ΧΑ: Στις καθυστερήσεις «σκόραραν» οι πωλητές

Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο. Συνεδρίαση επιστροφής στα χαμηλά επίπεδα τζίρου και το rotation. Σε ποια blue chips εστίασαν οι επενδυτές. Πιέσεις σε Folli Follie, Jumbo, Τιτάνα και στηρίξεις από Coca Cola.

"Φωτοβολίδα" αποδείχθηκε η χθεσινή εκτίναξη του τζίρου στα 55,5 εκατ. ευρώ, με τον τίτλο του ΟΠΑΠ να απασχολεί το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μπορεί και σήμερα η μετοχή του Οργανισμού προγνωστικών να απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" (37%) στον συνολικό τζίρο, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ σηματοδότησε ταχύτατη επιστροφή στα γνωστά και τετριμμένα, δηλαδή στους τζίρους απελπισίας και στο γνωστό "rotation", όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να συνεχίσουν να δείχνουν σχετικά αξιοπρεπή συμπεριφορά, έστω και αν για πολλοστή συνεδρίαση, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο "οδήγησαν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους και δεκάδες τίτλοι παρέμειναν με μηδενικές, ή απειροελάχιστες συναλλαγές, αδυνατώντας να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16.30, δηλαδή μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 108 εισηγμένοι τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 44 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1000 τεμάχια.

Τώρα αν αυτό λέγεται "ζωντανή" Αγορά είναι μία άλλη υπόθεση, όμως τα ερωτήματα παραμένουν σκληρά για όσους δεν περιορίζουν την ενασχόλησή τους, μόνο στο που έκλεισε ο Δείκτης.

Από την άλλη, το τελικό πρόσημο του Δείκτη κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Αγοράς και αυτό φάνηκε με τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που πήραν προς το τέλος της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, αλλά και τον "πλουραλισμό" κινήσεων τον οποίο επέδειξαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλητές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών τον έκλεισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας (που και αυτά τα "είδε" μετά τις 17.00) και κυρίως χαμηλότερα των 580 μονάδων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση (περισσότερες εξηγήσεις στην συνέχεια του σχολίου).

Εξαιρετικά ανήσυχοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η παράταση της συναλλακτικής απαξίωσης ξεπέρασε και τους πλέον "υποψιασμένους", ενώ από την άλλη, τίποτα δεν δείχνει ουσιαστική αλλαγή του πλαγιοκαθοδικού σκηνικού.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που προκρίνουν την πιθανότητα αξιοπρόσεκτης υποχώρησης, μήπως και μία αξιοσημείωτη πτώση "αφυπνίσει" τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και αναζητώντας βραχυπρόθεσμες "επενδυτικές ευκαιρίες" προχωρήσουν σε απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές, "πέτυχαν τον σκοπό τους", που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 580 μονάδων, παρά τις βοήθειες που έδωσαν οι ΕΕΕ (+1,99%) και ΟΠΑΠ (+2,33%) οι τίτλοι των οποίων κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο" και η άρνηση του ΟΤΕ (0%) να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας (+1,63%).

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινός θετικός βηματισμός του τίτλου της ΕΕΕ ασφαλώς και δεν εξέπληξε, όχι γιατί η Αγορά θεώρησε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, αλλά διότι ο πιο Δεικτοβαρής τίτλος του Χ.Α. (συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 12,09%) ερχόταν από έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά και επόμενο ήταν να δώσει αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη, αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσε και η Τιτάν (-2,46%), με την "τελική γραμμή" να είναι σχετικά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, όμως ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στα χαμηλά ημέρας (!)

