Kαθοριστικό το τρίτο «μακροβούτι» του ΧΑ

Οι τράπεζες έσυραν τον χορό των ρευστοποιήσεων και η αγορά υποχώρησε σε χαμηλό δώδεκα συνεδριάσεων. Ρευστοποιήσεις και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα και ΕΥΔΑΠ. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενδοσυνεδριακά, "βούτηξε" χαμηλότερα της σημαντικής στήριξης των 585 μονάδων και επόμενο ήταν κάποια στιγμή να μην φανούν αρκετές οι "παρεμβάσεις" των ενεργών χαρτοφυλακίων και να συμβεί αυτό που δεν ήθελαν οι τεχνικοί αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα πρώτο "μακροβούτι" μέχρι τις 584,87 μονάδες, για να αναδυθεί και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 588,67 μονάδες.

Στις 31/10 ο Δείκτης πραγματοποίησε οριακά μεγαλύτερη "βουτιά" υποχωρώντας μέχρι τις 584,57 μονάδες, αλλά η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων βοήθησε στην ανάδυση και στο κλείσιμο στις 591,13 μονάδες, βοηθούντος και του μικρού "window dressing" λόγω τέλους μήνα και χρηματιστηριακού 10μηνου.

Σήμερα ο Δείκτης, τηρώντας την "παράδοση" των τελευταίων συνεδριάσεων, "βούτηξε" ακόμα χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 582,29 μονάδες, υπό το βάρος των Τραπεζικών πιέσεων και αυτό σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) έκανε ελαφρώς δυσχερέστερη την προσπάθεια "διάσωσης", ακόμα και με την έλευση των τελικών δημοπρασιών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 585 μονάδων, δημιουργώντας αρνητικές, τεχνικές, παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτης ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 13/10 (576,58 μονάδες).

Ασφαλώς και δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε και σήμερα το "μαλακό υπογάστριο" της εγχώριας Αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -3,62% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, η άμεση επιστροφή χαμηλότερα της αποφασιστικής ζώνης 670 - 662 μονάδων, έδειξε πόσο "fake" ήταν οι προηγούμενες τρεις, οριακά, θετικές συνεδριάσεις, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 640 (σημερινό κλείσιμο στις 640,87) και 613 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει το επιθετικό "sell off", που θα πάρει "καύσιμα" από την επιστροφή των "margin calls".

Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 670 και 689 και οι αμέσως επόμενες στις 703 - 711 και 730 μονάδες (απώτατο σενάριο, χωρίς να έχει μεσολαβήσει είδηση - καταλύτης).
Με ημερήσιο σήμα πώλησης οι τρεις από τις τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς (-4,64%), όσο παραμένει υψηλότερα των 0,141 ευρώ.

Αντίθετα, η υποχώρηση χαμηλότερα των 1,59 ευρώ για την Alpha Bank (-3,21%), των 0,19 ευρώ για την Εθνική (-2,67%) και των 0,522 ευρώ για την Eurobank (-4,66%), ασφαλώς και δίνουν "red alert" για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Από την άλλη, ο χαμηλός τζίρος ασφαλώς και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, ακόμα και στις συνεδριάσεις που συνοδεύονται με θετικό πρόσημο για τον Δείκτη και συνεχίζει να επιβεβαιώνει την στάση αποχής που τηρούν τα Ξένα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ξένου διαχειριστή, με τον οποίο ήλθε σε τηλεφωνική επαφή τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακά καλό, τους αμέσως επόμενους μήνες στο μέτωπο της εγχώριας, πραγματικής, Οικονομίας, το κύμα "λουκέτων" στις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ελλείψει ρευστότητας, θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα "κόκκινα" δάνεια και τις Τράπεζες. Πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα θα συνεχίσει να έχει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο και λίγες από τις θεωρούμενες πολύ μεγάλες Επιχειρήσεις, οι τελευταίες υπό τον φόβο πως αν καταρρεύσουν θα πάρουν μαζί τους Τράπεζες και Προμηθευτές.

Με τα παραπάνω δεδομένα και επειδή η επιστροφή των καταθέσεων κινείται με "ταχύτητα σταγονόμετρου", στους Ξένους παραμένει η εντύπωση ότι οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα χρειαστούν, λίαν συντόμως και νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις και αυτό θα κρατήσει τις μετοχές τους "υπό ομηρεία" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ (!)

Άλλωστε η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Ξένου διαχειριστή, καθώς η Αγορά, πολύ δύσκολα, μπορεί να κάνει λάθος, για τόσο μεγάλο, χρηματιστηριακά, διάστημα.


