«Αφαντοι» οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο

Με τον τζίρο να πέφτει κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ ο ΓΔ υποχώρησε στις 589 μονάδες. Πιέσεις σε Eurobank, Alpha Bank και ΕΤΕ, οριακές μεταβολές για τα περισσότερα blue chips. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά όρια.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με την ψυχολογία των αγοραστών να παίρνει "καύσιμα" από το μπαράζ των επιχειρηματικών deals, τα περισσότερα των οποίων γίνονται με αξιοπρόσεκτο premium και έτσι αναβάλλουν την σημαντική διόρθωση που βλέπει το σύνολο των Ξένων Οίκων (εκτίμηση της στήλης είναι ότι η διόρθωση θα έλθει μόνο όταν το αποφασίσουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες).

Αν και μέχρι πρότινος οι Ευρωπαϊκοί δείκτες εθεωρούντο "σηματωροί" για το Χ.Α., κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να αυτονομείται αρνητικά, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων, εικόνα που παραπέμπει στο διάστημα από 12 έως και 15/9, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει "καρέ" αρνητικών συνεδριάσεων.

Παρά την απόλυτη απραξία, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και κάποια βραχυπρόθεσμα ρεκόρ, μάλλον αρνητικά. Ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/10 (14,8 εκατ.) ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικό Δείκτη, χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 593 μονάδων και το ψυχολογικό όριο των 590 μονάδων, ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 17/10 (586,06 μονάδες).

Άλλωστε τις πτωτικές διαθέσεις της η Αγορά τις είχε δείξει από την χθεσινή συνεδρίαση, έστω και αν με την "παρέμβαση" των τελικών δημοπρασιών διασώθηκαν οι 593 μονάδες.

Για πολλοστή συνεδρίαση "βαρίδι" στην τάση και την ψυχολογία ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, ο κλαδικός δείκτης του οποίου (-1,84%) συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα και έδωσε διαφυγή χαμηλότερα από το κάτω εύρος της αποφασιστικής ζώνης στήριξης των 670 - 662 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 640 και 613 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 689 και οι αμέσως επόμενες στις 703 - 711 και 730 μονάδες (απώτατο σενάριο, χωρίς να έχει μεσολαβήσει είδηση - καταλύτης).

Ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους

Αξίζει υποσημείωσης, ότι με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, σήμα εξόδου έδωσαν οι τρεις από τους τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, σήμα "αποβίβασης" έδωσε η Alpha Bank (-1,9%) με την καθοδική διάσπαση των 1,59 ευρώ και το σήμα επανεπιβίβασης εντοπίζεται στα 1,68 ευρώ.

Σήμα εξόδου και από την Εθνική (-2,08%) με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,19 ευρώ. Το σήμα επαναγοράς στα 0,207 ευρώ.

Σήμα κλεισίματος "long" θέσεων και από την Eurobank (-3,01%), καθώς ο τίτλος έκλεισε χαμηλότερα των 0,522 ευρώ. Για επανατοποθετήσεις το όριο των 0,561 ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 0,141 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς (0%). Αν δώσει καθοδική εκτόνωση, χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 0,154 ευρώ, για να δώσει τα πρώτα σήματα αγορών.

Βέβαια το βασανιστικό ερώτημα είναι ποια χαρτοφυλάκια, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ και τι παραπάνω μπορεί να γνωρίζουν.

Με όλα τα παραπάνω συνεπάγεται ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να διακρίνεται από πτωτική αδράνεια, ενώ δύσκολα οι τζίροι θα ξαναφθάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως για όλες τις Αγορές ισχύει το αξίωμα "Τ=Χ+Ψ", ή αλλιώς Τάση = Χρήμα + Ψυχολογία και από το Χ.Α. λείπουν, εμφανώς και τα δύο τελευταία (!)

