XA: Συνεδρίαση δυο όψεων που έληξε… ισοπαλία

Την αρχική προσπάθεια για υπέρβαση των 600 μονάδων ακολούθησε η προσγείωση προς τις 590. Με οριακές απώλειες το τελικό αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη. Στις τράπεζες οι ισχυρότερες πιέσεις, αντίβαρο από ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ανοδικά δείχνοντας διαθέσεις αναμέτρησης με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, όμως μετά τις 12.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο καθώς έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών και έκλεισε και χρειάστηκε την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών για να μην κλείσει χαμηλότερα του αποφασιστικού ορίου των 593 μονάδων, βάζοντας σε "δεύτερες σκέψεις" τους ασχολούμενους με την τεχνική ανάλυση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) είχε συνοδευτεί από ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από τους τεχνικούς αναλυτές, που τόνιζαν ότι ο Δείκτης έβαλε τις βάσεις υπέρβασης των 600 μονάδων, πάντα υπό την προϋπόθεση αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας, με επόμενο στόχο τις 617,69 μονάδες, που ήταν και το τελευταίο κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6.

Η πολυπόθητη αύξηση του τζίρου δεν ήλθε ποτέ, αντίθετα ήλθε το σημερινό πισωγύρισμα και παραμένει αναπάντητο ερώτημα αν θα επιβεβαιωθούν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι που εκτιμούσαν πως πιθανή επιστροφή του Δείκτη μέσα, ή ακόμα και κάτω από την ζώνη των 590 με 585 μονάδων, θα χαρακτήριζε την πρόσφατη "απόδραση" υψηλότερα των 593 μονάδων ως "κίβδηλη" οδηγώντας τον με ρευστοποιήσεις πάνω στη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Σεπτεμβρίου στις 578 μονάδες, περίπου. Με τις Τραπεζικές μετοχές παρατεταμένα αδύναμες και τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με εμφανή σημάδια "κόπωσης", δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο "pullback", που θα αποδείξει ότι το έδαφος που "πατούσαν" οι αγοραστές ήταν "σαθρό", υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, ιδιαίτερα αν επιβαρυνθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς και η αξιολόγηση που μόλις ξεκίνησε, μόνο αποφάσεις για το χρέος και συμμετοχή των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο "QE" θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα απαξίωσης για την εγχώρια Αγορά.

Είναι γεγονός ότι το σύνολο των εγχώριων αναλυτών διατηρούσε επιφυλάξεις, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, αναμένοντας συνέχιση της συσσώρευσης με χαμηλούς τζίρους και τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών. Σε εταιρικό επίπεδο η ΔΕΗ θα βρισκόταν στο επίκεντρο μετά τις προσφορές των δύο ενδιαφερομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ήταν από τις ελάχιστες μετοχές του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 3,08 ευρώ (+4,76%) και πιο συγκεκριμένα στα 3,03 ευρώ (+3,06%). Το σημερινό κλείσιμο της μετοχής, σηματοδοτεί το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 4,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 10/6 (3,06 ευρώ).

Σε υψηλό 4,5 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να αποφασίσει το EWG για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ, της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο συνεδριάζει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ.

Από την άλλη, στην Αθήνα άνοιξαν τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης, αποκαλύπτοντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους Θεσμούς.

Πρώτος στις επαφές ήταν τελικά ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συνάντησε τους επικεφαλής των Θεσμών για τις διοικήσεις των Τραπεζών. H εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει κλείσει το θέμα των διοικήσεων.

Αυξημένο κατά περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ στα 315,29 δισ. ευρώ εμφανίζεται το Δημόσιο χρέος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τον Ιούλιο εκταμιεύτηκε το πρώτο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης.

