Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ΟΠΑΠ «ποντάρει» σήμερα το Χρηματιστήριο

Ηπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 580 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 5% για τον ΟΠΑΠ. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Alpha. Σταθεροποιητικά κινείται η Εθνική. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

O ΟΠΑΠ σώζει τους long παίκτες και με την υπεραπόδοσή του περιορίζει αισθητά τις απώλειες στο ΧΑ. Σε αντίθετη πορεία η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχωρεί με σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών, με ενδεικτικό το μείον 0,82% του DAX, που νωρίτερα έχανε τις σημαντικές 10.500 μονάδες.

Αν και πρώιμες οι πρώτες ενδείξεις από τη Wall Street, τα futures του S&P παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα κατά 0,25% προς τις 2.097 μονάδες, την ώρα που σημαντικά χαμηλότερα διαμορφώνονται τα συμβόλαια του Brent προς τα 47,60 $/βαρέλι.

Με τις εξελίξεις στο μέτωπο ΕΕΕΠ και VLTs να ξαφνιάζουν ευχάριστα το ΧΑ, το κλίμα που διαμορφώνεται από τις πρώτες κιόλας εντολές είναι αρκετά ενθαρρυντικό, καθώς στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουν γίνει αυξημένες συναλλαγές, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30' της συνεδρίασης.

Στο μείον η πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 αλλά με εμφανή τη θετική επίδραση που έχουν τα νεότερα από τον Οργανισμό, καθώς στο τέταρτο που μεσολάβησε μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης άλλαξαν αρκετές θέσεις traders από short σε long σε συγκεκριμένα blue chips, ενώ σε άλλα μειώθηκε το... βάθος των εντολών πωλήσεων που προορίζονταν για το ξεκίνημα.

Αρκεί ένας ΟΠΑΠ για να κοντράρει το ΧΑ την κλίση των ξένων αγορών και να αναχαιτίσει τους πωλητές, όσο αυτοί θα ενεργούν από Wall Street μέχρι Φρανκφούρτη και Τόκιο; Προφανώς όχι. Ωστόσο πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη, που εάν προστεθεί στις τελευταίες του Αστέρα, του Hilton, του ΑΔΜΗΕ, δίνουν έναν τόνο στη χειμαζόμενη αγορά μας.

Και αν μη τι άλλο, δημιουργούν προϋποθέσεις μόχλευσης, αν όχι για τον Γενικό Δείκτη -και το στοίχημα της υπέρβασης (ή όχι) των 600 μονάδων-, για επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές. Στο stock picking έχει στραφεί μέρος της επενδυτικής κοινότητας εδώ και 2-3 εβδομάδες, κάτι που αποτυπώνεται καταρχήν στο χρηματιστηριακό ταμπλό και με επιλεκτικές κινήσεις συνεχίζει.

Σε διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ από τις 641 προς τις 634 μονάδες, αν και μέρος των ενεργών παικτών δεν υπολογίζει -σε αυτή την φάση- στον κλάδο, στρέφοντας αλλού το ενδιαφέρον και το trading του.

Σημαντικές απώλειες έως 2,11% για τη μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι τα 2,87 ευρώ, ενώ στα 8,12-8,05 ευρώ κινούνται στη μετοχή του ΟΤΕ.

Για τον ΟΠΑΠ συναλλαγές πραγματοποιούνται από τα 7,92 ευρώ έως τα 8,07 ευρώ, σημειώνοντας πως αρχικά σημειώθηκε ανοδικό χάσμα σε σχέση με τα χθεσινά 7,76 ευρώ (ενδοσυνεδριακά υψηλό).

Ο αυξημένος τζίρος, που ξεπερνούσε τα 7,7 εκατ. ευρώ στις 11:15, καταδεικνύει την ενεργό δράση ισχυρών χεριών και χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται σήμερα.

Στα 19,70 έως τα 19,57 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Coca Cola, με τον όμιλο να ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 3μήνου.

Μεικτές τάσεις για τα άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του FTSE25, με σταθερό τον ΤΙΤΑΝα στα 20,70 ευρώ, με μικρές απώλειες στα 21,66 ευρώ για το FF Group, με αγοραστές έως τα 10,92 ευρώ στη ΜΟΗ, με πωλητές έως τα 12,63 ευρώ στην Jumbo.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζει η -και σήμερα- με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο αντίδραση του ΚΟΡΡΕ στα 3,21 ευρώ, με τη μετοχή να μετρά ένα 9,18% σε διάστημα εβδομάδος και συνολικά 15,05% σε μηνιαίο.

Με αυξημένες συναλλαγές -καθόσον πλησιάζει η ημέρα ανακοίνωσης των μεγεθών της Aegean, στις 11/11- η επιχειρούμενη αντίδραση της συνδεδεμένης Autohellas. Στα 12,25 ευρώ με άνοδο 3,38% και τζίρο 86.729 ευρώ στις 11:22.

Σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης με τον ΟΠΑΠ στο επίκεντρο και συνολικές συναλλαγές 7,2 εκατ. μετοχών, αξίας πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ.

Τρία πακέτα μετοχών, τα δύο στον ΟΠΑΠ για δύο 250.000 στα 8,02 και 8,04 και ένα τρίτο στη μετοχή της Eurobank για 750.000 στο 0,505 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v