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, το "πράσινο φως" προς τον ESM έδωσε το EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε ότι αφορά την εκταμίευση και των υπόλοιπων 1,7 δισ., της υποδόσης των 2,8 δισ., που είχε ήδη πάρει την έγκριση του Eurogroup από τη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM, σήμερα, ενέκρινε την εκταμίευση, όμως η θετική υποδοχή της είδησης από την εγχώρια Αγορά κράτησε ακριβώς 10 λεπτά, καθώς από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "στις δύο ημέρες που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα φαίνεται να συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες. Το τοπίο αναφορικά με το ενδεχόμενο οι Δανειστές, ή μόνο το ΔΝΤ, να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για το 2017 αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο, με την επάνοδό τους στο δεύτερο δεκαήμερο. Στην περίπτωση όπου ζητήσουν νέα μέτρα για το 2017, οι πολιτικές παρενέργειες δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρούνται δεδομένες".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η ανταλλαγή των ομολόγων EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι Ελληνικές Τράπεζες και κινούνται μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ, με μακροχρόνιο -20ετίας, ή 30ετίας - ομόλογο σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται ο ESM σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ. Στόχος της κίνησης αυτής, που εξετάζεται να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, μία από τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης λύσης για το Ελληνικό χρέος, είναι το 'κλείδωμα' του επιτοκίου για τουλάχιστον 20 - 25 δισ. ευρώ στο 1,1% - 1,2% για μακροχρόνια διάρκεια. Απαραίτητη, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων να γίνει το πρώτο δίμηνο - τρίμηνο του 2017.

Επιστροφή της συγκρατημένα αρνητικής ψυχολογίας, έβλεπαν στα πρωινά reports οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι από τις πρώτες συναντήσεις άρχισαν να διαφαίνονται οι μεγάλες διαφωνίες - αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η β΄ αξιολόγηση, μόνο "περίπατος" δεν θα είναι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "η πρώτη αποφασιστική προσέγγιση των 600 μονάδων έβγαλε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα και επειδή το διεθνές κλίμα συνεχίζει να δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξο, η αφορμή για την αρνητική αυτονόμηση του Χ.Α. θα πρέπει να αναζητηθεί στα εσωτερικά μέτωπα και σε πιθανές ειδήσεις που μπορεί να είναι καθ΄ οδόν, καθαρά εγχώριου ενδιαφέροντος.

Κατά τους τελευταίους μήνες, αρκετές μετοχές από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις έδειξαν διαθέσεις να κινηθούν ψηλότερα, όμως τα εγχώρια κεφάλαια που ανακυκλώνονται δεν φαίνονται ικανά να δώσουν το "κάτι παραπάνω", ενώ οι Ξένοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι "χωρίς διευθέτηση του θέματος του χρέους και συμμετοχή των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο 'QE', η Ελλάδα θα παραμείνει προορισμός επενδυτικά αδιάφορος, ιδιαίτερα αν επικρατήσει η Γερμανική άποψη και η συζήτηση για το χρέος μετατεθεί για το 2018".

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η εγχώρια Αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε καθεστώς συναλλακτικής απονεύρωσης και επενδυτικής αδιαφορίας.

Μία προσεκτικότερη ματιά, στην κίνηση του Γενικού Δείκτη, ασφαλώς και αφήνει αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε σύνολο 75 ολόκληρων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος μόλις 52,46 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 546,8 μονάδες (12/7) και υψηλό τις 599,26 μονάδες (24/10), ενώ αν υπολογιστούν μόνο τα κλεισίματα, το εύρος κίνησης μειώνεται στις 44,29 μονάδες, με χαμηλότερο κλείσιμο τις 551,61 (3/8) και υψηλότερο τις 595,9 μονάδες (20/10).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στενότης κίνησης και ασφυξία τζίρου είναι τα χαρακτηριστικά της εγχώριας Αγοράς, με το σύνολο των αναλυτών να περιμένουν την κίνηση εκτόνωσης που θα συνοδευτεί με αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών, όμως αυτή επιμένει να μην έρχεται (!)

Εν τω μεταξύ και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό στην πορεία των διαπραγματεύσεων, περισσότερα απ' όσα γνωρίζαμε είναι τελικά τα χρέη του Δημοσίου προς την Αγορά. Αυτό αποκάλυψε η έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής τους, οι οφειλές έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ και αφορούσαν: χρέη της γενικής Κυβέρνησης, επιστροφές φόρου που έχουν εκκαθαριστεί, επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί και πληρωμές συνταξιοδοτικών αιτημάτων που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.

