Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 580 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να δείχνουν διάθεση αναμονής ενόψει ανασχηματισμού. Πιέσεις για Coca Cola, μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Πιέσεις για Jumbo λόγω μερίσματος. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά υψηλότερα τα futures στη Wall Street, με μικρές απώλειες το ΧΑ.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/τζίρου, με τους πωλητές-αγοραστές να κινούνται στο εύρος των 575,51 έως 578,63 μονάδων, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,91% (στις 10.230 μον.), στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,94% (στις 4.370 μον.) και στη Wall Street τα futures του S&P παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα από τις 2.085 μονάδες.

Σε στάση αναμονής οι traders από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, με τον P. Garnry -επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank- να εκτιμά πώς θα κινηθεί η Wall Street την επομένη της κάλπης (της Τρίτης 8ης Νοεμβρίου).

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, με τους traders να ακολουθούν την κλίση των ξένων αλλά με πιο συντηρητικές κινήσεις, που ως αποτέλεσμα έχουν μικρές απώλειες του ΓΔ, του ΔΤΡ και μεγαλύτερες του FTSE25.

Περιμένοντας (και) τον ανασχηματισμό, την ώρα που τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ανοίγουν παράθυρο για την -υπό προϋποθέσεις- επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε -πάλι υπό προϋποθέσεις- να ακολουθηθεί λίγες μέρες αργότερα από εξίσου ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν συντηρητικοί, ψύχραιμοι, με επιλεκτικές κινήσεις κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

Το 40% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, αλλά και ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Αστήρ, Grivalia, Μυτιληναίο, Κύπρου κ.α.

Πρακτικά για ακόμη μία συνεδρίαση οι traders επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες επιλογές, με τον ΟΠΑΠ να κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις, τον ΟΤΕ να κρατά τα 8 ευρώ, την Jumbo να υποχωρεί (κυρίως με αφορμή την αποκοπή του μερίαμστος 0,37 ευρώ/μετοχή), τη ΔΕΗ να αντιδρά (με αγορές από τα 2,82 ευρώ).

Αυξημένη κινητικότητα από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τους βασικούς μετόχους να προχωρούν σε έκτακτη γ.σ. προκειμένου να εγκριθεί η διανομή μερίσματος (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο). Στα 5,26-5,50 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο που ξεπερνούσε τις 420 χιλιάδες ευρώ (στις 14:25).

Σημαντικές απώλειες -2,06%- για τη δεικτοβαρή Coca Cola μετά τη χθεσινή κίνηση της μετοχής έως τα 20 ευρώ.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και ο ΤΙΤΑΝας με συναλλαγές στα 19,72-20,10 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η μετοχή της ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ (επανέρχεται πάνω από το 0,80 ευρώ), η ΕΥΑΘ στα 3,50 ευρώ (απόρροια της κινητικότητας στην ΕΥΔΑΠ), η MIG να αντιδρά στο 0,124 ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης με αγοραστές στο 1,79, όπως και ο Σαράντης στα 10,08 ευρώ.

Στο 7,76% το 10ετές ελληνικό ομόλογο (από 8,37% στις 31 Οκτωβρίου), στα 7,20 $, λίγο χαμηλότερα, το GREK (Global X MSCI Greece ETF).

Λίγο μετά τις 14:35 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 11,8 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 13,9 εκατ. ευρώ.

Στις 34/49 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v