Τα παραπάνω ήταν οι κυριότερες ειδήσεις, εσωτερικού ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες ημερήσιες διακυμάνσεις, λόγω ανοδικού ξεκινήματος και γρήγορης επιστροφής στην γνωστή αρνητική εικόνα, ο Τραπεζικός δείκτης (-1,73%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 688,62 μονάδες (+1,52%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,25%) μέχρι τα 1,62 ευρώ (+1,25%), της Εθνικής (-2,54%) μέχρι τα 0,20 ευρώ (+1,52%), της Eurobank (-1,67%) μέχρι τα 0,552 ευρώ (+2,22%) και της Πειραιώς (-2,03%) μέχρι τα 0,152 ευρώ (+2,7%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη στήριξης των 670 - 662 μονάδων, η οποία αν παραβιαστεί καθοδικά δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 640 και 613 μονάδων.

Παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 703 - 711 και 730 - 735 μονάδες, οι οποίες προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλούνται.

Επιστρέφοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, εκτός από την ΔΕΗ, δύο ακόμα τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+2,39%) και ΕΧΑΕ (+2,45%), με τον δεύτερο τίτλο, μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Ξεκινώντας από το "ιπτάμενο ελεφαντάκι", ο τίτλος ερχόταν από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις διόρθωσης, μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Συνεχίζει να υφίσταται ο στόχος των 13,64 ευρώ με ενδιάμεση αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ, που άφησε πίσω της την αποφασιστική αντίσταση των 4,58 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 4,71 ευρώ (gap) και στα 5,00 και 5,35 ευρώ.

Λόγω των τελικών δημοπρασιών, δεν υπήρξε μεταβολή στα τεχνικά δεδομένα για τον Γενικό Δείκτη, έστω και αν η γενικότερη εικόνα, μόνο θετικές εντυπώσεις δεν άφησε για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση "step by step".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το "stop" στο "Long" ανεβαίνει στο 576 με κοντινή στήριξη το 588 και κύρια το 580 - 576. Μία κατοχύρωση του 605, αν υπερκεραστούν οι 600 μονάδες, θα μπορούσε να μας δώσει συνέχιση στο 630.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,33%), οι 1583 μονάδες γίνονται όλο και πιο ισχυρή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει τις 1627. Το 1550 γίνεται κοντινή στήριξη, με κύρια το 1524 που γίνεται και "stop" σε κλείσιμο.

Στα γνωστά επίπεδα απελπισίας ο τζίρος, που έδωσε τα "διαπιστευτήριά" του από την αρχή της συνεδρίασης, αν ληφθεί υπ όψιν ότι χρειάστηκαν 13 ολόκληρα λεπτά συνεδρίαση προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, μικτής αξίας συναλλαγών.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελ. Καλώδια (+3,31%) και ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος (+1,39%), ξαφνικές "αναλαμπές" για τα Κλ. Ναυπάκτου (+9,92%) ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+12,22%) αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς και με το "bid" των αγοραστών σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Κυβέρνηση έκλεισε τα προαπαιτούμενα και περιμένει να πάρει την δόση των 1,7 δισ. που θα της δώσει ταμειακή ανάσα που τόσο έχει ανάγκη" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αμέσως ξεκινάει νέος γύρος για την β’ αξιολόγηση που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Οικονομία και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τέλος έτους. Το θέμα χρέους φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς, όπως φάνηκε, μόνο η Κυβέρνηση προσπάθησε να το ανοίξει. Κάθε άλλη περίπτωση θα είναι έκπληξη, σε ότι έχει να κάνει με το χρέος.

Η πτώση του Ευρώ έχει βοηθήσει, το τελευταίο διάστημα τόσο τις Ευρωπαϊκές μετοχές, όσο και τους ομολογιακούς τίτλους. Οι αποδόσεις έχουν σχεδόν μηδενίσει και πλέον κάποια κεφάλαια βρίσκουν διέξοδο με παραπάνω ρίσκο και στα Ελληνικά ομόλογα.

