Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο ΟΠΑΠ «κρατά» το Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος η αγορά παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να πρωταγωνιστεί με «άλμα» ως 10% και εκτίναξη τζίρου. Θετικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές. Κέρδη για Motor Oil, Τιτάνα. Πιέσεις για ΔΕΗ, Coca Cola.

Ντόμινο εξελίξεων με αφορμή τον ΟΠΑΠ που συντηρεί το ΧΑ σε θετικό έδαφος, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί εγκλωβισμένος χαμηλότερα και των 10.450 μονάδων και στη Wall Street τα futures του S&P παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό "άνοιγμα" στις 2.101 μονάδες.

Ελέω ΟΠΑΠ η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών με ανάλογη ενίσχυση τζίρου, με αποτέλεσμα σχεδόν 2,5 ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης να έχει ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος.

Πρώτη προτεραιότητα η επένδυση στα VLTs σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός αποσύρεται από διεκδικήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Πάνω από τις 580 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.540 ο FTSE25, σε θετικό έδαφος "γυρίζει" ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ υψηλότερα των 640 μονάδων, την ώρα που επενδυτές και traders ανεβάζουν κατακόρυφα το... ποντάρισμα στον ΟΠΑΠ. Στο 10% η μετοχή λίγο πριν τις 14:30, με τον ρυθμό συναλλαγών να έχει επιταχυνθεί το τελευταίο ημίωρο. Αυτό γιατί, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ενδεχόμενη υπέρβαση του εύρους των 8,05-8,24 ευρώ οδηγεί σε αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης για τη μετοχή, που πλέον επανέρχεται σε τιμές 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σημειωτέον πως με βάση τη χθεσινή αποτίμηση του ομίλου, το ποσοστό συμμετοχής στη στάθμιση του ΓΔ φτάνει το σχεδόν 6% , όταν του ΟΤΕ είναι στο 4,66% και του FF Group στο 6,32% του δείκτη.

Στη μετοχή έχουν πραγματοποιηθεί εκτός από τα αρχικά 2 πακέτα και άλλα 2 για συνολικά 145.000 στα 8,06 ευρώ.

Κινητικότητα και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Jumbo, Motor Oil, Intralot, Ελληνικών Πετρελαίων, Grivalia, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., συμπληρώνοντας πως σήμερα -μετά από καιρό- τζίρος πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ έχει πραγματοποιηθεί για περισσότερες είκοσι μετοχές.

Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 8,04- 8,40 ευρώ, με σημείο αναφοράς τα 8,40 ευρώ και φιλόδοξο στόχο τα 8,70 ευρώ, εάν και εφόσον οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση του 5% στην Deutsche Telekom.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα έχασε και το 1,85 ευρώ αλλά με ισχυρά χέρια να απορροφούν την προσφορά που εκδηλώνεται από χθες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως ναι μεν οι εξελίξεις με αφορμή τον ΟΠΑΠ συντηρούν το ΧΑ ανοδικά, πλην όμως η τάση θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι traders, κυρίως δε τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

Δεδομένου ότι τα αμερικανικά funds ελέγχουν (σχεδόν) το 20% της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων (σχεδόν αποκλειστικά εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης) -ακολουθούν χαρτοφυλάκια από Κύπρο και Λουξεμβούργο-, το ΧΑ θα ακολουθήσει την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, της Wall Street.

Εάν μείνουν ενεργές οι εντολές πώλησης ενόψει της Τρίτης 8 Νοεμβρίου και πιεστούν χαμηλότερα Wall Street και Φρανκφούρτη, τότε και το ΧΑ -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- θα ακολουθήσει ανάλογα.

Το ίδιο θα ισχύσει στην περίπτωση που εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φρανκφούρτη, με τον ΓΔ να κυμαίνεται -προσώρας σε εβδομαδιαία μέτρηση- μεταξύ 580 έως 593 μονάδες.

Μεικτές τάσεις για τις άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, με μικρά κέρδη για τον ΤΙΤΑΝα στα 20,80 ευρώ, σταθερό τον τίτλο του FF Group στα 21,83 ευρώ, τη ΜΟΗ με κέρδη στα 11,05 ευρώ, χαμηλότερα στα 11,65 ευρώ την Jumbo.

Πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ο τζίρος στη μετοχή του ΚΟΡΡΕ, με την τιμή στα 3,24 ευρώ, και δευτερευόντως -με χαμηλότερο τζίρο- η ΑΝΕΜΟΣ στο 0,797 ευρώ, η MLS στα 4,01 ευρώ, στα 3,83 ευρώ ο Fourlis.

Στις 11:50 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v