Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και η πολιτική ένταση στο εσωτερικό διαμορφώνουν τάση στο ΧΑ. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο και στις εξελίξεις στα διοικητικά. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Coca Cola. «Στοίχημα» η αύξηση του τζίρου.

Μία και σήμερα (και) για τις αγορές μέχρι την κρίσιμη Τρίτη της 8ης Νοεμβρίου. Ογδοη ημέρα απωλειών για τον S&P στη Wall Street -στις 2.088 μονάδες ο δείκτης-, ανάσχεση της διόρθωσης για τον Stoxx 600 στην Ευρώπη -με τα χρηματιστήρια σε αναμονή.

Από το αποτέλεσμα της 8ης/11 θα κριθεί κατά πόσον οι αγορές θα αντιδράσουν ισχυρά ανοδικά, ή θα ακολουθήσει μία διόρθωση ανάλογη αυτής που... ξημέρωσε την επομένη του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. Αυτή είναι -σε γενικές γραμμές- η προσέγγιση πολλών ξένων traders, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το περιφερειακό χρηματιστήριό μας.

Πάντως, το κλείσιμο του S&P 500 σε λογική απόσταση από τις 2.100 μονάδες δείχνει πως οι παίκτες στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου ελέγχουν την κατάσταση και την έκταση που έχει το μέχρι τώρα μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Οκτώβριο του 2008, όπως πολύ χρήσιμα μας υπενθυμίζει ο Γιάννης Μάρης.

Στα καθ' ημάς, οι πωλητές σκόραραν στις καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, σε μία συνεδρίαση που βρήκε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 580 μονάδων, τον FTSE 25 στις 1.529 μονάδες και τον τραπεζικό λίγο υψηλότερα, στις 633,80 μονάδες.

Συνεδρίαση μέτριων-ικανοποιητικών συναλλαγών/τζίρου, καθώς κυμάνθηκαν στα 33 με 34 εκατ. (μετοχές και ευρώ), διαμορφώνοντας έναν μέσο τζίρο αξίας συναλλαγών στα περίπου 40 εκατ. ευρώ για αυτή την εβδομάδα (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), δηλαδή σχεδόν 15 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι την προηγούμενη.

Σε αυτές τις 4 συνεδριάσεις, ειδικότερα την Τετάρτη, η αγορά κινήθηκε και με αφορμή τον ΟΠΑΠ ενεργοποιήθηκαν και traders, και ρευστότητα μπήκε στο σύστημα, και μόχλευση υπήρξε, ενισχύοντας την εκτίμησή μας πως όταν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, υπάρχουν και παίκτες και κεφάλαια για να κινηθούν στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα όσα διαδραματίζονται στον τραπεζικό κλάδο, όπως αποκαλυπτικά μας τα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για τα κόκκινα δάνεια αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο (και όχι μόνον) και επιβεβαιώνουν τους λόγους που ο κλάδος είναι εκτός παιδιάς για το Χ.Α.

Τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα... χρειώδη, που πρακτικά σημαίνει ότι ο ΔΤΡ δύσκολα μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 700-720 μονάδων, με αυτές τις προϋποθέσεις.

Ζητούμενο η «ενεργοποίηση» των τραπεζών, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος «μετρά» τα κρίσιμα επίπεδα για τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Συνεπώς το βάρος έχει πέσει εδώ και εβδομάδες στο μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αρκετές εισηγμένες/μετοχές να κάνουν τη διαφορά, έτσι ώστε ο Γ.Δ. ακόμη και μετά τη χθεσινή υποχώρηση να παραμένει κοντά στο όριο των 580 και πάνω από τις 570 μονάδες.

Την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, χθες η Coca Cola και ο FTSE 25, παρά την κλίση που έχει λάβει, παραμένει πάνω από τις σημαντικές 1.524 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης. Την Τετάρτη το πρωί ούτως η άλλως θα ακολουθήσουμε τη διεθνή τάση και τη φορά των ισχυρών ξένων χρηματιστηρίων, με τη Wall Street να δείχνει τον δρόμο.

Γι' αυτό χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν ως χρήσιμη τη διατήρηση του Χ.Α. (μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης) σε επίπεδα τιμών όχι πολύ χαμηλότερα των 580 και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από τις 570 μονάδες.

Το περίεργο είναι ότι προσώρας στη Wall Street δεν παρατηρούνται κινήσεις προεξόφλησης υπέρ του μιας ή της άλλης πιθανής έκβασης, παρά μόνο μία αργόσυρτη, μεθοδική, ελεγχόμενη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα, με τα εταιρικά αποτελέσματα να επηρεάζουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των παικτών.

Εάν στο Χ.Α. δεν χαθούν οι σημαντικές στηρίξεις για τους Γ.Δ. και FTSE 25 (κάτι που θα αποδίδεται σε αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό ή από το Eurogroup της Δευτέρας), τότε η αγορά μας θα βρει τον δρόμο της από το πρωί της Τετάρτης. Είτε ανοδικά, είτε πτωτικά. Στις διεθνείς αγορές να συνεκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις από την Αγγλία, που είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική ανάκαμψη της στερλίνας, μετά το χτύπημα από το Ανώτατο Δικαστήριο στα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Στο εσωτερικό, οι εξελίξεις από το ΕΣΡ διατηρούν τη ρευστότητα και καθιστούν εξαιρετικά ριψοκίνδυνες τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις όσων ενεργούν αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, ο Τσίπρας άνοιξε το μπλοκάκι του ανασχηματισμού, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και σε αυτό το μέτωπο.

Ο ΟΠΑΠ έδωσε λύσεις στους long την Τετάρτη, η Coca Cola τις διατήρησε χθες, σήμερα είναι η Jumbo που ξεκινά από προσαρμοσμένη χαμηλότερα τιμή (λόγω της αποκοπής του μερίσματος) και μένει να φανεί σε ποιες δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη θα πέσει το βάρος της (υπο)στήριξης του δείκτη. Kινητικότητα καταγράφεται ακόμη σε ΔΕΗ και επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v