Αν η Χώρα μπει στο "QE" που θα πάνε τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα από την στιγμή που ήδη ο ΟΤΕ και ο Τιτάν "παίζουν" στο 2% ενώ τα Ελ. Πετρέλαια κάτω από το 5%;

Προχώρησε και ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ έχοντας προσφορά από τους Κινέζους (State Grid of China) και τους Ιταλούς (Terna fund) περιμένοντας να δούμε για το 24% τι τίμημα θα πιάσει.

H Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να έχει περιθωριοποιηθεί, παρόλα αυτά οι καλές εταιρείες σε αυτές τις αποτιμήσεις δείχνουν ότι αντέχουν, περιμένοντας το "trigger" που θα εκκινήσει την Οικονομία.

Φυσικά κάτι τέτοιο η Αγορά θα το δείξει πρώτη, έχοντας δείξει ήδη τις προτιμήσεις της σε κάποιους τίτλους που οφείλουμε και να ακολουθούμε, χωρίς να ψάχνουμε πάντα ποιες έχουν μείνει πίσω σε τιμές.
"Η χρονιά μας δείχνει ότι είναι μετοχών και όχι δεικτών" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη ASX 200 (-0,40%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Shanghai Composite (+1,21%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, στον απόηχο των εταιρικών deals (Εξαγορά της Time Warner από την AT&T έναντι $85 δισ. σε μετρητά και μετοχές. Παράλληλα, η Rockwell Collins Inc. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της B/E Aerospace Inc. έναντι $6,4 δισ. δολ., ενώ η Ασφαλιστική Genworth Financial Inc. συμφώνησε στην εξαγορά της από την Κινεζική China Oceanwide Holdings Group έναντι $2,7 δισ.) και εν μέσω μπαράζ αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Διόρθωση στο Πετρέλαιο, συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τον Χρυσό, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν (για 12ο συνεχόμενο μήνα) κατά 6,9% σε όρους αξίας σε σχέση με πέρυσι, σε 5,968 τρισ. γεν ($57,5 δισ.) το Σεπτέμβριο, έπειτα από πτώση 9,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση της τάξης του 10,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ασφαλώς και το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν "αφιερωμένο" στους οίκους αξιολόγησης.

Η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΒΒΒ-" για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, διατηρώντας σταθερό το outlook.

H απόφαση ήταν κρίσιμη για την Χώρα της Ιβηρικής, καθώς αν υποβαθμιζόταν θα έχανε την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της δεν θα ήταν επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως διευκρίνισε ο Mario Gaghi.

Όπως τόνισε η DBRS, τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν σημαντικά.

Σε αναβάθμιση της Οικονομίας της Κύπρου κατά μια βαθμίδα, σε "Β+" από "BB-" προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας θετικό το outlook.

Στην ανάλυσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η Χώρα συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο στην προσαρμογή που ακολούθησε την κρίση του 2013. Η έξοδος από το Μνημόνιο τον Μάρτιο έγινε σε ένα πλαίσιο υπεραπόδοσης σε δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους, επετεύχθη η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και έγιναν βήματα για την αναδιάρθρωση του Τραπεζικού τομέα.

Η Fitch αναθεωρεί προς το καλύτερο την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2016, στο 2,9% του ΑΕΠ (από 1,9% που αναμένονταν πριν από ένα χρόνο). Βλέπει για την επόμενη διετία ανάπτυξη της τάξης του 2,5% ετησίως χάρη στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στην υποβάθμιση του outlook της Ιταλικής Οικονομίας σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως προχώρησε η Fitch ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση "ΒΒΒ+".

Σε αναβάθμιση του outlook για τη Γαλλία, σε σταθερό από αρνητικό, προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις μεταρρυθμίσεις σε Εργασιακά και Φορολογία που έχει κάνει η Χώρα τα τελευταία δυο χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη θετική ενέργεια οίκου αξιολόγησης για τη Γαλλία από τότε που η Χώρα έχασε την αξιολόγηση "ΑΑΑ" το 2012 και σύμφωνα με τον οίκο, οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από τότε που ο Φρανσουά Ολάντ έκανε στροφή σε φιλικές προς τις Επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις το 2013, θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και τα Δημόσια Οικονομικά της Χώρας.

