΕ) ενώ στις ΗΠΑ αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,51%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-1,20%).

Μικτά πρόσημα και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά το Πετρέλαιο, μικρότερα κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "Δεν νομίζω πως θα υπάρξει ανάγκη η BoJ να πουλήσει, ή να μειώσει το ποσό των Ιαπωνικών Κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, κάποια στιγμή σύντομα, για να διατηρήσει τον στόχο να οδηγήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν", ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda μιλώντας σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 278 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο, καθώς ωφελήθηκε από μια εκτίναξη στο trading ομολόγων, που έδωσε ώθηση σε όλα τα κέρδη των Τραπεζών που διαπραγματεύονται στη Wall Street. Τα έσοδα της Τράπεζας σημείωσαν μικρή άνοδο, στα 7,5 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η Deutsche Bank αύξησε το ποσό που "έχει βάλει στην άκρη" για την κάλυψη των νομικών εξόδων, στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. στο τέλος Ιουνίου.

"Ο ρυθμός ανάπτυξης του δανεισμού των Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός τον περασμένο μήνα, ενώ το ευρύτερο μέτρο της κυκλοφορίας χρήματος, που συχνά δείχνει τη μελλοντική δραστηριότητα", επιβραδύνθηκε ελαφρώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Ο δανεισμός προς τις Επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,8%, ποσοστά αμετάβλητα και στις δυο περιπτώσεις έναντι του προηγούμενου μήνα.

Ανθεκτική στο "Brexit" αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η Βρετανική Οικονομία, καθώς αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με γρηγορότερο ρυθμό απ' ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο τρίμηνο, έναντι μέσης πρόβλεψης για 0,3%.

Η Ιταλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε αυτό το μήνα στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Ιούλιο του 2015. Ο δείκτης του Οκτωβρίου για τα Νοικοκυριά υποχώρησε στο 108 από την αναθεωρημένη μέτρηση του 108,6 τον προηγούμενου μήνα, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Istat". Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 108,6.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Qualcomm, o μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ για κινητά τηλέφωνα, θα εξαγοράσει την NXP Semiconductors σε μια συναλλαγή που αποτιμάται στα $47 δισ., με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της από την αγορά των έξυπνων κινητών. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο συμφώνησε να καταβάλλει $110 ανά μετοχή για την NXP. Η προσφορά συνιστά premium 11%. Σύμφωνα με το Bloomberg, το deal θα χρηματοδοτηθεί με ρευστό και την έκδοση νέου χρέους.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου κατά 3.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 258.000. Πρόκειται για την 86 διαδοχική εβδομάδα στην οποία οι αιτήσεις είναι λιγότερες από το όριο των 300.000, το οποίο συνδέεται από τους οικονομολόγους με μια ισχυρή Αγορά Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 255.000.

Η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 0,1% στα $227,3 δισ. έναντι του προηγουμένου μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal, ανέμεναν πτώση 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Σεπτέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου Ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο Ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 897 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μικρή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 123,47 δισ. ευρώ, από 123,89 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, μια μείωση της τάξης των 420 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Μαΐου 2017.

"Απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι να επιτύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση του Πολ Τόμσεν, ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως το Ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους αν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "σε αναβολή απόφασης για την εκλογή έξι νέων μελών του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και του προσώπου που θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, οδηγήθηκε η ΕΤΕ λόγω αιτήματος του ΤΧΣ".

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, όπως γνωστοποίησε η Alpha Bank. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το Hilton της Αθήνας μεταβιβάζεται στο σχήμα της Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και της Dogus έναντι συνολικού τιμήματος 142 εκατ. ευρώ.

Αύριο κλείνει το ομολογιακό της Wind Hellas με το Reuters να μεταδίδει πως το κουπόνι θα κινηθεί κοντά στο 10%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 591,84 μονάδες (+0,4%, όμως μετά τις 12.01 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 584,67 (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 589,31 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 588,67 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Μέτκα, ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Lamda Development και Τιτάν.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli (+1,83%) με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Άνεμος (-1,13%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+3,19%).

Καμία διαφοροποίηση στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,439 δισ.), ΟΤΕ (4,092 δισ.), ΟΠΑΠ (2,516 δισ.) και Alpha Bank (2,412 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Με μικρή πτώση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων.

Ελαφρώς μειωμένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ περαιτέρω αύξηση σημείωσαν οι όγκοι στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.635 συμβόλαια).

Στα 6.465 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.562, 1.425 για τον Νοέμβριο και 137 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.560,75) κινήθηκε μεταξύ 1.548 και 1.568,25 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.179), Eurobank (5.967), Πειραιώς (3.577), Εθνική (7.348), MIG (366), ΟΤΕ (455), ΔΕΗ (1.744), Μυτιληναίο (300), ΟΠΑΠ (276).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v