Ο τίτλος έχασε την αποφασιστική στήριξη των 20,26 ευρώ, δίνοντας, ταυτόχρονα και σήμα εξόδου, ενώ σε περίπτωση τεχνικής αντίδρασης οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 20,26 και 20,56 ευρώ.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, η μετοχή του ΟΠΑΠ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των traders. Ο τίτλος άφησε πίσω του και την αντίσταση στα 8,24 ευρώ και τεχνικά, βάζει σαν απώτερο στόχο την ζώνη 9,00 - 9,08 ευρώ. Κίνηση που αν συντελεστεί θα "πληρώσει" και τις "long" θέσεις που ανοίχτηκαν χθες στο Χ.Π.Α., με τιμή εξάσκησης τα 8,40 και 8,80 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή, "περίεργη" κίνηση της Lamda Development. Ο τίτλος ξεκίνησε "φουριόζικα" και πολύ γρήγορα έφθασε στο υψηλό ημέρας των 5,12 ευρώ (+3,23%), όμως από εκεί και πέρα συνεχώς έχανε έδαφος, στις 17.00 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4,93 ευρώ (-0,6%) και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες για να τον επαναφέρουν σε θετικό πρόσημο (+0,6%).

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Στα δυσθεώρητα ύψη των 39,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των Τραπεζών σε Ελεύθερους Επαγγελματίες, Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να είναι καθοριστική για την επίτευξη, ή μη, των στόχων μείωσης στα 'κόκκινα' δάνεια.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε Ελεύθερους Επαγγελματίες και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις έχουν εκτιναχθεί στο 67,2% των συνολικών χορηγήσεων της κατηγορίας. Τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 16,5 δισ. επί συνόλου χορηγήσεων 24,5 δισ. ευρώ. Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην κατηγορία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στην οποία η μη εξυπηρετούμενη έκθεση των Τραπεζών ανέρχεται στο 59,9% των συνολικών χορηγήσεων. Ήτοι, 22,7 δισ. ευρώ επί συνολικών χορηγήσεων 37,9 δισ. ευρώ".

"Η Ελληνική βόμβα χτυπάει" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Γερμανικής εφημερίδας "Bild", που κάνει λόγο για επιστροφή της κρίσης.

"Πολιτικοί τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο κάνουν ήδη λόγο για ένα τέταρτο πακέτο. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προφανώς κανένα ενδιαφέρον να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια 'μαύρου' χρήματος που οι συμπατριώτες του διατηρούν σε ξένους λογαριασμούς" γράφει η Γερμανική εφημερίδα.

Την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, επιβεβαίωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "Υψηλότερα από τον στόχο ήταν τα έσοδα και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν τα 4,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,9 δισ. Στα 2,3 δισ. η υπέρβαση 10μηνου".

Τεχνικά, η σημερινή τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση ασφαλώς και επιβάρυνε έτι περαιτέρω την εικόνα των βασικών δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης έχασε την κρίσιμο στήριξη των 580 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 578, 576 (ημερήσιο "stop" στο "long") και 567 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το 585 και 593 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) είναι οι πλησιέστερες αντιστάσεις, που μόνο διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στις 600 - 607 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13%), οι 1524 μονάδες είναι το ημερήσιο "stop" σε κλείσιμο, με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 1519 μονάδες. Διάσπαση του επιπέδου μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 1510. Οι 1544 - 1546 και 1556 - 1559 μονάδες κοντινές αντιστάσεις, με κύρια τις 1568 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η απογοητευτική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται και ως Τραπεζοκεντρικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάζεται άμεσα. Ο Τραπεζικός δείκτης πλησίασε στη σημαντική περιοχή στήριξης των 630 μονάδων που πρέπει να κρατήσει, ενώ τυχόν διάσπασή της θα ανοίξει τον δρόμο για τις 600 μονάδες.

Η αδυναμία των Τραπεζικών μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά για τα κρίσιμα ζητήματα της αποτελεσματικής διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο τερματισμός της ύφεσης, η προσέλκυση επενδύσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο και όπως δείχνουν οι οφειλές Κράτους και Ιδιωτών τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και η επίλυση του ζητήματος του χρέους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για έξοδο από το τούνελ της αβεβαιότητας και στασιμότητας.

Σε αυτό το κλίμα η τετράμηνη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είναι κατανοητή, ταλαιπωρεί όμως τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές. Οι τάσεις αυτονόμησης επιλεγμένων μετοχών που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, έχει χάσει προς το παρόν τη δυναμική της, αλλά ειδήσεις όπως τα VLTs για τον ΟΠΑΠ έδειξε ότι υπάρχουν ενεργά αντανακλαστικά στη Αγορά.