"Όλοι χρωστούν σε όλους" επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η Ελ. Λάσκαρη. Το Δημόσιο χρωστά 328 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών στο Ελληνικό Δημόσιο, στις Τράπεζες, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις ΔΕΚΟ αγγίζουν τα 230 δισ. ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαΐου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7 - 8 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σήμερα ότι "περιμένει συμφωνία της Αθήνας με τους Επίσημους Πιστωτές για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως τα τέλη του έτους". "Δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018, αλλά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε αποφάσεις εντός του έτους", υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία. 

Διιστάμενες ήταν οι πρωινές απόψεις των εγχώριων αναλυτών. Σύμφωνα με τους, λιγότερους, συγκρατημένα αισιόδοξους, "ο Νοέμβριος έχει γεμάτη ατζέντα και θα μπορούσε να αλλάξει το μοτίβο των χαμηλών όγκων στο Χ.Α. Αμερικανικές εκλογές, Αποκρατικοποιήσεις, επιτάχυνση Μεταρρυθμίσεων για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επίλυση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις Τράπεζες και αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα μπορούσαν να δώσουν έδαφος για αύξηση του ενδιαφέροντος των Επενδυτών, Εγχώριων και Ξένων".

"Η εγχώρια Αγορά παραμένει στο 'χρονοντούλαπο' και κάθε ανοδική αντίδραση, απλά, είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, πριν αποδειχθεί μία ακόμα 'bull trap΄ για όσους ακολουθήσουν την ημερήσια τάση" υποστήριζαν οι περισσότερο επιφυλακτικοί και δυστυχώς η τελική εικόνα του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ, μάλλον τους δεύτερους έσπευσε να επιβεβαιώσει.

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης και η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,53%), που ερχόταν από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι και ο οποίος "κατόρθωσε" κλείσιμο στο υψηλό ημέρας με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, με την βοήθεια και των τελικών δημοπρασιών. Με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Folli Follie Group.

Η αποστασιοποίηση, ή έστω η εμφανής έλλειψη διάθεσης των μη Τραπεζικών blue chips, να δημιουργήσουν αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις, δημιούργησε εντονότατους προβληματισμούς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,82%) έχασε τις στηρίξεις στις 1559 και 1545 μονάδες που ήταν το "intraday" "stop" στο "Long", καθώς στο παραπάνω επίπεδο συνέκλιναν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% από τις 1458 μονάδες. Τα παραπάνω επίπεδα γίνονται αντιστάσεις, ενώ ακόμα ψηλότερα εντοπίζονται οι αντιστάσεις στις 1569, 1588 και 1611 μονάδες. "Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θέλουν αυξημένη προσοχή, καθώς αρκεί ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 1511 μονάδων για να την επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα", σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αν επιβεβαιωθεί η απώλεια των 585 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 578 και 576 μονάδες (ημερήσιο "stop" στο "long"). Το 593 είναι η κοντινή σημαντική μας αντίσταση που μόνο διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στο 600 - 607.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνέχιση του σκηνικού ισχνών συναλλαγών καταγράφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα του πολιτικού σκηνικού να επηρεάζουν αρνητικά τα της Οικονομίας, σε συνέχεια της ανάγκης διαχείρισης της απόφασης του ΣΤΕ που ορίζει ότι το ΕΣΡ και μόνο, είναι αρμόδιο για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές, για τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ο πήχης των προσδοκιών για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Δεκέμβριο έχει χαμηλώσει, πλέον, αισθητά, μεταθέτοντας τις προσδοκίες, ενδεχομένως, για τους πρώτους μήνες του επομένου έτους. Παράλληλα, καθυστερεί ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα αποτελέσει πρόκριμα των όποιων επιδιώξεων για το προσεχές διάστημα.

Ενόψει των παραπάνω, η επιτυχής ολοκλήρωση δύο Ιδιωτικοποιήσεων (Αστήρ, Χίλτον), της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε Κινεζικό κολοσσό στον Ενεργειακό κλάδο και της προοπτικής συμμετοχής Ινδικού κολοσσού στο έργο της κατασκευής του Αεροδρομίου του Ηρακλείου, πέρασαν σχετικά απαρατήρητες, παρά το σημαντικό ειδικό τους βάρος, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ με του Αζέρους.

Ο αδύναμος Τραπεζικός κλάδος, εξαιτίας της καθυστέρησης των εξελίξεων περί τα διοικητικά δύο Τραπεζών και των νομοθετικών διαρρυθμίσεων για τα NPLs, δεν επιτρέπει τη συναλλακτική βελτίωση στο Χρηματιστήριο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται καθημερινά.