Ακόμα και μετά τις πληρωμές που έγιναν το Καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ) (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ελάχιστες μετοχές του FTSE25, που απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+1,12%), με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών εξασφάλισε ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αναμφισβητήτως την καλύτερη τεχνική εικόνα διατηρεί ο τίτλος της Viohalco (0%), όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,39 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 1,50 και 1,64 ευρώ.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,91%) χάθηκε η κοντινή στήριξη των 1563 μονάδων και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1552 και 1543 μονάδες, όπου συγκλίνει ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών. "Intraday position long" με "stop" τις 1524 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζεται και επιτείνεται η συναλλακτική υποτονικότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας εύλογα ερωτηματικά στην επενδυτική κοινότητα, καθώς η απόδοση της υφιστάμενης κατάστασης στις δομικές παθογένειες της Αγοράς μας δεν επαρκεί σαν εξήγηση" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνιστά τη "λοκομοτίβα" της Αγοράς για τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλώντας εύλογα την Αγορά "Τραπεζοκεντρική", η καθίζηση των συναλλαγών στις Τραπεζικές μετοχές συνιστά το μείζον ζήτημα που οφείλει να μας απασχολήσει.

Πολύ περισσότερο δε, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών, σε τιμές που υπολείπονται αισθητά των τιμών των τελευταίων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια για στροφή σε τοποθετήσεις σε λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές δεν επαρκεί για να συγκρατήσει την καθίζηση των συναλλαγών και εκθέτει την απροκάλυπτη αδυναμία να υπερβεί ο Γενικός Δείκτης τις 600 μονάδες που φαντάζουν σαν αξεπέραστο όριο (!)

Έτσι, η Αγορά είναι εγκλωβισμένη και τα βλέμματα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση που ήδη ξεκίνησαν, με τη δημοσιοποίηση τριβών για τα εργασιακά θέματα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Δανειστών.

Ανάμεσα τους και η συζήτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ξεμπλοκάρισμα των ενεργειών για τα "κόκκινα" δάνεια από πλευράς Τραπεζών.

Την ίδια ώρα, δρομολογείται Κυβερνητικός ανασχηματισμός με στόχο, μεταξύ άλλων, την ομογενοποίηση του Σχήματος που καλείται να επιταχύνει τις Μεταρρυθμίσεις που επιζητούν οι Θεσμοί, αλλά και οφείλει να ολοκληρώσει η Ελληνική Οικονομία με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Πάντως στο πεδίο των Ιδιωτικοποιήσεων, οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΣΦΑ είναι ελπιδοφόρες, σηματοδοτώντας κινητικότητα που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σύντομη ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων σε Επενδυτές εξωτερικού.

Ενόσω λοιπόν οι εξελίξεις στα μείζονα ζητήματα των διαπραγματεύσεων δεν διαχέουν ευκρινή μηνύματα, ούτε για το χρόνο, ούτε και για την επίτευξη συμφωνίας Κυβέρνησης - Θεσμών, το Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να κινείται σε μικρό εύρος διακύμανσης, με την πιθανότητα εντατικότερων κινήσεων αποεπένδυσης από κάποιους "λιγότερο υπομονετικούς" διαχειριστές χαρτοφυλακίων να είναι αυξημένη, ωθώντας τους δείκτες σε επίπεδα όπου θα τεσταριστούν τα τεχνικά όρια στήριξης.

"Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον συνυπάρχει η συσσώρευση των διαφόρων απειλών, ιδιαίτερα στο γεωπολιτικό σκηνικό με την προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης στην τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και τις πολιτικές διεργασίες με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ να ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση θετικών κατά κανόνα εταιρικών αποτελεσμάτων για το 3ο τρίμηνο, συντηρεί τη διατήρηση των δεικτών σε υψηλά επίπεδα, διαψεύδοντας για την ώρα όσους επιμένουν για υπερτιμημένα επίπεδα" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,76% και υψηλά έξι μηνών) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-0,52%).

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας έδειξαν ότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Χώρας αυξήθηκε κατά 2,7% το β’ τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 3,3% το περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο μηνιαίος δείκτης στον Γαλλικό τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο 102 τον Οκτώβριο από 103 το Σεπτέμβριο, όπως ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ότι η ανάγνωση του Οκτωβρίου θα παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το MarketWatch.