Η καθοδική διάσπαση των 580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (απλός ΚΜΟ 30 ημερών και το 38,2% διόρθωσης Fibonacci Retracement) της κίνησης από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου (548,7) ως τα υψηλά του Οκτωβρίου (599,26), θα οδηγήσει τον Δείκτη στις 567 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών.

Το κυρίαρχο γεγονός της επόμενης εβδομάδος είναι οι Αμερικανικές εκλογές (8/11) και οι Διεθνείς Αγορές ήδη έχουν αυξήσει την μεταβλητότητα από την τρέχουσα εβδομάδα και ύστερα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ πλησιάζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Για την εγχώρια Αγορά οι θέσεις και οι δηλώσεις από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα επηρεάσουν επίσης τις διακυμάνσεις.

Αύριο έχουμε την αποκοπή μερίσματος της Jumbo ενώ θα συνεχιστούν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου των εισηγμένων (10/11 ΟΤΕ, ΕΛΠΕ).

"Αν τελικά και την φετινή χρονιά ο Γενικός Δείκτης κλείσει πτωτικά, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά, κάτι που στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει συμβεί μόνο μία φορά, την περίοδο 2000 έως και 2002, μετά το γνωστό σε όλους ιστορικό ρεκόρ του 1999" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με το Τόκυο να παραμένει κλειστό λόγω Εθνικής αργίας. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,84%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,56%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τον "Λονδρέζο" FTSE100 να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας σύμφωνα με την οποία "η Βρετανική Κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της Βουλής προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση της Κυβέρνησης στις 5 - 8 Δεκεμβρίου. Η είδηση έφερε ανοδική αντίδραση της Στερλίνας.

Επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq έρχονται από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ο Dow Jones από "πενταρέ" αρνητικών συνεδριάσεων.

Ξεκινώντας από την Ασία, με γρηγορότερο ρυθμό αναπτύχθηκε ο Κινεζικός τομέας Υπηρεσιών τον Οκτώβριο. Ο δείκτης PMI της Caixin για τις Υπηρεσίες άγγιξε το υψηλό τεσσάρων μηνών του 52,4 τον Οκτώβριο από 52 το Σεπτέμβριο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο και σταθερό ρυθμό, όμως η προοπτική αυτή ενέχει πτωτικά ρίσκα, κυρίως λόγω της υποτονικής Παγκόσμιας ανάπτυξης και της πολιτικής αβεβαιότητας", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο οικονομικό της δελτίο, η ΕΚΤ αναφέρει πως "η κατανάλωση και η απασχόληση θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων θα συνεχιστεί και πέραν του επόμενου τριμήνου. Το Παγκόσμιο Εμπόριο παραμένει ισχνό, όμως τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η πτωτική τάση ίσως έχει 'πιάσει πάτο".

Όπως γνωστοποίησε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε το Σεπτέμβριο αμετάβλητο στο 10%. Η Στατιστική Υπηρεσία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο επίπεδο αυτό, από 10,1% που είχε ανακοινώσει προηγούμενα. Το ποσοστό της ανεργίας, ως εκ τούτου, παρέμεινε στα χαμηλότερά του από τον Ιούνιο του 2011.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να μην μειώσει τα επιτόκιά της, αναφέροντας πως θα μπορούσαν είτε να αυξηθούν είτε να μειωθούν, καθώς τώρα προβλέπει ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, μετά τη διολίσθηση της Στερλίνας λόγω του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για την αγορά Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων.

Επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο η ανάπτυξη στον Βρετανικό τομέα των Υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI της IHS Markit αυξήθηκε σε 54,4 τον Οκτώβριο, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Ιανουάριο και πολύ πάνω από το 52,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

"Η νομισματική πολιτική έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τα όριά της", ανέφερε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με το Reuters. "Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τις αμφιβολίες του σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", προσθέτει το πρακτορείο.

