Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βγήκε το στοίχημα του ΟΠΑΠ

Απέφυγε το χρηματιστήριο τις βαριές απώλειες των ευρωαγορών χάρη στην είδηση ότι προχωρά η επένδυση στα VLTs. Κέρδη 7,2% και σχεδόν τον μισό τζίρο απέσπασε ο τίτλος. Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο.

Συνεδρίαση για ένα ρόλο η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το σύνολο των ενεργών παικτών να έχει στραμμένη την προσοχή του στην μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "προχωρά η επένδυση του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, μετά τις αλλαγές στον κανονισμό στις οποίες προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Ο νέος κανονισμός των VLTs δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καλύπτει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΟΠΑΠ, ώστε να επανεκκινήσει την επένδυση".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια "ο Οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, αποσύρεται από διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, για τις οποίες είχε προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Πρώτη προτεραιότητα η επένδυση στα VLTs".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΠΑΠ ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση στα 8,00 ευρώ (+5,26%), αφού είχε προηγηθεί "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,37 ευρώ (+10,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 8,15 ευρώ με ημερήσια κέρδη 7,24%.

Όλων των ειδών οι παίκτες, έδωσαν, σήμερα, παρουσία στον τίτλο του Οργανισμού, όπως οι "short" που προχώρησαν σε "short covering" κλείνοντας εσπευσμένως θέσεις, οι παίκτες "αυξημένου επενδυτικού feeling" που είχαν "αγοράσει την προσδοκία και σήμερα πούλησαν την είδηση", αρκετοί "long" που εκτιμούν ότι ο τίτλος μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, "πακεταδόροι" (αρκετές προσυμφωνημένες συναλλαγές στον τίτλο) και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα να αλλάξουν χέρια 3081664 τεμ. που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος των πέντε και πλέον, τελευταίων μηνών με τον αμέσως μεγαλύτερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 31/5/2016 (3775030 τεμ.) και η μετοχή να αποσπάσει το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Σύμφωνα με την Beta Sec., η τελευταία εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του 2017, κατά 87 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αποτιμά την αξία της πρώτης φάσης 2,5 ευρώ ανά μετοχή και τη δεύτερη φάση 1,25 ευρώ ανά μετοχή με 9,5% μέσο κόστος κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ το 2013 πλήρωσε για αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης διάρκειας 10 ετών το ποσό των 560 εκατ. ευρώ.

Τη σύσταση "Buy" και την τιμή - στόχο των 9,30 ευρώ επαναδιατυπώνει για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities σε report με αφορμή το "ξεπάγωμα" της επένδυσης για τα VLTs, τονίζοντας πως ο OΠΑΠ παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές στο Χρηματιστήριο και εκτιμώντας ότι ο Οργανισμός θα μπορέσει να ξεκινήσει την λειτουργία των VLTs, έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2017. 

Τεχνικά και όσον αφορά τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 8,24 ευρώ ανοίγουν το δρόμο προς την ισχυρότατη ζώνη των 9,00 - 9,08 ευρώ.

To ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Πλην των εξελίξεων στον ΟΠΑΠ, υποστηρικτικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών επέδρασαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, ο οποίος διευκρίνισε σήμερα ότι η αναφορά στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ για "μέτρα για το Ασφαλιστικό" δεν έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, αλλά με θέματα όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε διττά συμπεράσματα σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. "day by day".

Στα θετικά θα μπορούσε να καταχωρηθεί η προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, έστω και αν το τελικό πρόσημο δεν τον δικαίωσε, για μερική αυτονόμηση, κόντρα στο επιφυλακτικό - αρνητικό διεθνές κλίμα, που φαίνεται να το επαναφέρουν οι ανησυχίες για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών (8/11) στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι κράτησαν οι 580 μονάδες (εκεί έχει αναρριχηθεί ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών).

Στα αρνητικά, το γεγονός ότι ο Δείκτης ούτε καν προσπάθησε να "αναμετρηθεί" με την μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη των 585 μονάδων, αρκούμενος σε κίνηση εντός εξαιρετικά στενού εύρους, λίγο παραπάνω από τέσσερις μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εξ ίσου αρνητικό το γεγονός ότι από την αρχή μέχρι τέλους οι πτωτικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες των ανοδικών (ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να είναι υπερδιπλάσιες), ενώ η ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα και στον μη Τραπεζικό 25αρη, είχε σαν αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην έχει επαφή με το θετικό πρόσημο (ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ) και μόνο ο τίτλος της Lamda Development (+1,02%) και της Motor Oil (+1,38%) να κατορθώσουν κλείσιμο με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, κατάσταση του Χ.Α., ο τίτλος του ΟΠΑΠ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 5,99%, της Lamda Development κατά 1,63% και αυτός της Motor Oil με ποσοστό 5,2%.
Στην περίπτωση της Motor Oil, ο τίτλος προσπάθησε να αντιδράσει μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά. Αν επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 11,10 - 11,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 12,00 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 10,76 ευρώ.

Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ (-1,32%), ΕΤΕ (-1,10%), ΠΕΙΡ (-1,39%0, ΑΡΑΙΓ (-1,01%), ΒΙΟ (-2,27%), ΓΡΙΒ (-1,15%), ΔΕΗ (-3,07%), ΕΕΕ (-1,16%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,25%), ΟΤΕ (-1,23%) και ΤΙΤΚ (-1,88%).

Από τους παραπάνω τίτλους, τους περισσότερους, τεχνικούς, προβληματισμούς δημιούργησε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, καθώς έδειξε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,34 ευρώ (κλείσιμο 14/10). Αν χαθεί η στήριξη στα 1,16 ευρώ, η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη, εντοπίζεται στα 1,09 ευρώ.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη (-1,5%) και σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η τεχνική εικόνα δείχνει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς διασπώνται η μία μετά την άλλη και οι τελευταίες στηρίξεις. Στις 628 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη και ακολουθεί η 'περιβόητη', των 613 μονάδων, με το 'sell off" να 'καραδοκεί' από εκεί και χαμηλότερα" (!)

Μεταφερόμενοι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,23%), έχει κοντινές αντιστάσεις το 1545 και 1556 και κύρια τις 1568 μονάδες. Πρώτη στήριξη το 1529 και κύρια το 1524 που είναι και ημερήσιο "stop" μας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το Χ.Α. θα συνεχίσει να έχει στραμμένη την προσοχή του στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στον τίτλο του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ (λόγω του αναμενόμενου "πακέτου" του Δημοσίου), σήμερα πραγματοποιεί γενική συνέλευση η Jumbo (-0,23%) και μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή (ο τίτλος στις 4 Νοεμβρίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ενώ αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου οι ΕΕΕ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,925 ευρώ (κλείσιμο 6/10) η Έλτον (-0,81%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Autohellas (+3,38%), επιμένουν οι αγοραστές στην Κορρές (+2,53%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,117 ευρώ (κλείσιμο 5/10) ο Παπουτσάνης (+4,24%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Άνεμος (+2,56%), ενώ προς νέα υψηλά 69 μηνών οδεύει η Paperpack (+2,07%) χωρίς να ανεβάσει συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η στάση 'άμυνας' των Ξένων Αγορών, ενόψει των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 8/11, επηρεάζει φυσιολογικά και την εγχώρια Αγορά, οδηγώντας την σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέση ημερήσια καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα να συρρικνώνεται" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τη στήριξη των 585 μονάδων και πολύ περισσότερο η αδυναμία κίνησής του πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καταδεικνύουν την αποστροφή των Ξένων Επενδυτών από τις εγχώριες μετοχικές αξίες στην τρέχουσα φάση. Μάλιστα αυτό συμβαίνει παρά την κινητικότητα που επιδεικνύεται στον τομέα των Αποκρατικοποιήσεων (επελέγη η Κινέζικη "State Grid International Development Ltd" για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος €320 εκατ., ανανέωσε την εγγυητική επιστολή για τη ΔΕΣΦΑ η Socar έως τις 31/11) και την αισιοδοξία του ESM και του επικεφαλής του για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους.

Μπορεί το Eurogroup στις 7/11 να ενημερωθεί για τα αρχικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Θεσμών και Ελληνικής Κυβέρνησης, για τη β΄ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (ενδέχεται να προταθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης) και για την τεχνική βοήθεια που παρασχέθηκε από την SRSS για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά το Eurogroup στις 05/12 αναμένεται να είναι πιο καθοριστικό (εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης έως τότε, με την επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων να έχει προσδιορισθεί για τις 14/11).

Οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο (επιλογή νέου προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς, υποβολή 7 μη δεσμευτικών προσφορών για την αξιοποίηση €1,034 δισ. NPLs της Τράπεζας Αττικής και κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών €70 - €100 εκατ.) συνεχίζουν να προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε ότι αναφορά τη διαχείριση των NPLs, τη στιγμή που οι καταθέσεις παραμένουν στάσιμες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου της ΤτΕ (€133,9 δισ.).
"Τέλος, η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, ενισχύοντας τη διστακτικότητα των επενδυτών" επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο δείκτης Nikkei (-1,76%) σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν σήμερα τις αποφάσεις της Fed, για τη νομισματική της πολιτική, χωρίς ωστόσο να θεωρείται πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων, η οποία μετατίθεται για τον Δεκέμβριο, μετά και από το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 έρχονται από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (το μακροβιότερο σερί απωλειών για τον S&P 500 από τον Αύγουστο του 2015), ενώ ο Dow Jones ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση προερχόμενος από τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Σημαντικές απώλειες για το US Oil, που δείχνει να απειλεί και τα $45, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό, που δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των $1300.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, δύο αναστολές διαπραγμάτευσης είχαμε σήμερα για τη μετοχή Ιταλικής Τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (η πρώτη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης όταν η μετοχή σημείωσε πτώση 6% και η δεύτερη όταν η πτώση άγγιξε το 10,17%), μετά την απόσυρση ενός εναλλακτικού σχεδίου διάσωσης της Τράπεζας. Χθες ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης και πρώην Υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera, απέσυρε το σχέδιό του για την Monte dei Paschi, κατηγορώντας την Τράπεζα για παρεμπόδιση και ότι αγνοεί τα συμφέροντα των μετόχων της. Η απόσυρση του εναλλακτικού, αυτού, σχεδίου σημαίνει πως η Τράπεζα θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει το σχέδιο που κατάρτισε και στηρίζει η JP Morgan, που προβλέπει πώληση "κόκκινων" δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ και αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ.

Με το γρηγορότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης PMI της Markit για τη Μεταποίηση εκτοξεύτηκε στα υψηλά 33 μηνών, στο 53,5 τον Οκτώβριο, από 52,6 το Σεπτέμβριο και έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 53,3. Ο υποδείκτης για την παραγωγή ενισχύθηκε σε 54,6 από 53,8, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2014. Ο δείκτης τιμών Παραγωγού βρέθηκε σε υψηλά 16 μηνών, στο 50,8 από 49,9 το Σεπτέμβριο, ενώ πέρασε το όριο του 50 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

"Οι Χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη που κινείται από την επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να περιοριστεί καθώς απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με την επιτροπή σοφών της Γερμανίας. Η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει τη Γερμανική Κυβέρνηση σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ανέφερε επίσης πως "η έκταση της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι πλέον κατάλληλη, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Συνεπώς, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και να τις τερματίσει νωρίτερα", αναφέρει η έκθεση που παραδόθηκε στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 147.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ερευνητικό Ινστιτούτο ADP. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 165.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Επιβράδυνε περαιτέρω τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του ISM υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Οκτώβριο από 49,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το "Institute for Supply Management".

Επιστροφή στο ΧΑ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%, όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.

"Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Ελληνικό χρέος που περιγράφει ο ESM δεν αρκούν για τη βιωσιμότητά του και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'QE", υπογραμμίζει η Citi σε έκθεσή της, μετά τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, που ανέφερε ότι "θα υπάρχουν προτάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντός του έτους, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το τι θα γίνει μετά τα μέσα του 2018".

"Μικρές προσαρμογές στις πληρωμές επιτοκίων προς το ESM/EFSF αναμένεται να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους, αλλά αυτές δεν αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα στην ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους που είναι κρίσιμη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και για την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων", σημειώνει η Citi.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημειώνει ότι η Κυβέρνηση χάνει τη δημοτικότητά της λόγω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων του προγράμματος. Ωστόσο, τονίζει, οι βουλευτές της έχουν παραμείνει εντυπωσιακά πιστοί από πέρυσι.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κίνητρο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην παρούσα φάση. Ωστόσο, η μείωση της δημοτικότητάς του ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και από τις δύο διαπραγματευτικές Πλευρές.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 580,4 (-0,35%) και 584,77 μονάδων (+0,4%), στις 17.00 βρέθηκε στις 582,54 (+0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 581,56 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 55,5 εκατ. από τα οποία τα 17,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ). Διακινήθηκαν 34811084 τίτλοι, από τους οποίους οι 30672292 στο ταμπλώ του 25αρη.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΟΠΑΠ και Motor Oil κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Givalia.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αισθητά αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.039 συμβόλαια).

Στα 6.501 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.540, 1.100 για τον Νοέμβριο και 440 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.535) κινήθηκε μεταξύ 1.527 και 1.546,5 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Jumbo, 5.000 Μυτιληναίος, 25.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.082), Eurobank (6.045), Πειραιώς (3.242), Εθνική (6.279), MIG (884), ΟΤΕ (601), ΔΕΗ (1.080), Μυτιληναίο (161), ΟΠΑΠ (2.310), Ελλάκτωρα (111).

Ας σημειωθούν τα 189 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα άλλα 89 με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v