Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στριφογυρίζει» γύρω από τις 590 ο Γενικός Δείκτης

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο, με τους δείκτες να "δοκιμάζουν" τις κοντινότερες στηρίξεις. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με κέρδη για ΕΤΕ και απώλειες για Eurobank, Πειραιώς. Πιέζονται χαμηλότερα ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Από το συν στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Επιφυλακτικοί short και long, με δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων αλλά και επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές του δείκτη. Στο συν Coca Cola, ΔΕΗ, διορθώνουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Τα αποτελέσματα τριμήνου της Shell στήριξαν αρχικά τις αγορές, με τους traders όμως να μένουν επιφυλακτικοί ενόψει των εκλογών της επόμενης Τρίτης στις ΗΠΑ.

Κατά 0,49% υψηλότερα στις 10.720 μονάδες ο DAX, με κέρδη 0,39% στις 4.527 μονάδες ο CAC, σε μικρό πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street. Το σκηνικό άλλαξε σταδιακά μετά τις 11:10, με μικρές απώλειες των δεικτών.

Με πολύ περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο τα πρώτα 40'- 45' στο ΧΑ, καθώς πωλητές-αγοραστές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα ο μεν Γενικός Δείκτης να δοκιμασθεί αρχικά λίγο χαμηλότερα προς τις 590 μονάδες, ο δε FTSE25 προς τις 1.560 μονάδες. Στο διάστημα της αρχικής διολίσθησης της αγοράς -με απόλυτα ελεγχόμενες τις κινήσεις τόσο των short όσο και των long-, ο τζίρος δεν ξεπέρασε το 1,6 εκατ. ευρώ, με το 44% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και ΟΛΠ, Κύπρου, Motor Oil, Sarantis κ.α.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι συναλλαγές γίνονται σε εύρος 9 μονάδων (για τον ΔΤΡ), με λίγο περισσότερους τους πωλητές σε Eurobank, Πειραιώς, αλλά με αγοραστές στην Alpha Bank. Στην περιοχή των 665 μονάδων ο ΔΤΡ (με σημείο αναφοράς στις 660/650 μονάδες) παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και των κινήσεων των traders.

Σε επιλεγμένες μετοχές, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως της μεσαίας, παραμένει επικεντρωμένη η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών, που προσώρας περιορίζονται σε 4-6 μετοχές του FTSE25 και σε ελάχιστες της μεσαίας κατηγορίας.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τους αγοραστές να ωθούν τη μετοχή της ΔΕΗ στα 3-3,02 ευρώ και τους πωλητές να πιέζουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ χαμηλότερα στα 8,30 και 7,70 ευρώ αντίστοιχα. Για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ενδεχόμενο "κλείσιμο" σε τιμές πάνω από αυτά τα δύο επίπεδα θα ήταν ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Στον ΟΤΕ, ένα πακέτο των 30.000 τεμαχίων έχει αλλάξει χέρια στα 8,34 ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα, με περιορισμένες όμως συναλλαγές, και οι τρεις δεικτοβαρείς μετοχές που (υπο)στήριξαν τη χθεσινή αντίδραση, με τη FF Group έως τα 21,78 ευρώ (στα 22,40 το υψηλό 52 εβδομάδων), με την Jumbo έως τα 12,82 ευρώ (νέα ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή νωρίτερα στα 12,97 ευρώ), με τον ΤΙΤΑΝα έως τα 20,88 (υψηλό 52 εβδομάδων στα 22,40 ευρώ).

Και στις τρεις μετοχές ο τζίρος ουδεμία σχέση έχει με τον αυξημένο της χθεσινής συνεδρίασης.

Στα 19,89-19,99 ευρώ η μετοχή της Coca Cola και σε αναμονή της ανακοίνωσης του τρίτου τριμήνου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Σε εύρος μόλις 0,01 η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με τους traders να αναμένουν την ανακοίνωση του κρίσιμου τριμήνου της εισηγμένης την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, επίσης πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν ΚΟΡΡΕΣ στα 3,12 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, Καραμολέγκος (στο 1,12 ευρώ), ΥΓΕΙΑ (στα 0,158), Νηρέας (στο 0,181 ευρώ).

(*) Στις 11:25 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,7 εκατ. μετοχών, αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v