Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένει το ΧΑ, με τους traders να παραμένουν επιφυλακτικοί από τις 12:30 και μετά, που ο Γενικός Δείκτης πέρασε στο... κόκκινο.
Σε "αστερίσκους" στον προϋπολογισμό από τους δανειστές αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, με τα νέα να έχουν κάνει από νωρίτερα τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και της αγοράς, με συνέπεια την οπισθοχώρηση των long παικτών.
"Γύρισμα" δέκα μονάδων για τον Γενικό Δείκτη από το υψηλό ημέρας των 599,26 μονάδων (που σημειώθηκε στο πρώτο 10λεπτο της συνεδρίασης), με μέτριες συναλλαγές και τζίρο, εξέλιξη που μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η τάση και πόσο ευμετάβλητη η στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων, σε μία αγορά "ρηχή" όπως η δική μας.
Αρνητική απόκλιση 27 μονάδων για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να διορθώνει έως τις 661 και να ανακάμπτει πριν λίγο προς τις 670 μονάδες, καταδεικνύοντάς τον ως τον πλέον ευπαθή στις εξελίξεις (και) από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ΡΜΙ και τράπεζες δίνουν τον ανοδικό τόνο, στο ελληνικό ο κλάδος-σηματωρός ήταν αυτός που σηματοδότησε την αλλαγή τάσης, με τους πωλητές να παίρνουν τη θέση των αγοραστών σταδιακά μετά τις 12:30. Για τον κλάδο οι τελευταίες εκθέσεις/αναλύσεις κυρίως των ξένων οίκων δεν φαίνεται να δικαιολογούν τιμές υψηλότερες των 700-720 μονάδων για τον ΔΤΡ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Στο... κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών του FTSE25, που από τις παρυφές των 1.600 (1.594,72 μονάδες) υποχώρησε προς τη στήριξη των 1.560 (1.563,51 μονάδων), με το 49% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε Eurobank, Alpha Bank, ETE και Πειραιώς.
Στο διάστημα της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου υπολογίζεται πως άλλαξαν χέρια περί τα 2,5-3 εκατ. ευρώ από τον συνολικό τζίρο που έχει γίνει στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Συνολικά στις 15:00 είχαν πραγματοποιηθεί περί τα 15,5 εκατ. ευρώ, με τα 7,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, EXAE, Viohalco, Grivalia, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.
Συγκριτικά οι πωλήσεις που εντάθηκαν με το "γύρισμα" της αγοράς υπολογίζονται σε άλλα 2,5-3 εκατ. ευρώ στις αναφερθείσες μετοχές, που δείχνει πως κυρίως βραχυπρόθεσμοι ενεργούν με γνώμονα την τάση της αγοράς.
Από τις 16-18 μετοχές με θετικό πρόσημο στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, η εικόνα έχει αλλάξει αισθητά καθώς μόλις για 4 παραμένει στο συν ενώ για 2 είναι σταθερή, την ώρα που για τις υπόλοιπες τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές.
Συγκεκριμένα εκτός από τη ΔΕΗ που συντηρείται πάνω από τα 3 ευρώ, στο συν παραμένουν ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, και χωρίς μεταβολή οι FF Group και Lamda Development.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σταθερά σε θετικό πρόσημο η μετοχή της ΑΝΕΜΟΣ πάνω από το 0,80 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο (όμως όχι όσο την Παρασκευή), ενώ στον Σαράντη γίνεται μερική κατοχύρωση θέσεων, με συνέπεια την υποχώρηση κατά 0,59% της μετοχής στα 10,17 ευρώ. Υποχώρηση μετά την καταγραφή "νέων υψηλών" στα 10,45 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.