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου "Ifo" διαμορφώθηκε στο 110,5 τον Οκτώβριο από 109,5 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 και καλύτερα από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Στα επιμέρους, ΑΜΚ έως 5 δισ. ευρώ, περικοπή 2.600 θέσεων εργασίας, κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων και πώληση "κόκκινων" δανείων ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Banca Monte dei Paschi di Siena. Η Τράπεζα προβλέπει πως θα "κλείσει" το 2016 με ζημιές 4,831 δισ. ευρώ, μετά τα κεφαλαιακά μέτρα και πως οι προβλέψεις για επισφάλειες θα διαμορφωθούν στα 3,631 δισ. ευρώ. Στοχεύει, δε, σε ετήσια κέρδη 1,11 δισ. ευρώ το 2019. Στόχος της Τράπεζας είναι η αναδιάρθρωσή της να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η Monte dei Paschi έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 24 Νοεμβρίου.

Η Ιταλική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα και τα αποτελέσματά της για το εννεάμηνο. Κατέγραψε ζημιές ύψους 849 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις για επισφάλειες στα 2,02 δισ. ευρώ (750 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο).

Με συνεχείς προσωρινές αναστολές διαπραγμάτευσης η μετοχή, καθώς κινήθηκε από +26,5%, έως -23,3%.

"H Deutsche Bank εξετάζει μια μεταστροφή στη στρατηγική της για τη Λιανική Τραπεζική και να επιδιώξει μια πλήρη ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Postbank αντί για την πώλησή της", δήλωσαν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. H Γερμανική Τράπεζα, η οποία εξαγόρασε την Postbank το 2008 έναντι 6 δισ. ευρώ, σχεδίαζε την πώληση της μονάδας με στόχο να συρρικνώσει τον ισολογισμό της. Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα σοβαροί αγοραστές και η εισαγωγή της μονάδας στο Χρηματιστήριο θεωρείται δύσκολη στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις Αγορές. H Deutsche και η Postbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες Μητροπολιτικές Περιοχές αυξήθηκαν 5,1% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 5% τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 10,70 ευρώ, από 9,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Σαράντη η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Accumulate".

H χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα κέρδη εννεαμήνου της εταιρείας ισχυρά, ενώ ξεχωρίζει την υγιή χρηματοοικονομική θέση της εισηγμένης και την πολύ καλή πορεία των πωλήσεών της. Για το 2016 τα κέρδη προβλέπεται να ανέλθουν στα 24 εκατ. και οι πωλήσεις στα 300 εκατ. ευρώ.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν σήμερα όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην έκδοση ομολόγου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 2, Ν. 3723/08), ονομαστικής αξίας 380 εκατ. ευρώ και την χρήση του ως επιλέξιμο κάλυμμα σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αδύναμα ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 594,61 μονάδες (+0,25%), όμως από τις 10.40 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 588,21 (-0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 589,69 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 588,95 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,70%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 19,3 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ). Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, μαζί με τις Alpha Bank, Eurobank, απέσπασαν το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και ΟΠΑΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδριάσεων με σημαντική υποχώρηση συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, με σχετική αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και νεότερη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.724 συμβόλαια).

Στα 6.528 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.833, 1.667 για τον Νοέμβριο και 166 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.553) κινήθηκε μεταξύ 1.553,5 και 1.572,5 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Αυξήθηκε αισθητά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (243.000 Πειραιώς, 95.996 Alpha Bank, 7.082 Jumbo, 128.954 Eurobank, 380.948 Εθνική, 24.002 ΟΠΑΠ, 17.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.712), Eurobank (4.882), Πειραιώς (3.563), Εθνική (3.426), MIG (445), ΟΤΕ (447), ΔΕΗ (659), Μυτιληναίο (107), ΟΠΑΠ (134).

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα 50 δικαιώματα πώλησης για τον ίδιο τίτλο και της ίδιας λήξης, τα 25 με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ και τα άλλα 25 με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ.

Έκλεισαν μικρές "long" θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΥΓ: Η ανάρτηση του σχολίου Παραγώγων καθυστέρησε σημαντικότατα, καθώς το ΗΔΤ δημοσιεύτηκε στο site του Χ.Α., μετά τις 22.30 (!)


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v