"Οι κίνδυνοι από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι", δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως αυτό σημαίνει πως χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή για τα μέτρα και όχι περισσότερη τόνωση.

Η πώληση μεριδίου 20% της Κινεζικής "Hua Xia" στην "PICC Property and Casualty" έλαβε την έγκριση των Ρυθμιστικών Αρχών. Η Deutsche Bank, έλαβε την απόφαση για την παραχώρηση του μεριδίου στην Κινεζική Τράπεζα το Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, η "Hua Xia" χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να λάβει το "πράσινο φως" από τις Κινεζικές Ρυθμιστικές Αρχές.

Σύμφωνα με το CNBC, "αν και η Deutsche Bank ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά ότι θα πουλήσει το μερίδιο της για 23 με 25,7 δισ. γουάν, ή 3,2 με 3,7 δισ. ευρώ, οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες σημαίνουν ότι η τιμή θα υποχωρήσει στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2015, η χρηματιστηριακή αξία του μεριδίου βρισκόταν στα 4 δισ. ευρώ, αλλά βούτηξε μετά το "sell off" στις Κινεζικές Αγορές. Η Γερμανική Τράπεζα απομείωσε την αξία του μεριδίου στα 2,8 δισ. ευρώ στα βιβλία της, από τις 30 Σεπτεμβρίου. Η πώληση θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Deutsche Bank κατά 50 μονάδες βάσης, στο 11,6%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως ενισχύεται η υπόθεση για μια αύξηση.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε αναπάντεχη αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 στις 265.000, την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 256.000.

Αμερικανικές εταιρείες και εργαζόμενοι τόνωσαν την παραγωγικότητά τους στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, για πρώτη φορά μέσα στο 2016. Η παραγωγικότητα εκτοξεύτηκε 3,1% σε ετήσιους όρους τους τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από το Φθινόπωρο του 2015, αλλά και για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δύο χρόνια. Παρά την άνοδο του τρίτου τριμήνου, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί λιγότερο από το μισό, σε σχέση με την ιστορική της ανάπτυξη, στη διάρκεια της οκταετούς οικονομικής ανάκαμψης, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις επιτάχυνσης.

Αύξηση 0,3% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες, συμπληρώνοντας τρεις μήνες ανόδου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 9,10 ευρώ, από 8,2 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η NBG Sec, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Neutral". H αύξηση στην αποτίμηση του Οργανισμού οφείλεται στο "ξεπάγωμα" του project των VLTs.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 583,74 μονάδες (+0,37%), για να ακολουθήσουν τρεις προσκρούσεις στην περιοχή των 580 μονάδων. Σαφώς καλύτεροι οι πωλητές προς το τέλος της συνεδρίασης, έσπρωξαν τον Δείκτη μέχρι τις 579,11 μονάδες (-0,42%), ενώ στις 17.00 βρέθηκε στις 579,37 (-0,38%).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το χαμηλό ημέρας των 578 μονάδων (-0,61%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 578,23 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,7 εκατ. από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ), ΟΠΑΠ και Alpha Bank απασχόλησαν το 48,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τιτάν και Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις συνέχισαν οι αγοραστές στην Autohellas (+4,08%), έστω και αν το "spread" μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν ευδιάκριτο, προσεγγίζει τα 5,5 ευρώ ο Αστέρας (+1,73%), αύξησαν συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (-0,56%), ενώ πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, "μετρά" η Unibios (+9,77%), στην κούρσα που έχει ξεκινήσει από τα 0,094 ευρώ (κλείσιμο 25/10).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά συνεχόμενα κακή, η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Νέα συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με βύθιση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.418 συμβόλαια).

Στα 6.521 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 412, 408 για τον Νοέμβριο και 4 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.532,75) κινήθηκε μεταξύ 1.530 και 1.540,75 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.392), Eurobank (3.288), Πειραιώς (13.856), Εθνική (13.531), MIG (571), ΟΤΕ (216), ΔΕΗ (275), ΟΠΑΠ (697), Ελλάκτωρα (126), Jumbo (152).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v