Έτσι, η μεν υπέρβαση των 600 μονάδων καθίσταται πλέον απαγορευτική, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση (580 η πρώτη κρίσιμη), στην αναπόφευκτή πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Προσβλέποντας πάντα ότι η υπομονή των κατεχόντων Ελληνικούς τίτλους θα συνεχίσει να έχει επαρκή αποθέματα, ώστε να αποφευχθεί κάποια κίνηση αποεπένδυσης, στο βαθμό που διατηρείται η ψύχραιμη στάση στα δρώμενα του Διεθνών Αγορών.

Το σενάριο, επομένως, της συσσώρευσης σε ελεγχόμενη ζώνη είναι ίσως το καλύτερο που μπορεί να βιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενόσω μείζονες εξελίξεις στην Οικονομία δεν δρομολογούνται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις "όλων προς όλους" κλιμακώνονται.

"Στο μεταξύ, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται και στις 8/11 θα γνωρίζουμε τον νέο Ένοικο του Λευκού Οίκου, με την Κλίντον να είναι η πιθανότερη, επιλογή αδιαμφισβήτητα επιθυμητή για τις Αγορές αφού τυχόν εκλογή του Τράμπ σηματοδοτεί είσοδο σε 'αχαρτογράφητα ύδατα'. Παράλληλα, το Πετρέλαιο υποχωρεί πάλι αφού αποτυγχάνει ο έλεγχος των προσφερόμενων ποσοτήτων από τις εκτός ΟΠΕΚ Χώρες, διαχέοντας αρνητικό μήνυμα για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και ενδεχομένως και των Διεθνών Αγορών" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,93%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,51%).

Αρνητικό γύρισμα στην Ευρώπη, ενώ επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από δύο χρόνια βρέθηκε ο επίσημος δείκτης για την δραστηριότητα στα Κινεζικά εργοστάσια τον Οκτώβριο. Ο επίσημος PMI Μεταποίησης ενισχύθηκε σε 51,2 από το 50,4 του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης. Η ανάγνωση του Οκτωβρίου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για 50,3.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας ψήφισε να διατηρηθεί στο μηδέν η απόδοση του 10ετούς Κρατικού ομολόγου. Η BoJ επίσης διατήρησε τον στόχο για ένα βραχυπρόθεσμο επιτόκιο σε κάποιες καταθέσεις εμπορικών τραπεζών στο -0,1%. Αντιθέτως, η Κεντρική Τράπεζα ανέβαλε το χρονοδιάγραμμα των εκτιμήσεών της για την επίτευξη του πληθωρισμού στο 2%, για το 2018 περίπου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του Αμερικανικού Μεταποιητικού κλάδου.
Ειδικότερα, το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στις 51,9 μονάδες, από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 51,7 μονάδες.

Από την πλευρά της η εταιρεία ερευνών Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό ενός έτους στις 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Υποχώρησαν οι κατασκευαστικές δαπάνες κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για άνοδο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τα φαινόμενα ύφεσης του Μεταποιητικού Τομέα στην Ελλάδα εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς καταγράφηκε μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Markit. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα υποχώρησε από τις 49,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου στις 48,6 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας χαμηλό πέντε μηνών.

Μικρή πτώση στα έσοδα και οριακή αύξηση των όγκων πωλήσεων θα εμφανίσει η Coca Cola ΗΒC το γ΄ τρίμηνο, όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 18,6 ευρώ και σύσταση "neutral".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακά ανοδικές διαθέσεις, φθάνοντας μέχρι τις 591,64 μονάδες (+0,09%), όμως μετά τις 10.48 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 582,29 μονάδων (-1,5%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 582,45 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,47%.

Ο τζίρος στα 33,9 εκατ. από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ), ενώ Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank, Jumbo.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η αύξηση συναλλαγών, πιθανόν και με "γυρίσματα", στην Κορρές (+2,27%), που συμπλήρωσε από τα πρόσφατα χαμηλά τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε, ενώ με κέρδη 5,34% αντέδρασε στο χθεσινό -3,71% η AS Company.

Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, η δεύτερη της εβδομάδας και πρώτη του νέου μήνα και στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και οριακή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.106 συμβόλαια).

Στα 6.600 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.544, 1.351 για τον Νοέμβριο και 193 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.537,5) κινήθηκε μεταξύ 1.530 και 1.569,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.194), Eurobank (2.708), Πειραιώς (3.913), Εθνική (3.831), MIG (455), ΟΤΕ (891), ΔΕΗ (677), Μυτιληναίο (430), ΟΠΑΠ (433), Σωλ. Κορίνθου (151).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v