Η S&P ανέφερε πως αναμένει η ανάπτυξη της Χώρας να είναι χαμηλότερη από τον στόχο του 1,5% που έχει θέσει η Γαλλική Κυβέρνηση για φέτος και του χρόνου, αναμένοντας ανάπτυξη 1,3% φέτος και 1,2% το 2017.

Μένοντας στην Ευρώπη, οι επενδυτές θα περιμένουν τις ανακοινώσεις της Bank of England για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Σημαντική είναι και η κατάθεση του προέδρου της BoE κ. Carney ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη, σχετικά με τις επιπτώσεις του "Brexit".

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στην "Γηραιά Αλβιόνα", αφού την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το προκαταρκτικό ΑΕΠ 3ου τριμήνου (περίοδος μετά το "Brexit") και την Παρασκευή θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ (προκαταρτικό ΑΕΠ 3ου τριμήνου).

Σημαντική άνοδος για τα Ευρωπαϊκά ομόλογα, μετά την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία και την αξιολόγηση της Πορτογαλίας από την DBRS.

Μένοντας στην Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, παρά την αύξηση των τιμών στην οποία προχώρησαν οι Επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 53,7 τον Οκτώβριο, από 52,6 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 52,8.

Σημαντικής ανόδους συνέχεια για την μετοχή της Monte dei Paschi εν μέσω δημοσιευμάτων, που άλλα θέλουν επενδυτικά funds από το Κατάρ να επενδύουν στην Τράπεζα το ποσό των 1,5 - 2 δισ. ευρώ και άλλα ποσό 1 δισ. ευρώ να επενδύεται από τους George Soros και John Paulson.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Federal Reserve στο -0,14 από -0,72 τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Chicago Fed.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες τον Οκτώβριο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριών μηνών, από τις 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo και Folli Follie Group θέτει η HSBC σε έκθεσή της στην οποία δίνει σύσταση "buy" και για τις τρεις εισηγμένες.

Ειδικότερα, η HSBC δίνει νέα τιμή - στόχο στα 8,8 ευρώ από 8,6 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Επίσης, ανεβάζει το στόχο για τη μετοχή της Folli Follie στα 26,5 από 25 ευρώ, ενώ θέτει νέα τιμή - στόχο στα 14,5 ευρώ από 13,17 ευρώ για τον τίτλο της Jumbo.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου "στα 16,923 δισ. ευρώ ανέρχονται στο τέλος Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αυξημένα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Από αυτά, τα 235,9 εκατ. ευρώ οφείλονται σε τόκους και προσαυξήσεις, καθώς αφορούν χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από το 2010, ενώ 73,8 εκατ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που προστέθηκαν εντός του τελευταίου τριμήνου. Συνολικά, οι Οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ έκαστος, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, ανέρχονται, πλέον, σε 316.855.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 599,26 μονάδες (+0,89%), όμως από τις 12.56 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Υποχώρησε μέχρι τις 589,23 (-0,80%), στις 17.001 βρέθηκε στις 590,86 (-0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 593,13 μονάδες με απώλειες 0,15%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 5 - 6/10.

Ο τζίρος, στα γνωστά επίπεδα, έφθασε τα 28,5 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ), ενώ Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Από την άλλη, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι είχαν ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων.

Νεότερη υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.471 συμβόλαια).

Στα 6.605 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.154, 1.077 για τον Νοέμβριο και 77 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.567,25) κινήθηκε μεταξύ 1.559,75 και 1.591 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (125.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.757), Eurobank (5.340), Πειραιώς (3.876), Εθνική (3.927), MIG (1.001), ΟΤΕ (320), ΔΕΗ (921), Μυτιληναίο (329), ΟΠΑΠ (222), Σωλ. Κορίνθου (145), Ελλάκτωρα (129), Viohalco (154) ΓΕΚ (134).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v