Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» οι ξένες αγορές για το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο, ενώ απώλειες καταγράφονται στις διεθνείς αγορές. Κέρδη 6% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες για ΔΕΗ, Εθνική, Coca Cola. Η προσοχή στραμμένη και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Σε κλίμα εκλογών ΗΠΑ η Wall Street, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν στον ρυθμό της μεγαλύτερης αγοράς του πλανήτη. Εκτη σερί πτώση για τον S&P 500 χθες βράδυ, με τον Γιάννη Μάρη να «μετρά» το μακροβιότερο σερί απωλειών για τον εν λόγω δείκτη από τον Αύγουστο του 2015.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές, ανησυχία για την αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου έριξε χαμηλότερα δείκτες και μετοχές, με τον Nikkei να κάνει «βουτιά» 1,76%, ενώ οι short έχουν τον πρώτο λόγο στη Φρανκφούρτη, με τις 10.500 μονάδες και πάλι σε δοκιμασία.

Νέα δεδομένα (και) στις αγορές με αφορμή τις τελευταίες ανατροπές στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης 8-9 Νοεμβρίου.

Στο Χ.Α. συνέτρεχαν λόγοι -κυρίως πολιτικοί- για να αποτύχει άλλη μία προσπάθεια αντίδρασης προς το όριο των 600 μονάδων, με το κλίμα να γίνεται βαρύτερο μετά την τροπή που έχουν λάβει τα διεθνή χρηματιστήρια.

Σημαντικές οι χθεσινές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τη στήριξη των 585 και πλέον να «βλέπει» τις 580-579 μονάδες ως τελευταίο σημείο αναστροφής/στήριξης όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση (ημερήσιο).

Γεγονός πως η χθεσινή υποχώρηση πραγματοποιήθηκε με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές -35,5 εκατ. μετοχών- και τζίρου -33,9 εκατ. ευρώ-, με το 40% στον τραπεζικό κλάδο και αυξημένα μερίδια σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και FF Group, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, METKA, Μυτιληναίου, Coca Cola, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά.

Οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε διορθωτική συνεδρίαση και υποχώρηση αρκετών μετοχών-σηματωρών προς τις περιοχές στήριξης δίνει εκ νέου προβάδισμα στους πωλητές, εάν και εφόσον για τον Γ.Δ. δεν επιτευχθεί η επιβεβαίωση των 580-579 μονάδων.

Πλέον η προσοχή των traders -και δη όσων κινούνται από αγορές εκτός συνόρων (κυρίως Λονδίνο)- στρέφεται στη Wall Street, στις τελευταίες προεκλογικές συνεδριάσεις στις ΗΠΑ, με συνέπεια το κύμα εντολών που θα δίνεται μέχρι και την Τρίτη να επηρεάζει ανάλογα τις ευρωπαϊκές αγορές και προφανώς την ελληνική.

Εάν σήμερα έως την Τρίτη οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στη Wall Street, τόσο χαμηλότερα θα δοκιμαστούν τα χρηματιστήρια από τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα και από το Τόκιο μέχρι τη Σανγκάη.

Από τη στιγμή που την τάση (και) στο Χ.Α. τη διαμορφώνουν τα πανίσχυρα ξένα σπίτια, η συνέχεια (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ανάλογη της Wall Street, της Φρανκφούρτης κ.ο.κ.

Σημαντικότερες οι απώλειες χθες με 3,62% για τον τραπεζικό κλάδο, με τελευταία -βραχυπρόθεσμη- στήριξη για τον ΔΤΡ στις 635 μονάδες. Σημείο αναφοράς που με βάση τη χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall Street δύσκολα θα αντέξει.

Προφανώς (και) το Χ.Α. θα κινηθεί μετά τις 13:00-14:00 στον ρυθμό των futures στη Wall Street, με το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης να προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v